Φωτογραφίες με «σκηνές δρόμου» που προστέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στις υπηρεσίες Μaps και Εarth του Google, καταγράφουν εικόνες περαστικών, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται σε… άκρως προσωπικές στιγμές! Το γεγονός έχει κάνει πολλούς να μιλούν για μεταμόρφωση της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης του Ίντερνετ σε Μεγάλο Αδελφό.
Μια νέα ευρεσιτεχνία του κολοσσού του Διαδικτύου έχει αναζωπυρώσει με μεγάλη ένταση την παμπάλαια συζήτηση για τα όρια της ιδιωτικής σφαίρας και την παραβίαση των ορίων αυτών. Η εφαρμογή ονομάζεται Street View και προσφέρεται

SΤRΕΕΤ VΙΕW

Η εφαρμογή που εντάσσεται στην υπηρεσία χαρτών περιλαμβάνει λεπτομερείς φωτογραφίες με σκηνές δρόμου

στο πλαίσιο της υπηρεσίας πλοήγησης των Google Μaps. Το Street View πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα από τη δορυφορική απεικόνιση όλων των σημείων του κόσμου που διέθετε, συνδυάζοντας σε ενιαίο πανόραμα εικόνων υψηλής ανάλυσης, 360 μοιρών, λεπτομερείς φωτογραφίες δρόμων με λεπτομερείς δορυφορικές φωτογραφίες και λεπτομερείς χάρτες δρόμων. Μέχρι τώρα, ο χρήστης του Διαδικτύου μπορεί να πλοηγηθεί με το σύστημα αυτό στη Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι, το Ντένβερ, το Λας Βέγκας, το Σαν Φρανσίσκο.

Από άλλη σκοπιά

Ωστόσο, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιμετωπίζουν το θέμα από άλλη σκοπιά, προειδοποιώντας ότι το σύστημα αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τρομακτικά πανίσχυρο παγκόσμιο Μεγάλο Αδελφό που καταγράφει online κάθε κίνησή μας σε κάθε στιγμή της ζωής μας εν αγνοία μας. Έτσι, ορισμένες φωτογραφίες δείχνουν άνδρες να ουρούν στην άκρη του δρόμου, ενώ νεαρές γυναίκες φαίνεται να κάνουν ηλιοθεραπεία φορώντας μικροσκοπικά μαγιό, κοντά στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Έχει καταγράφει επίσης η εικόνα ενός ανθρώπου που σκαρφαλώνει στην πόρτα ασφαλείας ενός σπιτιού επιχειρώντας να την παραβιάσει, ενώ σε άλλη φωτογραφία καταγράφονται διάφοροι άνθρωποι που εισέρχονται σε κατάστημα πώλησης πορνογραφημάτων. Ένα ζευγάρι έχει καταγραφεί σε σταυροδρόμι να αγκαλιάζεται, ενώ άλλο ζευγάρι απεικονίζεται να προβαίνει σε… τολμηρές περιπτύξεις, στο παγκάκι μιας στάσης λεωφορείου. Ένας άστεγος που απεικονίζεται σε άλλη φωτογραφία να κάθεται με τον σκύλο του στη γωνία ενός δρόμου, φέρεται ότι έχει πεθάνει από τότε που τραβήχτηκε η φωτογραφία. Μια φωτογραφία που έχει προκαλέσει ανησυχίες σε πολλούς υπερασπιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, δείχνει διαδηλωτές έξω από ένα κέντρο όπου πραγματοποιούνται αμβλώσεις. «Αυτό που κάνει το Google δεν είναι παράνομο, αλλά είναι εντελώς ανεύθυνο», σημείωσε εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ηλεκτρονικών Συνόρων (ΕFF), μιας αμερικανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Ίντερνετ και του ιδιωτικού βίου.

ΤΑ ΝΕΑ online

Δοκιμάστε τη νέα υπηρεσία του Google εδώ

Σύντομα και άλλες πόλεις στο «μενού»


Η GΟΟGLΕ χρησιμοποίησε τους τελευταίους μήνες πολλά φορτηγάκια εξοπλισμένα με ειδικές βιντεοκάμερες που κατέγραψαν, πανοραμικά και σε προοπτική 360 μοιρών, φωτογραφίες από τους δρόμους και όλους τους δημόσιους χώρους πέντε μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ.

Σημειώνει μάλιστα ότι σκοπεύει να ενημερώνει τακτικά τις εικόνες αυτές, καθώς και να προσθέσει και άλλες πόλεις των ΗΠΑ και του κόσμου στο μενού του Street View.

Τουλάχιστον όσον αφορά την Ευρώπη, αυτό ενδέχεται να μη συμβεί. Γιατί, όπως σημειώνουν οι «Τάιμς», μπορεί στις ΗΠΑ να μην αντίκειται στον νόμο η φωτογράφηση- χωρίς τη συγκατάθεσή τους- ανθρώπων που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, αλλά στην Ευρώπη η δημόσια έκθεση «ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων» όπως είναι η εικόνα ενός ανθρώπου, απαιτεί τη ρητή και συγκεκριμένη συγκατάθεσή του- κάτι πρακτικά αδύνατο να εξασφαλιστεί στην περίπτωση του Street View.