Ύστερα από 83 χρόνια, η περιπέτεια των ορειβατών Τζορτζ Μάλορι και Άντριου Ίρβιν στη Στέγη του Κόσμου, θα ξαναζωντανέψει. Ο Αμερικανός αναρριχητής Κόνραντ Άνκερ, ο οποίος ανακάλυψε τη σορό του Μάλορι πριν από 8 χρόνια, ετοιμάζεται να πατήσει στα ίχνη των πρώτων ορειβατών, φορώντας μάλιστα τις ειδικές στολές που φορούσαν το 1924.


Από τότε που ανακάλυψε τη σορό του Μάλορι, ο Κόνραντ Άνκερ είχε αρχίσει να κάνει σχέδια για το πώς θα μπορούσε να ακολουθήσει την ίδια πορεία με τους Μάλορι και Ίρβιν στη βόρεια πλευρά του Έβερεστ, φορώντας τα ίδια ρούχα με εκείνους και μαγνητοσκοπώντας την ανάβαση για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ. Το όνειρό του θα πάρει σάρκα και οστά την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θ΄ αρχίσει την αναρρίχηση.

Ο Άνκερ σε ρόλο Μάλορι και ο Βρετανός ορειβάτης Λίο Χόουλντινγκ σε ρόλο Ίρβιν, λοιπόν, συμφώνησαν

ΜΕ «ΠΑΛΙΟ» ΡΟΥΧΙΣΜΟ

Ο Κόνραντ Άνκερ και ο Λίο Χόουλντινγκ θα φορέσουν βαριές δερμάτινες μπότες και μάλλινα πλεκτά ενδύματα

να εγκαταλείψουν τον σύγχρονο ορειβατικό ρουχισμό με τα θερμικά εσώρουχα, τα ελαφριά φλις και τα αδιάβροχα αντιανεμικά υφάσματα, για να φορέσουν ξανά τις βαριές δερμάτινες μπότες και τα μάλλινα πλεκτά ρούχα που προτιμούσαν οι τότε ορειβάτες, ώστε να τους υποδυθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Η προσπάθειά τους θα καταγραφεί από το συνεργείο το οποίο θα τους συνοδεύει. Όλη η ομάδα βρίσκεται ήδη στο καταφύγιο της βάσης του Όρους και βάζει τις τελευταίες πινελιές του δύσκολου εγχειρήματος. Μάλιστα, για να μοιάζει όσο πιο ρεαλιστικό γίνεται, τα σκοινιά και οι σύγχρονες σκάλες που έχουν τοποθετηθεί στις διάφορες διαδρομές για να διευκολύνουν τους αναρριχητές, θα αφαιρεθούν.

«Όταν ο Κόνραντ με ρώτησε αν με ενδιαφέρει να συμμετάσχω σε αυτήν την προσπάθεια και να υποδυθώ τον Ίρβιν, η απόφαση ήταν εύκολη», επισήμανε ο Χόουλντινγκ. «Αν και δεν είμαι ακριβώς επαγγελματίας ορειβάτης, η πρόκληση να σκαρφαλώσω στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου και αυτό να κινηματογραφηθεί ήταν πολύ μεγάλη. Ας μην ξεχνάμε ότι η ιστορία των Μάλορι και Ίρβιν είναι η σημαντικότερη στον κόσμο της ορειβασίας όλων των εποχών».

Η ιστορία

Ο Μάλορι και ο Ίρβιν εξαφανίστηκαν κοντά στην κορυφή του Έβερεστ το 1924. Το τι ακριβώς συνέβη και αν την κατέκτησαν είναι ερωτήματα που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί. Το τζάκετ του Μάλορι βρέθηκε σε καλή κατάσταση, το ίδιο και οι δερμάτινες μπότες του. Η Στέγη του Κόσμου κατακτήθηκε επίσημα σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, το 1953, όταν ο Νεοζηλανδός Σερ Έντμουντ Χίλαρι και ο Νεπαλέζος οδηγός του Τενζίνγκ Νοργκάι πάτησαν το πόδι τους στην κορυφή. Στο μεταξύ, το πτώμα του Ίρβιν δεν βρέθηκε ποτέ. Ούτε και η αξιόπιστη μηχανή Κodak που είχαν μαζί τους. Ίσως, αν κάποια ημέρα εντοπιστεί, να βοηθήσει και στη λύση του μυστηρίου…

© Τhe Τimes, 2007