Έχουν ή όχι ευθύνη οι ορειβάτες να προσπαθούν να σώσουν άλλους αναρριχητές όταν κινδυνεύουν; Η συζήτηση γύρω από την ηθική της ορειβασίας άνοιξε ξανά, μετά τη διάσωση- τη Δευτέρα- ορειβάτισσας που βρέθηκε ημιαναίσθητη στα 550 μέτρα από την κορυφή του Έβερεστ.

Πέρυσι, ο Βρετανός αναρριχητής Ντέιβιντ Σαρπ δεν είχε την ίδια τύχη· 40 ορειβάτες τον είχαν δει, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να τον σώσουν.


Η Νεπαλέζα Ούσα βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας. Λίγο ακόμη και θα έχανε τελείως τις αισθήσεις της. Υπέφερε από την ασθένεια του υψομέτρου (από τις ασθένειες με τα περισσότερα κρούσματα μεταξύ των ορειβατών) και εγκεφαλικό οίδημα. Πεντακόσια πενήντα μέτρα απείχε από την κορυφή του Έβερεστ, στα 8.848

μέτρα, όμως δεν κατάφερε να φτάσει.

Σχεδόν σε αυτό το ύψος βρισκόταν στις 15 Μαΐου 2006 ο Βρετανός αναρριχητής Ντέιβιντ Σαρπ, όταν έπεσε αναίσθητος. Δεκάδες ορειβάτες τον είδανπερίπου 40- αλλά οι περισσότεροι, δεν γύρισαν να κοιτάξουν πίσω δεύτερη φορά – τον προσπέρασαν και τον άφησαν στην τύχη του. Ο θάνατός του προκάλεσε συζητήσεις διεθνώς. Πολλοί είπαν πως ενδεχόμενη προσπάθεια διάσωσης θα κόστιζε τη ζωή σε περισσότερα άτομα, ενώ άλλοι- όπως ο Σερ Έντμουντ Χίλαρι, ο Νεοζηλανδός ορειβάτης και εξερευνητής- καταδίκασαν τον κυνισμό που επιδεικνύουν συχνά αρκετοί από τους ορειβάτες. «Όσοι λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, λένε ψέματα», απάντησε ο Τέρενς Μπάνον, Ιρλανδός αναρριχητής με μεγάλη πείρα.

Πριν από έναν χρόνο, 40 ορειβάτες προσπέρασαν αδιάφορα τον Βρετανό Ντέιβιντ Σαρπ που αφέθηκε να πεθάνει

Οι αποστολές. Η Ούσα συμμετείχε προφανώς σε μία από αυτές τις αποστολές που χρεώνουν τους ορειβάτες περίπου 6.500 ευρώ και δεν τους παρέχουν παρά τον απολύτως απαραίτητο εξοπλισμό. Όπως και ο Σαρπ, έτσι κι εκείνη ήταν πολύ αδύναμη για να κινηθεί όταν την

Ήρωες σε μεγάλα ύψη


ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ έσωσε τον Βρετανό ορειβάτη Μάικλ Γκάρτον, ο οποίος έκανε αναρρίχηση στο Τρόλβεγκεν της Νορβηγίας, πέρυσι. Τον είχε δει με το τηλεσκόπιό του να αιωρείται κρεμασμένο από το προστατευτικό σκοινί, ειδοποίησε τις αρχές και τελικά ο τραυματισμένος ορειβάτης διασώθηκε από αεροσκάφος της νορβηγικής Πολεμικής Αεροπορίας.

ΟΤΑΝ Ο Κλαούντιο Κόρτι και ο Στέφανο Λόνγκι έπεσαν ενώ πραγματοποιούσαν αναρρίχηση στο Άιγκερ της Ελβετίας το 1957, 50 από τους καλύτερους ορειβάτες της Ευρώπης ανέβηκαν στο όρος για να τους σώσουν. Ο Κόρτι σώθηκε. Όχι όμως και ο άλλος ορειβάτης.

βρήκαν ο Ντέιβιντ Χαν, βετεράνος Αμερικανός ορειβάτης και ο Σέρπα- ο οδηγός του- καθώς κατέβαιναν από την κορυφή του όρους. Η διαφορά όμως από τους ορειβάτες που απλώς προσπέρασαν τον Σαρπ είναι ότι, στην περίπτωση της Ούσα, οι δύο άνδρες αποφάσισαν να κάνουν ό,τι μπορούν για να τη σώσουν.

Έτσι κι έγινε. Κατεβαίνοντας σταδιακά και με τη βοήθεια γιατρών που συνάντησαν σε στρατόπεδα ορειβατών, η Ούσα σώθηκε και αυτή τη στιγμή αναρρώνει. «Να σας πω την αλήθεια, δεν περίμενα να τα καταφέρει», είπε ο Χαν από το Στρατόπεδο της Βάσης- στους πρόποδες του Όρους- ο οποίος επίσης δέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κάποιες στιγμές τής είχε δώσει ακόμη και το οξυγόνο του για να την κρατήσει στη ζωή…