Για δεύτερη συνεχή μέρα χθες ο λιβανικός στρατός σφυροκοπούσε τον παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων στον Βόρειο Λίβανο, όπου έχουν ταμπουρωθεί ισλαμιστές αντάρτες. Οι νεκροί ήδη ξεπερνούν τους 71, πολλοί εκ των οποίων άμαχοι. Αργά το βράδυ πληροφορίες για εκεχειρία αναπτέρωσαν τις ελπίδες για εκτόνωση της έντασης. Τα μεσάνυχτα όμως η είδηση διαψεύστηκε από τον λιβανικό στρατό.


Λιβανέζοι στρατιώτες μάχονταν χθες για δεύτερη συνεχή μέρα εναντίον ενόπλων ανταρτών της Φατάχ αλ-Ισλάμ, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Ναρ αλ-Μπάρεντ στην Τρίπολη, στις χειρότερες συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στον Λίβανο από τη λήξη του εμφυλίου (1975-1990).

Οι στρατιώτες δεν εισέρχονται στον καταυλισμό για να καταδιώξουν τους ενόπλους συμμορφούμενοι με αραβική συμφωνία του 1969 που απαγορεύει στον στρατό να εισβάλει στα κέντρα που φιλοξενούν συνολικά 12.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Αργά χθες το βράδυ έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου συγκλόνισε οικιστική περιοχή της Βηρυττού όπου κατοικούν πολλοί μουσουλμάνοι. Πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τραυματίες.

Μυστήριο καλύπτει το ποιος πραγματικά βρίσκεται πίσω από τα νέα τραγικά γεγονότα του Λιβάνου που απειλούν να αποσταθεροποιήσουν εκ νέου την ευρύτερη περιοχή. Η Φατάχ αλ-Ισλάμ δημιουργήθηκε όταν ο

ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΤΟ

Αργά χθες το βράδυ έκρηξη συγκλόνισε οικιστική περιοχή της πρωτεύουσας του Λιβάνου

Παλαιστίνιος ηγέτης της Σάκερ αλΆμπσι εκδιώχθηκε από τη Συρία και εγκαταστάθηκε στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στον Βόρειο Λίβανο. Σε συνέντευξη στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» είχε πει πως εκπαιδεύει μαχητές στον καταυλισμό για επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών και για την εξάπλωση της ιδεολογίας της Αλ Κάιντα.

Σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι όμως πιστεύουν πως πίσω από την οργάνωση αυτή κρύβονται άλλες δυνάμεις. Η λιβανική κυβέρνηση δήλωσε πως πρόκειται για «το μακρύ χέρι της Συρίας» που επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τον Λίβανο, ενώ και ο Σαάντ Χαρίρι, γιος του δολοφονηθέντος πρώην πρωθυπουργού, αποκάλεσε τους ενόπλους «εγκληματίες που έχουν κάνει βίαιη κατάληψη στο Ισλάμ». Η υπόθεση όμως εμπλέκεται περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη παλαιότερο ρεπορτάζ του Σέιμορ Χερς, όπου ο βετεράνος Αμερικανός δημοσιογράφος ανέφερε ότι ο Σαάντ Χαρίρι βοηθούσε να διοχετευτούν σαουδαραβικά κονδύλια σε αυτούς ακριβώς τους (σουνίτες) ενόπλους που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα προκειμένου να καταπολεμήσει τη (σιιτική) Χεζμπολάχ.

Η Συρία διέψευσε χθες ότι η Δαμασκός βρίσκεται πίσω από τους αντάρτες της Φατάχ αλ-Ισλάμ. Μάλιστα, ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ τόνισε χθες ότι η συριακή κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να συλλάβει τους ηγέτες της, καθότι η οργάνωση «δεν υπηρετεί τον αγώνα της απελευθέρωσης της Παλαιστίνης».

[ ΓΝΩΜΗ ] Διάλογος με τη Χαμάς και την Τεχεράνη


Κύριε πρόεδρε, εάν κοιτάξετε γύρω σας στην περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και όχι μόνο, όλοι εκείνοι που προσπαθήσαμε να απομονώσουμε- το Ιράν, η Χαμάς, η Χεζμπολάχ, οι Ιρακινοί αντάρτες αλλά και οι Ταλιμπάν- είναι ισχυρότεροι σήμερα απ΄ ό,τι δύο χρόνια πριν. Πρέπει να επανεκτιμήσουμε τη στρατηγική μας, αντιμετωπίζοντας αρχικά το γεγονός ότι έχουμε θεμελιωδώς αλλάξει το γεωπολιτικό τοπίο στη Μέση Ανατολή.

Καταστρέφοντας τους δύο βασικούς εχθρούς του Ιράν, τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ, έχουμε σήμερα απέναντί μας ένα Ιράν ενισχυμένο και με νέα τόλμη, που έχει αξιοποιήσει το… καλό μας έργο στην περιοχή, για να επεκτείνει την οικονομική, πολιτισμική, θρησκευτική και γεωπολιτική επιρροή του στο (υπό περσική επιρροή) Δυτικό Αφγανιστάν και στο σιιτικό Ιράκ.

Απόντος του Σαντάμ, καμία από τις αραβικές χώρες δεν είναι αρκετά ισχυρή, ούτως ώστε να υπάρξει ισορροπία στην περιοχή. Είναι όλες είτε υπερβολικά αδύναμες είτε υπερβολικά δυσλειτουργικές. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε δύο επιλογές. Αφ΄ ενός, μπορούν οι ΗΠΑ να γίνουν η «τοπική» δύναμη που θα αποτελέσει τόπον τινά το «αντίβαρο» στην ισχύ του Ιράν, πράγμα που απαιτεί τη διατήρηση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή επ΄ αόριστον. Αφ΄ ετέρουπρέπει- να ανοίξουμε διάλογο και δη σε υψηλό επίπεδο με την Τεχεράνη, όπου θα επικεντρωθούμε στα αμοιβαία συμφέροντά μας όσον αφορά τη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Πρέπει να διαλέξετε, κύριε πρόεδρε: δεν μπορώ εγώ να κάνω τη δουλειά μου, εάν δεν αντιμετωπίσετε το γεγονός ότι η εμπλοκή μας τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν- αλλά και η ενεργειακή βουλιμία μας- έχουν ενισχύσει το Ιράν.

Την ίδια ώρα, επιβάλλεται να ανοίξουμε διάλογο με τη Χαμάς· όχι να την «αγκαλιάσουμε», αλλά να χαράξουμε μια σταδιακή πορεία που θα την οδηγήσει στο να ανοίξει με τη σειρά της διάλογο με το Ισραήλ. Όπως ο Ρασίντ Χαλίντι, ο ειδικός σε παλαιστινιακά θέματα του Πανεπιστημίου Κολούμπια και συγγραφέας του «Σιδερένιου Κλουβιού» αναφέρει, «εάν επιτρέψουμε την καταστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής και μετά κρατήσουμε τη Χαμάς απομονωμένη»- παρ΄ ότι επικράτησε σε δημοκρατικές εκλογές τη διενέργεια των οποίων εμείς στηρίξαμε- «θα καταλήξουμε να έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα “σκληρά παιδιά”, τις συμμορίες που βλέπετε σήμερα στους δρόμους της Γάζας, που δεν λογοδοτούν σε καμία απολύτως Αρχή».

Εάν πίστευα ότι απομονώνοντας το Ιράν και τη Χαμάς θα πετυχαίνουμε κάτι, θα συνέχιζα με βάση αυτήν την τακτική. Αλλά προφανώς δεν λειτουργεί- όπως και η απομόνωση του Κάστρο δεν έχει πετύχει. Οπότε ή βρίσκουμε κάποιον τρόπο να ανοίξουμε διάλογο μαζί τους, ή θα πολεμάμε στο Ιράκ, στον Λίβανο, στη Γάζα και στο Αφγανιστάν για πολύ, πολύ καιρό.

Νέες ισραηλινές επιδρομές


ΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ μαχητικά επέστρεψαν στη Λωρίδα της Γάζας χθες τα ξημερώματα, με νέες αεροπορικές επιδρομές, όπου σκοτώθηκαν πέντε μαχητές της ισλαμικής Τζιχάντ. Στόχος του Ισραήλ ήταν ο τερματισμός των επιθέσεων με ρουκέτες που εκτοξεύουν ένοπλοι της Χαμάς εναντίον ισραηλινών πόλεων. Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν εκραγεί 150 ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος. Από τις επιθέσεις αυτές, στην πόλη Σντερότ του Νότιου Ισραήλ, σκοτώθηκε χθες μία άμαχη Ισραηλινή.

Τις νέες ισραηλινές επιδρομές αποφάσισε η κυβέρνηση του Εχούντ Ολμέρτ, προκειμένου να κλιμακώσει τα αντίποινα για τις παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ, αποφεύγοντας όμως προς το παρόν να διατάξει χερσαία επιχείρηση.