Είναι μία από τις δημοφιλέστερες σοκολάτες με καραμέλα και διατίθεται σε δεκάδες χώρες. Περιέχει τα…

αναμενόμενα- ζάχαρη, κακάο, βούτυρο- αλλά έχει και ένα συστατικό που δεν θα περίμενε κανείς στα γλυκά: αλάτι, και μάλιστα σε… απροσδιόριστη ποσότητα!


Στα ύψη εκτινάσσεται η κατανάλωση αλατιού στη χώρα μας, αν υπολογίσει κανείς ότι καθημερινά η πλειονότητα των πολιτών καταναλώνει τροφές που κρύβουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, το οποίο εμφανίζεται στα συστατικά με διάφορες παραπλανητικές ονομασίες.

Παράλληλα όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού αυξάνει τα καρδιακά προβλήματα, τους πρόωρους θανάτους, τα εγκεφαλικά.

Το «άλας της ζωής» βρίσκεται ακόμα και σε τρόφιμα που ουδείς θα φανταζόταν ότι περιέχουν αλάτι, όπως διαπίστωσαν «ΤΑ ΝΕΑ» σε προϊόντα τα οποία πωλούνται από τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ: σοκολάτες, δημητριακά, μπισκότα, ψωμί είναι μόνο μερικά από τα τρόφιμα που περιέχουν αλάτι. Μάλιστα στα περισσότερα από αυτά δεν αναγράφεται η ποσότητα του αλατιού που περιέχουν. Πρακτικά δεν υπάρχει καμιά τροφή που να μην περιέχει αλάτι. «Γι΄ αυτό, πρέπει να λαμβάνει κανείς υπ΄ όψιν όχι μόνο το αλάτι που προσθέτει ο ίδιος στο φαγητό κατά την παρασκευή, αλλά και το… κρυφό αλάτι που υπάρχει στις τροφές. Υπολογίζοντας και τα δύο, η ποσότητα αλατιού που καταναλώνει ένας ενήλικος καθημερινά δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6 γραμμάρια, δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού περίπου», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, κλινικός διαιτολόγος- βιολόγος, προϊστάμενος στο Διαιτολογικό Τμήμα του Λαϊκού Νοσοκομείου.

Οι τροφές. Όπως εξηγεί ο κ. Δημοσθενόπουλος, τροφές στις οποίες το αλάτι χτυπάει κόκκινο είναι, μεταξύ των άλλων, οι σάλτσες, οι κονσέρβες, όλα τα τυποποιημένα προϊόντα που προστίθενται στο φαγητό για να δώσουν νοστιμιά, αλλά και το ψωμί, τα τυριά και όλα τα παρασκευάσματα τύπου τυρόπιτας. «Αλάτι περιέχουν και τροφές που έχουν γλυκιά γεύση όπως διάφορα μπισκότα, δημητριακά και άλλα προϊόντα». Οι ετικέτες στα προϊόντα μπορεί να είναι παραπλανητικές, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αναφέρουν «αλάτι» αλλά «νάτριο», το οποίο ισοδυναμεί με το αλάτι- η χημική του σύσταση είναι χλωριούχο νάτριο. Υπάρχουν μάλιστα τρόφιμα που περιέχουν και νάτριο και χλωριούχο νάτριο! Οι φτωχές σε αλάτι τροφές περιέχουν συνήθως χλωριούχο κάλιο. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει ο κ. Δημοσθενόπουλος, «για να αποφεύγει κανείς την υπερβολική κατανάλωση αλατιού και εφόσον τα τυποποιημένα τρόφιμα αποτελούν όλο και μεγαλύτερο μέρος του καθημερινού διαιτολογίου, πρέπει να περιορίσει την επιπλέον προσθήκη αλατιού στο φαγητό».

Οι ένοχες ετικέτες της… σιωπής


Στα τυφλά καταναλώνουν αλάτι οι πολίτες στα τυποποιημένα τρόφιμα, αφού ελάχιστες εταιρείες, όπως αποδεικνύεται από την έρευνα των «ΝΕΩΝ», μπαίνουν στον κόπο να ενημερώσουν για τις ποσότητες του αλατιού που χρησιμοποιούν.

Γνωστή σοκολάτα. Περιέχει: Γάλα, ζάχαρη αλλά και… αλάτι. Ποσότητα αλατιού: Ο καταναλωτής δεν ενημερώνεται από την ετικέτα για την ποσότητα αλατιού που έχει χρησιμοποιηθεί.

Παξιμαδάκια δημητριακών. Περιέχουν αλάτι.

Ποσότητα: Άγνωστο. Η συσκευασία δεν το γράφει.

Πακέτο φρυγανιές. Δεν περιέχουν ζάχαρη και λιπαρά. Ωστόσο περιέχουν αλάτι.

Ποσότητα: Και πάλι οι πολίτες δεν ενημερώνονται πόσο θα καταναλώσουν.

Κορν φλέικς. Ακόμα κι αυτά περιέχουν αλάτι, δείχνει η «αυτοψία» των «ΝΕΩΝ».

Ποσότητα: Η συσκευασία γράφει ότι περιέχουν 1,8 γραμμάρια αλάτι ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, καθώς και 0,7 γραμμάρια νάτριο. Μία άλλη, συσκευασία που προορίζεται κυρίως για παιδιά, αφού τα δημητριακά έχουν και σοκολάτα, περιέχουν 1,15 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος αλλά και 0,45 γραμμάρια νάτριο.

Ψωμί του τοστ. Αλάτι έχει και το ψωμί του τοστ. Οι περισσότερες εταιρείες γράφουν στις συσκευασίες τους ότι έχει χρησιμοποιηθεί αλάτι.

Ποσότητα: Δεν αναγράφεται πόσα γραμμάρια αλατιού έχουν χρησιμοποιηθεί.

Ο μόνος τρόπος για να αντιληφθούν οι καταναλωτές πόσο αλάτι περιέχει ένα προϊόν, σημειώνουν οι επιστήμονες, είναι να διαβάσουν στην ετικέτα σε ποια σειρά βρίσκεται το αλάτι. Κι αυτό διότι το πρώτο συστατικό έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα (σε γραμμάρια) στο τρόφιμο. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα κατεψυγμένης πίτσας που υπάρχει στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Το αλάτι είναι τρίτο στη σειρά στα συστατικά.

Αλλαντικά. Είναι γνωστό ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, και εδώ όμως η ενημέρωση των πολιτών είναι ανεπαρκής. Σε συσκευασίες λουκάνικων, μορταδέλας, σαλαμιού αέρος, το αλάτι αναγράφεται στην ετικέτα ως δεύτερο συστατικό αλλά πέραν αυτού ουδέν. Οι ειδικοί πάντως τονίζουν ότι μακριά από το αλάτι θα πρέπει να μένουν όσοι πάσχουν από υπέρταση, νεφρική ανεπάρκεια, καθώς και οι πάσχοντες από καρδιακά νοσήματα ή διαβήτη. Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη σε τέτοιες παθήσεις.

Η σειρά στη συσκευασία. Ο μόνος τρόπος για να αντιληφθούν οι καταναλωτές πόσο αλάτι περιέχει ένα προϊόν, σημειώνουν οι επιστήμονες, είναι να διαβάσουν στην ετικέτα σε ποια σειρά βρίσκεται το αλάτι. Και αυτό διότι στο τρόφιμο υπάρχει σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα (σε γραμμάρια) το πρώτο συστατικό. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα κατεψυγμένης πίτσας που διατίθεται από τα σούπερ μάρκετ, το αλάτι είναι τρίτο στη σειρά στα συστατικά.

Οι ειδικοί πάντως τονίζουν ότι μακριά από το αλάτι πρέπει να μένουν όσοι πάσχουν από υπέρταση, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακά νοσήματα ή διαβήτη. Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη γι΄ αυτές τις παθήσεις. Για την ενίσχυση της γεύσης του φαγητού, αντί για αλάτι μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει λεμόνι και διάφορα μυρωδικά.

Τι προκαλεί η υπερκατανάλωση αλατιού


Αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια

Αύξηση της αρτηριακής πίεσης

Επιβάρυνση της λειτουργίας των νεφρών

Κατακράτηση υγρών

Μικραίνει τη ζωή


Το αλάτι… μικραίνει τη ζωή! Μελέτη επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έδειξε ότι η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού μειώνει κατά 25% τον κίνδυνο καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμα και τον πρόωρο θάνατο.

Στη ίδια μελέτη συμμετείχαν 327 υγιείς άνδρες και γυναίκες 30- 54 ετών. Επί 15 χρόνια, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τη διατροφή τους μειώνοντας το αλάτι. Συγκρίνοντας την κατάσταση της υγείας τους με αυτή άλλων ατόμων που κατανάλωσαν ανεξέλεγκτες ποσότητες αλατιού, οι ειδικοί κατέγραψαν λιγότερα καρδιαγγειακά νοσήματα.