«ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ πρόσφατη ιστορία του έθνους» ζήτησε ο Μίκης Θεοδωράκης από τον κ. Χριστόδουλο μετά την επιλογή του να καταθέσει στέφανο στον τάφο του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο. «Είμαι υποχρεωμένος να στραφώ προς τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο και να του ζητήσω τον σεβασμό που ευθαρσώς εκδηλώσαμε εμείς προς το πρόσωπό του να επιδείξει κι εκείνος προς την πρόσφατη ιστορία του ελληνικού έθνους», αναφέρει σε δήλωσή του. Ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος πριν από λίγο καιρό είχε μιλήσει για τον εθνικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου- λέγοντας μεταξύ άλλων ότι όποιοι αναφέρουν το όνομα του κ. Χριστόδουλου θα πρέπει πρώτα να… πλένουν το στόμα τους- στράφηκε χτες κατά των ενεργειών του προκαθημένου της Εκκλησίας με γραπτή ανακοίνωσή του. Σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο στρατηγός Γρίβας, πρώτον υπήρξε συνεργάτης των Γερμανών μαζί με την οργάνωσή του, τη Χ, η οποία χτυπούσε τους αντιστασιακούς μαζί με τη Βέρμαχτ και την Γκεστάπο και δεύτερον ο ρόλος του στην Κύπρο στην ίδρυση της ΕΟΚΑ Β΄ υπήρξε προδοτικός. Και είναι τα μέλη αυτής της οργάνωσης που σε συνεργασία με τη χούντα του Ιωαννίδη αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Μακάριο προκαλώντας την επέμβαση του τουρκικού στρατού και βυθίζοντας έτσι την Κύπρο και ολόκληρο τον Ελληνισμό στη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή».

Και συνεχίζει ο κ. Θεοδωράκης απευθυνόμενος στον κ. Χριστόδουλο: «Μακαριώτατε, λυπάμαι ειλικρινά που αυτές οι αστόχαστες ενέργειες αμαυρώνουν τον εθνικό σας ρόλο, που εγώ ο ίδιος αποκάλεσα θεσμικό (και το πιστεύω)». Επισημαίνει δε ότι οι ενέργειες αυτές γίνονται «σε μια τόσο δύσκολη για την πατρίδα μας στιγμή, κατά την οποία ο λαός μας έχει ανάγκη να συσπειρωθούν όλες οι δυνάμεις που αντιστέκονται στην παγκοσμιοποίηση, στην αμερικανοποίηση και στον αφελληνισμό του λαού μας». Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι σε αυτές τις δυνάμεις συγκαταλέγει και τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά ότι αυτό «πρέπει να επιβεβαιώνεται συνεχώς από τη στάση του». Ο συνθέτης υπενθυμίζει μάλιστα ότι είχε υπερασπιστεί τον κ. Χριστόδουλο δημόσια, επειδή «τελευταία η πολεμική εναντίον του πήρε διαστάσεις ανεπίτρεπτες, φθάνοντας σε αχαρακτήριστα επίπεδα χυδαιότητας».

Η γνώμη του αναγνώστη


Τιμές στη μνήμη του Γρίβα- Διγενή απέτισε στην Κύπρο ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Ήταν φαίνεται γι΄ αυτόν ο άγνωστος «Χ».



Χρήστος Κεχαγιάς