Η στάση της Βρετανίας στο θέμα των 15 Βρετανών στρατιωτικών που είχαν συλληφθεί από το Ιράν ενίσχυσε τη θέση του σκληροπυρηνικού Ιρανού προέδρου Αχμαντινετζάντ, υποστηρίζουν «ιέρακες» των ΗΠΑ.


Ένας από τους επιφανέστερους εκπροσώπους των Αμερικανών νεοσυντηρητικών, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον, υποστήριξε σε άρθρο του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι το Ιράν κατήγαγε «μια μεγάλη πολιτική νίκη» συλλαμβάνοντας και απελευθερώνοντας τους 15 Βρετανούς ναύτες και πεζοναύτες. Η κυβέρνηση της Βρετανίας είχε μια «παθητική, διστακτική, σχεδόν συναινετική προσέγγιση» στις προσπάθειές της να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των στρατιωτικών της, επισημαίνει ο Μπόλτον και κατηγορεί τους Βρετανούς διπλωμάτες για διγλωσσία στη διάρκεια της κρίσης. Η βρετανική στάση, υποστηρίζει, θα πείσει

ΤΖΟΝ ΜΠΟΛΤΟΝ

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ τόνισε σε άρθρο του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι το Ιράν κατήγαγε «μια μεγάλη πολιτική νίκη»

την Τεχεράνη και άλλα «κακοποιά κράτη» ότι «η απαγωγή ομήρων μπορεί να φέρει τη Βρετανία σε κατάσταση σύγχυσης, αντί να την κάνει να υιοθετήσει μια αποφασιστική στάση». Και προφανώς, σύμφωνα με τον Αμερικανό «ιέρακα», ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κατήγαγε μια πολιτική νίκη, καθώς η υπόθεση των συλληφθέντων Βρετανών τον ενίσχυσε στους κόλπους της ηγεσίας της Τεχεράνης, γεγονός που ενισχύει την αποφασιστικότητα του Ιράν να αντιταχθεί στη Δύση όσον αφορά το θέμα του πυρηνικού προγράμματός του. Σύμφωνα με τον Μπόλτον, «ο κόσμος θα γίνει ακόμη πιο επικίνδυνος- ως αποτέλεσμα της κρίσης», καθώς «το Ιράν έχει τώρα κάθε κίνητρο να συνεχίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του, να ενισχύσει την υποστήριξή του στη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και άλλους και να επιδιώξει ακόμη χειρότερες τρομοκρατικές ενέργειες στο Ιράκ».

Στο μεταξύ ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Γκολαμρεζά Αγκαζαντέχ, δήλωσε χθες ότι το Ιράν εισέρχεται στο «βιομηχανικό στάδιο» της παραγωγής πυρηνικών καυσίμων. Το ίδιο ανακοίνωσε λίγο αργότερα και ο Αχμαντινετζάντ από την πυρηνική μονάδα της Νατάνζ, λέγοντας ότι η Τεχεράνη δεν θα υποκύψει στις πιέσεις «ορισμένων βάρβαρων μεγάλων δυνάμεων να θέσουν εμπόδια στην πρόοδό της λόγω της επιρροής τους στη διεθνή κοινότητα». «Η πορεία μας προς την ανάπτυξη είναι μη αναστρέψιμη», προσέθεσε.

Ο Αχμαντινετζάντ είπε επίσης ότι εάν η Τεχεράνη δεχθεί μεγαλύτερη πίεση για το «ειρηνικό»- όπως το χαρακτήρισε- πυρηνικό πρόγραμμά της, θα αναγκαστεί να επανεξετάσει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη για τη μη Διασπορά των Πυρηνικών (ΤΝΡ). Δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, υποψιάζονται πως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει ως στόχο την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις στο Ιράν, εάν δεν σταματήσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε ότι η διαδικασία θα πρέπει να σταματήσει μέχρι τον Μάιο. Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό καύσιμο θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Το τελικό στάδιο

Το Ιράν, το οποίο ανακοίνωσε πριν από έναν χρόνο ότι είχε παραγάγει επιτυχώς μια πρώτη παρτίδα εμπλουτισμένου ουρανίου, δηλώνει ότι θα εγκαταστήσει 3.000 συσκευές φυγοκέντρησης στη Νατάνζ ως πρώτο στάδιο για την παραγωγή καυσίμου «σε βιομηχανική κλίμακα». Στο τελικό στάδιο, σχεδιάζει να εγκαταστήσει 54.000 τέτοιες συσκευές, οι οποίες περιστρέφονται με υπερηχητικές ταχύτητες προκειμένου να παραγάγουν καύσιμο για πυρηνικούς αντιδραστήρες ή, αν γίνει περαιτέρω εμπλουτισμός, πυρηνικές βόμβες. Με 3.000 συσκευές φυγοκέντρησης το Ιράν μπορεί να παραγάγει αρκετό υλικό για μία βόμβα σε έναν χρόνο, εάν το επιθυμεί, λένε Δυτικοί ειδικοί. Μέχρι τώρα, το Ιράν διέθετε μόλις 328 μηχανές φυγοκέντρησης εν λειτουργία.

Τους απαγόρευσαν να μιλούν επί πληρωμή στα μέσα ενημέρωσης


Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ κυβέρνηση απαγόρευσε χθες σε όλα τα μέλη των στρατιωτικών υπηρεσιών να μιλούν σε μέσα ενημέρωσης έναντι χρηματικού ανταλλάγματος. Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά τον σάλο που ξέσπασε στη χώρα σχετικά με την απόφαση που είχε λάβει το υπουργείο Άμυνας να επιτρέψει στους 15 Βρετανούς ναύτες και πεζοναύτες που συνελήφθησαν και παρέμειναν κρατούμενοι των αρχών του Ιράν επί 13 ημέρες να πουλήσουν τις αφηγήσεις τους στα ΜΜΕ, κατ΄ εξαίρεσιν των ισχυόντων κανονισμών που διέπουν τη δημοσιοποίηση πληροφοριών όσον αφορά επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων. Ενδεικτικό του σάλου που ξέσπασε είναι αυτό που δήλωσε ο συνταγματάρχης Μπομπ Στιούαρτ, πρώην διοικητής των βρετανικών ειρηνευτικών δυνάμεων στη Βοσνία, μιλώντας στην τηλεόραση του ΒΒC. Η σύλληψη των 15, εξήγησε, δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί «μία από τις πιο ένδοξες στιγμές της ιστορίας του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού».

Στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων εν ενεργεία συνήθως απαγορεύεται να διαθέτει επ΄ αμοιβή πληροφορίες σχετικά με επιχειρήσεις, αλλά το υπουργείο αποφάσισε στην περίπτωση αυτή να παραχωρήσει ειδική άδεια στους 15 λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος των μέσων ενημέρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που έχουν ήδη καταβάλει βρετανικά ΜΜΕ στους στρατιωτικούς για την αποκλειστικότητα των ιστοριών τους φθάνει συνολικά τις 250.000 λίρες (περίπου 370.000 ευρώ). Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας ξεκαθάρισε πως η απαγόρευση των συνεντεύξεων στρατιωτικού προσωπικού έναντι χρηματικής αμοιβής, που επανέφερε χθες το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, δεν έχει αναδρομική ισχύ και άρα δεν θα έχει αντίκτυπο σε κανέναν από τους 15 που ήδη έχουν μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.