Εγκαταλελειμμένη ερωμένη αποφασίζει να πάρει εκδίκηση. Δεν είναι και δύσκολο: ο πρώην «καλός» της είναι πρωθυπουργός- κι επίκεινται εκλογές. Γράφει λοιπόν ένα βιβλίο, βγάζει τα μυστικά της σχέσης τους στη φόρα. Το αποτέλεσμα; Η δημοτικότητα του Φινλανδού πρωθυπουργού ανεβαίνει στα ύψη! Και η επανεκλογή του θεωρείται βέβαιη…
Το βιβλίο «Η Νύφη του Πρωθυπουργού» εκδόθηκε λίγες μόνο εβδομάδες πριν από τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη Φινλανδία την Κυριακή. Και παρ΄ ότι είχε προφανή σκοπό να φέρει σε δύσκολη θέση τον κεντρώο Μάτι Βανχάβεν, πρωθυπουργό και ηγέτη του κεντροαριστερού συνασπισμού που κυβερνά τη χώρα από το 2003, τελικά αποδείχθηκε η καλύτερη δυνατή διαφήμιση. Η υπογράφουσα ονομάζεται

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗ ΝΥΦΗ

Αντί να βλάψουν τον κεντρώο Μάτι Βανχάβεν, οι αποκαλύψεις ανέβασαν στα ύψη τη δημοτικότητά του χαρίζοντάς του ψήφους

Σούζαν Κουρόνεν, είναι 36 ετών, δις διαζευγμένη με τρία παιδιά. Με βάση τη δική της εκδοχή, γνώρισε τον Βανχάβεν μέσω του Ίντερνετ. Είχε βάλει αγγελία σε μια ιστοσελίδα γνωριμιών κι εκείνος απάντησε. Τα φινλανδικά κουτσομπολίστικα έντυπα, άλλωστε, σχολίαζαν συχνά πυκνά πόσο «έπαιζε» το μάτι του Βανχάβεν μετά το διαζύγιό του από την αεροσυνοδό σύζυγό του, το 2005. Η σχέση που γεννήθηκε στο Ίντερνετ συνεχίστηκε στους διαδρόμους του… Ιkea (αν και πρωθυπουργικοί φίλοι επιμένουν ότι στην πραγματικότητα εκεί άρχισε, τυχαία). Σε κάθε περίπτωση, πήρε τον δρόμο της. Όταν ο Βανχάβεν καθυστερούσε πολύ στις διάφορες συνόδους, έστελνε στην Κουρόνεν τρυφερά SΜS, κλείνοντας πάντα με ένα: «Καληνύχτα από τον Αρχηγό».

Σάουνα, σεξ και δείπνο

Μια συνηθισμένη τους συνάντηση άρχιζε με λίγη σάουνα, συνεχιζόταν με σεξ και κατέληγε με τον Βανχάβεν («τον πιο σέξι άνδρα στη Φινλανδία», όπως τον είχε κάποτε αποκαλέσει ο Ζακ Σιράκ) να μαγειρεύει για δύο. «Η αδυναμία του Μάτι είναι οι ψητές πατάτες», γράφει η Κουρόνεν. «Μια φορά, μόλις με φίλησε, μου είπε πως είμαι πιο νόστιμη και από ψητή πατάτα. Ήταν υπέροχο!» Και γιατί όχι άλλωστε; Η πατάτα δεν είναι κανένας τυχαίος καρπός: οι γυναίκες του Αμαζονίου τις έτρωγαν για να αυξήσουν τη λίμπιντό τους· στην δε Ευρώπη του τέλους του 16ου αιώνα, οι τάρτες με γλυκοπατάτα θεωρούνταν ό,τι καλύτερο για την ερωτική διέγερση.

Κάποια στιγμή, το ζεύγος έγινε αντιληπτό από μία ομάδα τουριστών έξω από ένα ξυλόσπιτο. «Τράβηξαν» τα κινητά, πήραν φωτογραφίες και τις έστειλαν εκεί όπου έπρεπε. Το μυστικό είχε αποκαλυφθεί. Και παρ΄ ότι η Κουρόνεν δεν είχε κανένα πρόβλημα να μιλήσει για τον έρωτά της, ο Βανχάβεν δεν φάνηκε εξίσου άνετος: εννέα μήνες μετά την έναρξη της σχέσης, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, έδωσε τέλος με ένα SΜS, που έστειλε από το Νokia (φυσικά, στη Φινλανδία βρισκόμαστε) κινητό του: «Αυτό ήταν».

Οι πολίτες πήραν το δικό του μέρος


Ο ΦΙΝΛΑΝΔΟΣ πρωθυπουργός δεν έχει κάνει κανένα απολύτως σχόλιο για το βιβλίο, είπε μόνο πως το διάβασε. Προφανώς έπαιξε κι αυτή η ανωτερότητα κάποιον ρόλο: γιατί ξαφνικά η δημοτικότητα του επιτυχημένου μεν από πλευράς οικονομικού και κοινωνικού έργου, πλην όμως «κάπως στεγνού, γραφειοκράτη» πρωθυπουργού ανέβηκε στα ύψη, στο 49%, την ώρα που ο Έερο Χεϊναλουόμα, ο υπουργός Οικονομικών, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος με το οποίο συμπράττει στην κυβέρνηση το Κεντρώο Κόμμα του Βανχάβεν, δεν αποσπά περισσότερο από 11%. Και τα ποσοστά αυτά έχουν μεγάλη σημασία: οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφή προβάδισμα των κομμάτων του κεντροαριστερού συνασπισμού έναντι της συντηρητικής αντιπολίτευσης και ουσιαστικά το μεγάλο ερώτημα των εκλογών είναι ποιο από τα δύο κόμματα, το Κεντρώο ή το Σοσιαλδημοκρατικό, θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους ώστε να «βγάλει» πρωθυπουργό.

Με άλλα λόγια, η Κουρόνεν διασφάλισε πιθανότατα στον Βανχάβεν δεύτερη πρωθυπουργική θητεία. Γιατί μπορεί η ίδια να υποστηρίζει ότι έγραψε το βιβλίο ως «αυτοθεραπεία», προκειμένου να ξεπεράσει τον χωρισμό της με τον Φινλανδό πρωθυπουργό, οι περισσότεροι Φινλανδοί όμως απεφάνθησαν ότι ο λόγος που το έκανε ήταν για να βγάλει χρήματα- και πήραν το μέρος του Βανχάβεν. Περισσότεροι από 45.000 πολίτες συνυπέγραψαν μια ηλεκτρονική επιστολή μέσω της οποίας εκφράζουν την αντίθεσή τους στο βιβλίο και τη συμπάθειά τους προς τον πρωθυπουργό τους.