Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης και πιο μακροχρόνιας έρευνας για τις τέσσερις δημοφιλέστερες δίαιτες ανακοινώθηκαν: η δίαιτα Άτκινς, με τους λίγους υδατάνθρακες και τα πολλά λιπαρά, αποδείχθηκε τουλάχιστον δύο φορές αποτελεσματικότερη από τις άλλες.


«Πολλοί επαγγελματίες του τομέα της υγείας, ημών περιλαμβανομένων, είτε έχουν απορρίψει τις δίαιτες για απώλεια βάρους που είναι πολύ χαμηλές σε υδατάνθρακες είτε είναι πολύ επιφυλακτικοί απέναντί τους», λέει ο Κρίστοφερ Γκάρντνερ, βοηθός καθηγητής Ιατρικής στο Κέντρο Προληπτικής Έρευνας του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, ο οποίος υπογράφει την έρευνα. «Φαίνεται όμως πως συνιστούν μια αποτελεσματική επιλογή γι΄ αυτούς που κάνουν δίαιτα», πρόσθεσε. Το βασικό μήνυμα από την έρευνα, σύμφωνα με τον γιατρό Γκάρντνερ, είναι ότι για να χάσουμε βάρος πρέπει να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και τα αναψυκτικά. Στο πλαίσιο της έρευνας, «διαγωνίζονταν»: Η δίαιτα Άτκινς, με τους λιγότερους υδατάνθρακες από τις τέσσερις. Η δίαιτα Ζone, επίσης χαμηλή σε υδατάνθρακες και βασισμένη σε μια αναλογία 40:30: 30 υδατανθράκων προς πρωτεΐνες προς λίπη. Η δίαιτα LΕΑRΝ (από τα αρχικά των λέξεων Lifestyle, Εxercise, Αttitudes, Relationships and Νutrition), η οποία ακολουθεί τις οδηγίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ για χαμηλά λιπαρά και περισσότερους υδατάνθρακες. Τέλος, η δίαιτα Οrnish, η οποία έχει πολλούς υδατάνθρακες, αλλά πολύ λίγα λιπαρά. Ορίσθηκαν στην τύχη τέσσερις ομάδες από 311 υπέρβαρες (ο μέσος όρος του βάρους τους ήταν τα 85,73 κιλά), μη διαβητικές γυναίκες, ηλικίας περίπου 40 ετών. Καθεμιά από τις τέσσερις ομάδες άρχισε μία από τις τέσσερις δίαιτες. Όλες οι γυναίκες παρακολούθησαν σεμινάρια για τη δίαιτα που θα ακολουθούσαν επί οκτώ εβδομάδες. Το βάρος τους και ο μεταβολισμός τους ελέγχονταν για τους επόμενους 10 μήνες.

Τα στοιχεία

Οι γυναίκες της ομάδας Άτκινς έχασαν κατά μέσο όρο 4,7 κιλά, ενώ 2,5 κιλά έχασαν οι γυναίκες της LΕΑRΝ, 2,1 κιλά όσες ακολούθησαν τη δίαιτα Οrnish και 1,6 κιλά οι γυναίκες της δίαιτας Ζone. Οι γυναίκες που ακολούθησαν τη δίαιτα Άτκινς εμφάνισαν επίσης τη μεγαλύτερη βελτίωση όσον αφορά τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση, όπως προστίθεται στην έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο τεύχος της «Επιθεώρησης της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης» που κυκλοφορεί σήμερα. Οι ερευνητές επισημαίνουν τις ανησυχίες ορισμένων ότι οι δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες, αλλά πολλά πλήρη και κορεσμένα λίπη προκαλούν προβλήματα χοληστερίνης και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών. «Αυτές οι ανησυχίες δεν επιβεβαιώθηκαν», υπογραμμίζουν.

«Μας κάνει να πίνουμε πολύ νερό»


Ο ΔΡ. ΝΤΙΝ ΟΡΝΙΣ, ο δημιουργός της δίαιτας Οrnish υπογράμμισε πως η έρευνα που πραγματοποιήθηκε δεν απαντά στο μεγάλο ερώτημα σχετικά με τη δίαιτα Άτκινς – αν η διαρκής κατανάλωση όλων αυτών των λιπαρών τροφών οδηγεί μακροπρόθεσμα σε προβλήματα υγείας. Ο Μπάρι Σίαρς, ο οποίος δημιούργησε τη δίαιτα Ζone, επέκρινε την έρευνα χαρακτηρίζοντάς την «κακή επιστημονικά» επειδή, όπως υποστήριξε, οι λεπτομέρειές της δείχνουν πως οι γυναίκες που συμμετείχαν δεν ακολούθησαν πραγματικά τους διαιτητικούς κανόνες. «Στην καλύτερη περίπτωση, η εφαρμογή της δίαιτας ήταν αρκετά κακή. Συνεπώς, τα συμπεράσματα είναι αναξιόπιστα», δήλωσε σε συνέντευξη. «Ο τρόπος με τον οποίο ακολουθήθηκε η δίαιτα Άτκινς, σύμφωνα με την έρευνα, την κάνει να πλησιάζει περισσότερο στις αρχές της Ζone», πρόσθεσε.

Ο Κρίστοφερ Γκάρντνερ, ο οποίος υπογράφει τη δημοσίευση στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης», δήλωσε πως ένα από τα δυνατά σημεία της έρευνας, η οποία στοίχισε 2 εκατομμύρια δολάρια, είναι ότι μιμήθηκε τις πραγματικές συνθήκες, με τους συμμετέχοντες να ετοιμάζουν ή να αγοράζουν όλα τα γεύματά τους και κανείς να μην ακολουθεί τις δίαιτες επακριβώς.

Το μήνυμα

Ο Γκάρντνερ πρόσθεσε πως «η δίαιτα Άτκινς περνάει ένα πολύ απλό μήνυμα: Απαλλαγείτε από όλους τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες για να χάσετε βάρος», βάζοντας συνεπώς στο στόχαστρο την αύξηση κατανάλωσης των επεξεργασμένων σακχάρων. Σύμφωνα με τον Γκάρντνερ, η δίαιτα Άτκινς είναι η καλύτερη διότι ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πίνουν περισσότερο νερό. Έπίσης, όταν κάποιος αντικαθιστά τα γλυκά αναψυκτικά με νερό, γενικά δεν τρώει περισσότερο φαγητό.