Όλοι είναι σύμφωνοι ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μια απειλητική πραγματικότητα. Σωστά; Όχι. Όχι, όλοι. Μια ταινία που θα προβληθεί αυτή την εβδομάδα στην Αγγλία αμφισβητεί την «πράσινη ορθοδοξία».


Ύστερα από δύο δεκαετίες, η διαμάχη για το αν η υπερθέρμανση της Γης οφείλεται στον άνθρωπο πήρε τέλος. Τουλάχιστον έτσι λέει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Ακόμη και οι πιο δύστροπες κυβερνήσεις, όπως του προέδρου Μπους, συμφωνούν.

Όμως, μια ταινία που γυρίστηκε από το πιο μισητό πρόσωπο των οικολόγων, τον κινηματογραφιστή Μάρτιν Ντάρκιν, και που θα προβληθεί την Πέμπτη από το Channel 4 με τίτλο «Η μεγάλη απάτη του φαινομένου του θερμοκηπίου», έρχεται να ξανανάψει φωτιές, την ώρα που ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Ντέιβιντ Μίλιμπαντ μοιράζει αντίτυπα της «Άβολης αλήθειας» του Αλ Γκορ, που βραβεύτηκε με δύο Όσκαρ, στα βρετανικά σχολεία.

Η μονομαχία ανάμεσα στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ που δείχνει την ευθύνη του ανθρώπου για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την ταινία του Channel 4 αναμένεται να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά. Οι δημιουργοί των δύο ταινιών είναι αμφιλεγόμενες προσωπικότητες. Την περασμένη εβδομάδα, πολλοί είπαν τον Αλ Γκορ υποκριτή, όταν αποκαλύφθηκε ότι ξοδεύει 24.000 ευρώ τον χρόνο για τη θέρμανση του σπιτιού του- 20 φορές παραπάνω από όσα ξοδεύει ένα μέσο αμερικανικό νοικοκυριό. Άλλωστε, όταν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν εφάρμοσε τίποτα από όσα κηρύσσει σήμερα.

Η καταδίκη

Όσο για τον Μάρτιν Ντάρκιν, έγινε διαβόητος όταν μια προηγούμενη ταινία του για το περιβάλλον με τον τίτλο «Ενάντια στη φύση» καταδικάστηκε από την ανεξάρτητη τηλεοπτική αρχή ως παραπλανητική. Τότε το Channel 4 είχε ζητήσει μια ταπεινωτική συγγνώμη. Τώρα φαίνεται πως τον συγχώρεσε.

Ο Μάρτιν Ντάρκιν (και η νέα ταινία του) υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι οι θερμοκρασίες στη Βρετανία, τη Γροιλανδία και μέρη της Ευρώπης ήταν υψηλότερες στη διάρκεια των Μέσων Χρόνων από όσο είναι σήμερα. Υποστηρίζουν επίσης ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου θα πλήξει τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, στερώντας τους τα ορυκτά καύσιμα.

Πάντως, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι άφθονες στις χώρες του Τρίτου Κόσμου και δεν απαιτούνται πολυέξοδα δίκτυα διανομής για να πάει ο ηλεκτρισμός σε κάθε χωριό.

Διαβάστε την πλήρη παρουσίαση της δημοσκόπησης στο:

http://www. tanea.

gr/docs/energy07. pdf

Ανησυχούν οι Έλληνες


ΤΟ 68% των Ελλήνων «ανησυχούν πολύ» για τις κλιματικές αλλαγές και την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με το «Ευρωβαρόμετρο» (ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 50%). Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ισπανία και την Κύπρο (70%).

Παράλληλα, το 83% των Ελλήνων θεωρεί ότι το ποσοστό της πυρηνικής ενέργειας θα πρέπει να μειωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου το ένα τρίτο του ηλεκτρισμού προέρχεται από πυρηνικά εργοστάσια.

Δεν είναι πανάκεια τα βιοκαύσιμα


Ο ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ λέει ότι η αιθανόλη θα σώσει τον κόσμο. Όμως τα βιοκαύσιμα, και ιδιαίτερα η αιθανόλη, θα μπορούσαν να βάλουν σε νέους μπελάδες τον πλανήτη. Με δυο λόγια, οι υποστηρικτές των βιοκαυσίμων υποστηρίζουν το εξής: με την καλλιέργεια φυτών για την παραγωγή οργανικών προϊόντων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα δεν προστίθεται επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η ποσότητα διοξείδιου του άνθρακα που παράγει το καύσιμο όταν καίγεται αντισταθμίζεται από την ποσότητα που απορροφάται κατά την ανάπτυξη των φυτών. Όμως, για την καλλιέργεια πολλών τέτοιου είδους φυτών, όπως το καλαμπόκι, χρησιμοποιούνται στα αγροκτήματα ορυκτά καύσιμα σε μορφή λιπασμάτων, εντομοκτόνων και πετρελαίου. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η έκταση που απαιτείται για την καλλιέργεια αυτών των φυτών. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, τα φυτά που απαιτούνται για να γεμίσει το ρεζερβουάρ ενός 4Χ4 με αιθανόλη θα ήταν αρκετά για να τραφεί ένας άνθρωπος για έναν χρόνο.