Τις… αμερικανικές θέσεις υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου εμφανίσθηκε να υιοθετεί- εμμέσως πλην σαφώς- η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στη διάρκεια κλειστής σύσκεψης που είχε με τους Έλληνες διπλωμάτες που είναι διαπιστευμένοι στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.


Μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών, ακούγοντας την άποψη της κυρίας Μπακογιάννη, εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις σημειώνοντας ότι ένα ανεξάρτητο Κόσοβο δημιουργεί κινδύνους αποσταθεροποίησης σε ολόκληρη την περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μπακογιάννη

ΕΝΤΟΝΕΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ

εκφράζουν διπλωμάτες, σημειώνοντας ότι ένα ανεξάρτητο Κόσοβο δημιουργεί κινδύνους αποσταθεροποίησης σε ολόκληρη την περιοχή

είπε πως δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις και ότι το Κόσοβο οδεύει ταχέως προς ανεξαρτητοποίηση. Το ζητούμενο, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, είναι αυτή η μετάβαση να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά- και σε αυτό θα συνέβαλε ιδιαίτερα η συνεργασία του Βελιγραδίου.

Στήριξη Τάντιτς

Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι η Αθήνα στηρίζει τους δημοκρατικούς του Τάντιτς· και εφόσον αυτοί σχηματίσουν κυβέρνηση (και εφόσον παραδοθεί ο Μλάντιτς) να υπαχθεί η Σερβία σε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο εκφράζονται ελπίδες πως το Βελιγράδι δεν θα αντιδράσει στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

Η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη – την οποία συμμερίζονται και οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι- πως οι απειλές της Ρωσίας για βέτο στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, όταν το θέμα τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, διατυπώνονται για διαπραγματευτικούς λόγους, καθώς οι προτεραιότητες της Μόσχας αυτήν την εποχή είναι άλλες.

Οι περισσότεροι διπλωμάτες, αφού άκουσαν την πολιτική τους προϊσταμένη, εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις επισημαίνοντας πως η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο «ντόμινο αποσταθεροποίησης» στην περιοχή, εμπλέκοντας και τους Αλβανούς και τα Σκόπια- κάτι που θα επηρέαζε αναπότρεπτα και την Ελλάδα. Με τη θέση αυτή των διπλωματών διαφώνησε η κ. Μπακογιάννη, η οποία σημείωσε πως η ανεξαρτητοποίηση είναι και θέση της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς έχει συζητήσει το θέμα με τους ομολόγους της.

Διπλωματικές πηγές επεσήμαιναν πως είναι θέμα χρόνου να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το Κόσοβο, καθώς την Παρασκευή παρουσιάζεται στα εμπλεκόμενα μέρη η από καιρό αναμενόμενη έκθεση Αχτισαάρι- η οποία μπορεί μεν να μην αναφέρει ρητά τη λέξη «ανεξαρτησία», αλλά περιγράφει πλήρως ένα τέτοιο καθεστώς. Από κει και πέρα, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά, ενδέχεται να αρχίσει ένα κύμα μονομερών αναγνωρίσεων, που θα επιβάλει στην πράξη μια νέα πραγματικότητα στα Βαλκάνια, με άγνωστες όμως συνέπειες για τη σταθερότητα εάν το Βελιγράδι αποφασίσει να μην «καταπιεί» τις αποφάσεις των «μεγάλων».

Σημειώνεται πως οι θέσεις που ανέπτυξε προς τους πρέσβεις η κ. Μπακογιάννη έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις που εκφράζει δημοσίως η ελληνική κυβέρνηση. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Πρωθυπουργός είχε πει πως «και οι δύο πλευρές πρέπει να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις εποικοδομητικά. Όμως είναι μεγάλης σημασίας, πραγματικά αναγκαίο για την ειρήνη στην περιοχή, η λύση να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Η Ελλάδα έχει συστηματικά υποστηρίξει ότι μια τέτοια λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων και με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».