Και το όνομα αυτού… Μεθόδιος! Έτσι «ξαναβαφτίζει» τον Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος εξαιτίας των μεθοδεύσεων που έκανε, όπως λέει, για το νομοσχέδιο περί Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης. Μετά την επιχείρηση Χριστόδουλου να του «κουτσουρέψει» τη θητεία στη Σύνοδο, περνάει στην αντεπίθεση. Τονίζει ότι ο «Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει και το όχι» ενώ προβλέπει ακόμη και σχίσμα με το Πατριαρχείο αν ο Αρχιεπίσκοπος δεν στείλει το νομοσχέδιο στον κ. Βαρθολομαίο.


Υπήρξε… μεθόδευση από τον Αρχιεπίσκοπο για να μείνετε λιγότερο στη Σύνοδο;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί της μεθόδευσης. Σημασία για την Εκκλησία και την ιστορία έχει όμως η αποτελεσματικότητα και η αξιοποίηση του χρόνου.

Θα τα πείτε αυτά- περί μεθόδευσης- στον Αρχιεπίσκοπο και στη Σύνοδο; Θα του τα πω και εκεί. Γιατί δεν σας θέλει για πολύ καιρό στη Σύνοδο;

Διότι έχει διαπιστώσει ότι χρειάζεται ανθρώπους που θα λένε σε όλα ναι. Δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει και το όχι.

Στους έξι μήνες που θα μείνετε στη Σύνοδο τι θέματα θεωρείτε αναγκαίο να φέρετε προς συζήτηση;

Τα θέματα της ειρήνευσης της Εκκλησίας κυρίως με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και της λειτουργίας της Ιεραρχίας ως ανωτάτου οργάνου.

Λένε ότι και με τη δική σας παρουσία δημιουργείται «αντιπολίτευση» μέσα στη Σύνοδο…

Στην Εκκλησία δεν υπάρχει ο όρος αντιπολίτευση. Είμαστε υποχρεωμένοι άπαντες να υπηρετούμε την αλήθεια με συνέπεια και με συνέχεια. Αυτό επιβάλλει η αποστολή μας στον σύγχρονο κόσμο.

Διατυπώσατε ενστάσεις για τη λειτουργία της «Αλληλεγγύης». Θα τις επαναλάβετε τώρα στη Σύνοδο;

Είναι μία ευκαιρία να τις επαναλάβω και να ζητήσω όλα τα στοιχεία εκείνα που θα αναιρέσουν τις υποψίες μου. Νομοσχέδιο για την Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη. Πάμε σε νέα ρήξη με το Φανάρι;

Υπάρχει «βουβή» ρήξη στην Ιεραρχία πρώτα, η οποία δεν συμμετείχε στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου: ψηφίστηκε χωρίς απαρτία.

Το πάθημα του 2004 για τον Αρχιεπίσκοπο δεν έγινε μάθημα;

Το πάθημα του άφησε αθεράπευτες πληγές εις τον εγωισμό του και επιδιώκει τη ρεβάνς.

Ζητήσατε παρέμβαση του Πατριάρχη για το νομοσχέδιο. Ο κ. Χριστόδουλος το θεώρησε αντιδεοντολογικό. Τι του απαντάτε;

Από την ώρα που ο Πατριάρχης δέχεται την επιστολή μας, και μας απαντά, η δεοντολογική πλευρά έχει λήξει.

Εάν ο Αρχιεπίσκοπος δεν στείλει το νομοσχέδιο στον Πατριάρχη τι να περιμένουμε; Ρήξη που μπορεί να φτάσει μέχρι και το σχίσμα.

Οι αντιδράσεις μητροπολιτών για το νομοσχέδιο είναι πολλές. Εσείς κυρίως γιατί αντιδράτε; Το σύνολο της μεθόδευσης με υποχρεώνει να ονομάσω τον Αρχιεπίσκοπο όχι Χριστόδουλο αλλά… Μεθόδιο. Συνεργάστηκε με την κυβέρνηση και δεν συμμετείχε ούτε άλλος ιεράρχης, ούτε εκπρόσωποι των εφημερίων τους οποίους αφορά το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου.

Αν δεν γίνουν αποδεκτές οι βελτιώσεις που έχετε ζητήσει θα πιέσετε πολιτικούς να μην ψηφιστεί;

Στους πολιτικούς έχουμε στείλει το μήνυμα και θα το πάρουν ακόμα πιο ηχηρό.

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Βατικανό. Έπρεπε να πάρει άδεια από την Ιεραρχία;

Απαραίτητα έπρεπε να φέρει το ζήτημα στην Ιεραρχία. Γιατί η Ιεραρχία είχε επιφυλαχθεί αρνητικά την προηγούμενη φορά. Και η απόφαση τότε ήταν να το ξαναδούμε. Αλλά δεν το ξαναείδαμε.

Βγήκε κάτι θετικό από την επίσκεψη;

Απολύτως τίποτα θετικό, περισσότερο αρνητικό. Ήταν μία ιδιωτική επίσκεψη. Και από μία ιδιωτική επίσκεψη τίποτα δεν προκύπτει.

Χωρισμός ΠολιτείαςΕκκλησίας;

Γίνεται κάθε μέρα επιτακτικότερος. Κανένα νεώτερο για τις ταυτότητες; Οι υπογραφές είναι για… προσάναμμα όπως έχετε πει;

Ήδη οι ταυτότητες εκδίδονται χωρίς το θρήσκευμα.

Αναρωτιέμαι πώς αντικρύζει ο Αρχιεπίσκοπος τους δεσποτάδες που ανέβασε στο παλκοσένικο απ΄ όπου κράδαινε το σύμβολο της Επανάστασης. Η ΕΡΤ μεροληπτεί υπέρ του Αρχιεπισκόπου στις τηλεοπτικές μεταδόσεις της κυριακάτικης λειτουργίας ή σε γιορτές;

Η ΕΡΤ παρανόμως έχει εκχωρήσει τα δικαιώματά της στον Αρχιεπίσκοπο. Η ΕΡΤ, εταιρεία λαϊκής βάσης, εκχωρήθηκε στην κακή διάθεση του Αρχιεπισκόπου προκειμένου να τη χρησιμοποιεί ενάντια στους αρχιερείς που δεν σκύβουν τον αυχένα.

Εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώσει εσάς και τους υπολοίπους που έχουν προσφύγει κατά της εκλογής Άνθιμου στη Θεσσαλονίκη τι θα σημαίνει; Υποθετική ερώτηση, ωστόσο οι μεθοδεύσεις που έγιναν στην εκλογή του θα είναι στίγμα για την εκκλησιαστική ιστορία ούτως ή άλλως.

Η «κάθαρση» στην Εκκλησία ολοκληρώθηκε;

Ποτέ. Νέοι και Εκκλησία; Δρόμοι αντίθετοι;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι νέοι μας θέλουν περισσότερα. Και εμείς κάθε μέρα τους αποκαρδιώνουμε με την ανειλικρίνειά μας.