ΑΚΟΜΗ δεν κατάφεραν οι Ευρωπαίοι πολίτες να αγαπήσουν το οκτάχρονο νόμισμά τους, το ευρώ, όπως δείχνει έρευνα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», που δημοσιεύθηκε χθες. Σχεδόν το 60% του πληθυσμού των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών θεωρεί ότι το ευρώ έβλαψε τις οικονομίες τους.

Την ίδια ώρα ωστόσο η πλειονότητά τους θεωρεί ότι το ενιαίο νόμισμα είχε θετική επίδραση στο σύνολο της οικονομίας της ευρωζώνης. Άρα ο καθένας πιστεύει ότι το ευρώ ήταν καλό για τους άλλους αλλά κακό για τη δική του χώρα. Πράγμα που με τη σειρά του δείχνει πόσο κατακερματισμένη και εθνοκεντρική παραμένει η Ευρώπη, χωρίς κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση.

«Οι άνθρωποι δεν ερωτεύονται την κοινή αγορά», είχε πει κάποτε ο Ζακ Ντελόρ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη δεκαετία 1985-1995, για να υπογραμμίσει ότι μαζί με την οικονομική ένωση πρέπει να προωθηθεί η ενιαία πολιτική και κοινωνική ταυτότητα της Ευρώπης, για να έχει πιθανότητες επιτυχίας το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το ίδιο ισχύει και για το νόμισμα.

Μέχρι στιγμής φαίνεται πως δεν υπάρχει τίποτα για να αγαπήσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Βεβαίως αν στρέψει κανείς το βλέμμα στην απέναντι σελίδα της βρετανικής εφημερίδας από αυτήν που δημοσιεύεται η δημοσκόπηση, θα βρει έναν λόγο να αγαπήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί καταχωρίζεται διαφήμιση της ΠΓΔΜ, με την οποία καλούνται οι επενδυτές να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στη «Μακεδονία», όπως την ονομάζουν, μεταξύ άλλων επειδή εκεί ο μέσος μισθός είναι 370 ευρώ. Δεν ισχύει ίσως για τους Γάλλους και τους Γερμανούς, αλλά για τους Έλληνες σίγουρα η σύγκριση κάτι πρέπει να λέει…