ΒΑΡΙΕΣ οικονομικές... καμπάνες και ποινές φυλάκισης, ακόμη και κάθειρξης, για όσους συμμετέχουν ή υποβοηθούν με παραλείψεις τους σε υποκλοπές επιφυλάσσει η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών και την ενίσχυση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Η πρόταση νόμου συντάχθηκε με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών το οποίο αποκαλύφθηκε προ έτους και για το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει καμία νομοθετική πρωτοβουλία. Η πρόταση νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα, λίγες ημέρες μετά το αίτημα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής Σύμφωνα με όσα προβλέπει η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ που επεξεργάστηκε ο υπεύθυνος για θέματα τηλεπικοινιών του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου Ντίνος Ρόβλιας, οι πάροχοι ηλεκτρονικών επικοινωνιών υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ακεραιότητα των δικτύων τους με συνεχείς ελέγχους τη συχνότητα των οποίων θα καθορίζει η ΑΔΑΕ.

Σε περίπτωση που οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών αθετούν τις υποχρεώσεις τους θα τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα αρχίζει από 15.000 και θα φθάνει τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Σε κάθε πάροχο ηλεκτρονικών υπηρεσιών θα ορίζεται υπεύθυνος Ασφαλείας του δικτύου, ο οποίος θα φέρει και την ευθύνη για την ασφάλεια του δικτύου και για τη διενέργεια των ελέγχων. Σε περίπτωση υποκλοπών ή καταστροφής ή αλλοίωσης πληροφοριών ή παράλειψη διενέργειας ελέγχων, οι ευθύνες θα προσωποποιούνται και υπόλογοι θα καθίστανται αυτομάτως ο υπεύθυνος ασφαλείας, οι αρμόδιοι τεχνικοί και κάθε πρόσωπο που ασκεί ουσιαστική διοίκηση.

Οι εμπλεκόμενοι σε υποκλοπές θα απειλούνται με ποινές φυλάκισης και χρηματική ποινή, ενώ εάν έχουν ξεκάθαρη συμμετοχή σ΄ αυτές θα απειλούνται με κάθειρξη. Πέραν της ποινικής ευθύνης προβλέπεται και αστική, δηλαδή αποζημίωση για περιουσιακή και για ηθική βλάβη.

Σύμφωνα με τον κ. Ρόβλια, η ΑΔΑΕ θα έχει πλέον τη δυνατότητα να ζητά την εμφάνιση ενώπιόν της κάθε προσώπου που κρίνει ότι μπορεί να συμβάλει στις έρευνες. Επίσης, εξηγεί ότι κάθε επιχείρηση και αρχή- ακόμη και δικαστικήυποχρεούται να ενημερώνει αμέσως την ΑΔΑΕ για κάθε περίπτωση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από