Ο πόλεμος των «νονών»


Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει πλέον ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στον υπόκοσμο. Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ενέδρες που έστησαν πληρωμένοι δολοφόνοι που εκτελούσαν συμβόλαια θανάτου, σκοτώθηκαν τρεις άνδρες- εκ των οποίων οι δυο είχαν κατηγορηθεί στο παρελθόν για συμμετοχή σε κυκλώματα εκβιαστών.


Από τον Νοέμβριο του 2005, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη νύχτα, έγιναν οκτώ δολοφονικές επιθέσεις με απολογισμό εννέα νεκρούς, έναν βαριά τραυματία και δυο βομβιστικές επιθέσεις.

Η μεγάλη σύγκρουση των «νονών»

ΒΕΝΤΕΤΑ

Οι δολοφονικές επιθέσεις σχετίζονται με μεγάλη βεντέτα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε δυο αρχηγούς

βρήκε για μια ακόμη φορά απροετοίμαστες τις αρχές ασφαλείας. Αν και τα σημάδια για τον πόλεμο της νύχτας ήταν εμφανή από πέρσι, προς το παρόν οι έρευνες βρίσκονται στο μηδέν. Οι περισσότερες δολοφονικές επιθέσεις σχετίζονται, όπως εκτιμούν αξιωματικοί της Ασφάλειας, με μεγάλη βεντέτα που έχει ξεσπάσει για άγνωστο λόγο ανάμεσα σε δυο αρχηγούς.

«Αυτή η κόντρα μεταξύ τους προκάλεσε και τις μεγαλύτερες συγκρούσεις. Ιδιαίτερα δυναμικές ομάδες δεν υπάρχουν πλέον, όπως δεν υπάρχει και ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα στο μοίρασμα των ζωνών προστασίας», λένε από την ΕΛ.ΑΣ.

Μεγάλος σταθμός στη νύχτα ήταν η «επιχείρηση σκούπα» της Αστυνομίας τον Ιούλιο του 2002, όταν στην ογκωδέστατη δικογραφία που σχηματίσθηκε κατηγορήθηκαν 44 άτομα για συμμετοχή σε κυκλώματα προστασίας καθώς και για σειρά σοβαρών αδικημάτων.

Για τρία χρόνια, επικράτησε ύφεση, καθώς οι μπράβοι αναγκάσθηκαν να αποσυρθούν. Τον νέο πόλεμο στη νύχτα σηματοδότησε η δολοφονία του Αριστείδη Λακιώτη, τον Νοέμβριο του 2005. Στον ίδιο κύκλο βίας εντάσσουν οι αρχές ασφαλείας τη διπλή δολοφονία, τον Αύγουστο του 2006. Θύματα ο Κώστας Κουτελιέρης και ο Γιάννη Κάτσος. Ως αντεκδίκηση είχαμε τη δολοφονία του Γιάννη Γαβάκη τον Σεπτέμβριο του 2006.

Ακολούθησε η δολοφονία στις αρχές Ιανουαρίου του 43χρονου βαρυποινίτη Σωτήρη Κούση. Ήταν μέλος του συνδικάτου του εγκλήματος που είχε δράσει στη δεκαετία του 1990 και την ημέρα της δολοφονίας του βρισκόταν στην Αθήνα με οκταήμερη άδεια που είχε πάρει από τις φυλακές Μαλανδρινου.

Άσχετες επιθέσεις

Το επόμενο επεισόδιο της βεντέτας φαίνεται ότι ήταν η διπλή δολοφονία του Γιάγια και του φίλου του προχθές τα ξημερώματα. Στη νύχτα σε αυτό το χρονικό διάστημα έγιναν και άλλες ένοπλες επιθέσεις εναντίον ανθρώπων του υποκόσμου που όμως δεν φαίνεται να σχετίζονται με την βεντέτα.

Για την Αστυνομία πάντως, το σκηνικό που διαμορφώνεται μεταξύ των ομάδων των κακοποιών που πωλούν «προστασία» στα νυχτερινά κέντρα, τα μπαρ, ακόμη και σε καφενεία και… περίπτερα θυμίζει έντονα το «μεγάλο ξεκαθάρισμα» που είχε γίνει στις αρχές της δεκαετίας του ΄90: τότε, μια σειρά από δολοφονίες είχαν οδηγήσει στο «ξεκλήρισμα» τις συμμορίες των «σκληρών» κακοποιών, οι διάδοχοι των οποίων έχουν πλέον στα χέρια τους την υπόθεση «προστασία».

Οπλοφορούσε, αλλά δεν πρόλαβε να αντιδράσει


ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ και απόπειρα ανθρωποκτονίας είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν ο 29χρονος Αριστοτέλης Γιάγιας, ο οποίος δολοφονήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου χωρίς να προλάβει να αντιδράσει αν και οπλοφορούσε, έξω από εστιατόριο στη Νίκαια. Μαζί του δολοφονήθηκε από τους ίδιους δράστες ο 28χρονος Βασίλειος Βασιπιάν, ο οποίος δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις διωκτικές αρχές. Σύμφωνα με την Αστυνομία, όμως, ο Γιάγιας είχε παίξει ενεργό ρόλο στη βεντέτα που είχε ξεσπάσει μεταξύ συμμοριών στον Πειραιά κατά το παρελθόν.

Επόμενος στόχος του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ ανθρώπων του υποκόσμου- χθες τα ξημερώματα- ήταν ο Γιώργος Αρβανιτάκης.

Είχε αποφυλακισθεί

Είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2005, σε μια μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας για την εξάρθρωση συμμοριών εκβιαστών που δρούσαν στον Πειραιά. Δεν πέρασαν έξι μήνες από την αποφυλάκισή του και ο Γιώργος Αρβανιτάκης έπεσε θύμα δολοφονικής ενέδρας χθες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, σε υπαίθριο χώρο πάρκινγκ έξω από το σπίτι του στον Άγιο Δημήτριο. Ο Αρβανιτάκης μετά την αποφυλάκισή του, σύμφωνα με πληροφορίες, δραστηριοποείτο στη μεγάλη πιάτσα της λεωφόρου Συγγρού. Ωστόσο, η δολοφονία εκτιμάται ότι μπορεί να μην έχει σχέση με την προστασία, αλλά με υπόθεση ναρκωτικών ή και με προσωπικές διαφορές του Αρβανιτάκη με άλλα μέλη του υποκόσμου.

Προστασία και σε ψιλικατζήδικα!


Οκτώ μεγάλες συμμορίες «προστασίας» λυμαίνονται σήμερα τη νυχτερινή ζωή στην Αθήνα: για πολλά χρόνια ήταν αποκλειστικά προνόμιο των Ελλήνων νονών.


Με το άνοιγμα των συνόρων, στις αρχές του ΄90, ήρθαν στην Αθήνα Αλβανοί κακοποιοί που θέλησαν να αναλάβουν την «προστασία» καταστημάτων στη Λεωφόρο Συγγρού, στον Πειραιά και τα δυτικά προάστια. Σχεδόν ταυτόχρονα εμφανίστηκαν και συμμορίες ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που επεδίωξαν και αυτοί να αποσπάσουν μερίδιο από την «προστασία».

Ο άγριος πόλεμος των συμμοριών στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους μέσα σε μία

ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Τα μεγάλα αφεντικά είναι Έλληνες, ενώ πολλά από τα πρωτοπαλίκαρά τους είναι ομογενείς, συνήθως από τη Γεωργία

πενταετία. Ανάμεσά τους ονόματα της νύχτας όπως του Θ. Καλαποθαράκου, του Κ. Δεληκάρη, του Β. Σούρλα, των αδελφών Γρηγοράκου και του Κ. Τσατσαρίδη.

Σήμερα τα μεγάλα αφεντικά είναι και πάλι οι Έλληνες, ενώ πολλά από τα πρωτοπαλίκαρά τους είναι ομογενείς, συνήθως από τη Γεωργία, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Οι συμμορίες στρατολογούν τους μπράβους τους από τον χώρο του αθλητισμού (πυγμαχία, πάλη, άρση βαρών μπόντι μπίλντινγκ) αλλά και- σύμφωνα με καταγγελίες- από τις τάξεις αστυνομικών και σεκιουριτάδων. Σημειώνεται ότι η νέα μόδα στον χώρο της προστασίας είναι ο νονός να ανοίγει μια εταιρεία σεκιούριτι, που νομότυπα «προστατεύει» το μαγαζί!

Οι τιμές για την «προστασία» διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή αλλά και ανάλογα με τον τύπο του μαγαζιού και το πόσα άτομα μαζεύει κάθε μέρα. Για ένα μπαράκι ή καφετέρια, ανεξάρτητα από την περιοχή όπου βρίσκεται και μαζεύει 100 με 200 άτομα την ημέρα, η ταρίφα είναι 100-200 ευρώ την εβδομάδα. Για ένα μπαρ ή καφέ που μαζεύει 400-500 άτομα την ημέρα η ταρίφα ανεβαίνει στα 500 ευρώ την εβδομάδα. «Το μπαρ μπορεί να βρίσκεται στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στην Καλλιθέα, την Ηλιούπολη ή την Αγία Παρασκευή. Για τα κλαμπ και γενικά τα μαγαζιά που συγκεντρώνουν από 1.000

άτομα και πάνω η ταρίφα εκτινάσσεται στα 1.000

ευρώ την εβδομάδα». Αντίθετα, η ταρίφα για ψιλικατζήδικα και περίπτερα αρχίζει από τα 2530 ευρώ την εβδομάδα και φτάνει μέχρι τα 1.000

τον μήνα, αν το περίπτερο βρίσκεται σε καλή πιάτσα.

«Στον Πειραιά, για παράδειγμα, το κουμάντο το έχουν Μανιάτες. Αυτοί μοιράζουν την πίτα και αυτοί επιτρέπουν σε κάθε συμμορία να μπαίνει στον Πειραιά» λέει στα «ΝΕΑ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Στη Δυτική Αττική κινούνται και άλλες μικρές ομάδες που αναλαμβάνουν τον έλεγχο μικρών μαγαζιών και συνήθως αποτελούνται από αλλοδαπούς. Πολλά από τα ξεκαθαρίσματα ανήκουν στις μικρές αυτές ομάδες, οι οποίες προσπαθούν να εδραιώσουν την παρουσία τους στη νυχτερινή Αθήνα.

Λαθρεμπόριο πετρελαίου


ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ δύο χρόνια στην Αθήνα δύο συμμορίες βρίσκονται σε διαρκή κόντρα: το αφεντικό της μιας βρίσκεται στη φυλακή, ενώ της δεύτερης- αν και έχει καταδικαστεί- κυκλοφορεί ελεύθερο, όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Η κόντρα τους, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε έξι ανθρώπους, τους τελευταίους μήνες άρχισε από το λαθρεμπόριο πετρελαίου στο οποίο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο το ένα αφεντικό, αλλά θέλησε να μπει και η δεύτερη συμμορία. Τη μεταξύ τους κόντρα προσπάθησε να εκμεταλλευθεί μια τρίτη συμμορία, της οποίας ο αρχηγός αποφυλακίστηκε πριν από 6 μήνες και επιχείρησε να «εισχωρήσει» στην «προστασία» σε μαγαζιά στο Μπουρνάζι, στα Πατήσια και τη Φιλαδέλφεια. Την κίνηση αυτή δεν συγχώρεσαν οι άλλες συμμορίες, με αποτέλεσμα τρία από τα μέλη του κυκλώματος να δολοφονηθούν.

Ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι για εκβιασμούς


ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ κυκλοφορούν όλοι όσοι κατηγορήθηκαν το καλοκαίρι του 2002 για συμμετοχή σε συμμορία εκβιαστών με δράση κυρίως στην περιοχή της Δυτικής Αττικής. Η υπόθεση είχε παρουσιαστεί τότε από την Αστυνομία ως «καίριο πλήγμα» στον υπόκοσμο.

Κυκλώματα της νύχτας, εκτέλεση «συμβολαίων» υπό τον μανδύα της προστασίας και εκβιασμοί επιχειρηματιών είναι μερικές μόνο από τις πτυχές της υπόθεσης που είχε αποκαλυφθεί το καλοκαίρι του 2002, σχεδόν ταυτόχρονα με τη 17Ν. Η Εισαγγελία της Αθήνας είχε προχωρήσει αμέσως στην έκδοση 44 ενταλμάτων σύλληψης, ενεργοποιώντας μάλιστα τον λεγόμενο αντιτρομοκρατικό νόμο.

Μόνο 20 σε δίκη

Η πορεία της υπόθεσης όμως αποδείχθηκε αντιστρόφως ανάλογη με την εικόνα που αρχικά είχε παρουσιαστεί. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης οι αρχικές ενδείξεις ενοχής δεν επιβεβαιώθηκαν για όλους τους κατηγορουμένους. Η δικογραφία έκλεισε με την παραπομπή σε δίκη 20 από τους 44 εμπλεκομένους. Τέσσερα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον περασμένο Νοέμβριο, που εκδικάστηκε τελικά σε πρώτο βαθμό η υπόθεση, παρόντες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών- άλλοι αυτοπροσώπως και άλλοι διά των δικηγόρων τους- ήταν 17 κατηγορούμενοι. Δύο ακόμη, οι Αρ.

Λακιώτης και Ι. Γαβάκης, είχαν δολοφονηθεί, ενώ ο συγκατηγορούμενός τους Στ.

Χατζηδάκης παρέμεινε ασύλληπτος.

Το διά ταύτα της αποδεικτικής διαδικασίας έκλεισε με 7 ενόχους και 13 αθώους για τους οποίους δεν προέκυψαν ενδείξεις ότι συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση. Ο απολογισμός για όσους κρίθηκαν ένοχοι ήταν ποινές που άρχιζαν από 12 μήνες φυλάκιση και έφταναν τα 14 χρόνια κάθειρξη. Οι δικαστές για όσους ήταν παρόντες κατά την εκφώνηση της ετυμηγορίας αποφάσισαν ότι μπορούν να παραμείνουν ελεύθεροι: ορισμένοι από αυτούς με όρους και άλλοι χωρίς όρους. Μόνο για δύο κατηγορουμένους, τον Β. Στεφανάκο και τον Ι. Σκαφτούρο, οι οποίοι ήταν απόντες, το δικαστήριο δεν ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής που πρέπει να εκτίσουν.

Τα γύρισαν οι μάρτυρες

Βασική μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη που έγινε ήταν η πρώην αρραβωνιαστικιά του Β. Στεφανάκου, η οποία κατονόμασε συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά η αξιοπιστία της αμφισβητήθηκε έντονα από την υπεράσπιση που τη χαρακτήρισε «ψευδομάρτυρα», υποστηρίζοντας ότι όσα είπε στηρίζονταν σε αυθαίρετα συμπεράσματα και όχι σε πραγματικά περιστατικά. Αντίθετα, οι άλλοι δύο μάρτυρες κατηγορίας είχαν ουσιαστικά ανακαλέσει τις αρχικές καταθέσεις τους, ενώ και οι αστυνομικοί που εξετάστηκαν στο δικαστήριο βεβαίωσαν πως οι επιχειρηματίες που εκλήθησαν στην Ασφάλεια αρνήθηκαν ότι είχαν δεχθεί οποιονδήποτε εκβιασμό από τους κατηγορουμένους.