Μορφή χιονοστιβάδας για την αθλητική ηγεσία παίρνει η υπόθεση της τιμωρίας από την ΕΦΙΠ των προέδρων του ΣΕΓΑΣ και της ΕΓΟ κ.κ. Σεβαστή και Δημητρόπουλου. Η πρόθεση για εκκαθαρίσεις στελεχών αθλητικών ομοσπονδιών που δεν πρόσκεινται στην κυβέρνηση έχει δημιουργήσει κλίμα αναταραχής σε όλο τον αθλητικό κόσμο, είκοσι μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι στελέχη της ΕΟΕ που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ χθες αποφάσισαν να στείλουν ξεχωριστές επιστολές στον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Κυριακού, με τις οποίες τον καλούν να αναλάβει τις ευθύνες του. Χθες ο υπεύθυνος Πολιτισμού, Αθλητισμού και ΜΜΕ του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Τηλέμαχος Χυτήρης, αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΦΙΠ που στερεί τη φίλαθλη ιδιότητα από τους προέδρους των ομοσπονδιών στίβου και γυμναστικής, δήλωσε: «Η χθεσινή απόφαση της ΕΦΙΠ που στερεί τη φίλαθλη ιδιότητα από τους προέδρους των ομοσπονδιών στίβου Β. Σεβαστή και γυμναστικής Δ. Δημητρόπουλου και μελών της ΕΟΕ αποτελεί μία ακόμα επίθεση της πολιτικής ηγεσίας του υφυπουργείου Αθλητισμού στο αθλητικό κίνημα. Στόχος είναι να ελεγχθούν κομματικά όλες οι ομοσπονδίες που δεν είναι αρεστές

Ο κ. Ορφανός και η κυβέρνηση έχουν την αποκλειστική ευθύνη για το πισωγύρισμα του ελληνικού αθλητισμού

στον κ. Ορφανό και την κυβέρνηση. Φαίνεται ότι δεν αρκούν οι πολιτικές πιέσεις, οι εκβιασμοί και ο οικονομικός αποκλεισμός, γι΄ αυτό επινοούν άλλες πιο αποτελεσματικές και κυνικές μεθόδους.

Σήμερα επιστρατεύτηκε η ΕΦΙΠ διά του προέδρου της κ. Χατζηαθανασίου για να συμβάλει σ΄ αυτή την προσπάθεια. Είναι ο ίδιος που δεν δίστασε υπό τις εντολές του προϊσταμένου του υφυπουργού να τεμαχίσει παράνομα την ομοσπονδία πάγου για να ελέγξει την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Ένα σκάνδαλο που διέσυρε τη χώρα διεθνώς και προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, αλλά και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Ο κ. Ορφανός και η κυβέρνηση έχουν την αποκλειστική ευθύνη για το πισωγύρισμα του ελληνικού αθλητισμού. Οι πραξικοπηματικές ενέργειες που επινοούν δεν θα περάσουν».

Από την πλευρά του ο γραμματέας του Τομέα Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Αηδόνης, τόνισε: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην προσπάθειά της να ελέγξει τον ελληνικό αθλητισμό καταφεύγει σε μεθόδους και πρακτικές που υπονομεύουν το μέλλον του. Ο κ. Χατζηαθανασίου, γνωστός ΄΄παγοθραύστης΄΄, ενήργησε υπό τις εντολές της κυβέρνησης προκαλώντας το αθλητικό κίνημα. Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ο κ. Ορφανός ήταν να τον βάλει στην κατάψυξη. Αυτή θα ήταν η ελάχιστη προσφορά του στο αθλητικό κίνημα». ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ
Με καυστικό τρόπο, ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης καταφέρεται κατά του προέδρου της ΕΦΙΠ κ. Χατζηαθανασίου, τονίζοντας πως πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με προγραφές προέδρων που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και σχέδιο ανατροπής διοικήσεων αθλητικών ομοσπονδιών που δεν είναι αρεστές και δεν ανήκουν στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το αθλητικό τμήμα του Συνασπισμού, όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως η απόφαση δείχνει ότι ο ασφυκτικός έλεγχος από την εκάστοτε κυβέρνηση και τον εκάστοτε πρόεδρο της ΕΟΕ παραμένει ένα από τα κύρια προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού. Και καταλήγει: «Η προσπάθεια της Ν.Δ. να ελέγξει το αθλητικό οικοδόμημα μας βρίσκει αντίθετους.

Οι πρόεδροι και οι διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών εκλέγονται από τους αθλητικούς συλλόγους και απολογούνται στις γενικές συνελεύσεις, τις μόνες αρμόδιες να πάψουν πρόσωπα και όργανα. Η ανατροπή προέδρων με αποφάσεις ελεγχόμενων επιτροπών αποτελεί αντιδημοκρατική μεθόδευση που πλήττει την ίδια την ουσία του αθλητισμού».


Τρία ερωτήματα που ζητούν απάντηση

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, αντέκρουσε με στοιχεία και επιχειρήματα τον σκληρό πυρήνα του κατηγορητηρίου της απόφασης που εξέδωσε η επιτροπή της ΕΟΕ. Παράλληλα στις δηλώσεις του έθεσε τρία καυτά σημεία της υπόθεσης. Ποια είναι τα μέλη της ΕΦΙΠ, ποιος ο ρόλος της ΕΟΕ, αν έχει σχέση η υπόθεση με το φίλαθλο πνεύμα και αν είναι τυχαίο το γεγονός της ταυτόχρονης ανακοίνωσης της ΕΦΙΠ για επιβολή ποινής στέρησης της φιλάθλου ιδιότητος κατά δύο γνωστών αθλητικών στελεχών, που πρόσκεινται στον ίδιο πολιτικό χώρο. «Έχουμε μια επιτροπή της ΕΟΕ η οποία έχει αναγορευτεί σε ένα όργανο εκκαθαρίσεως λογαριασμών και αναδιάταξης του συσχετισμού δυνάμεων στον ελληνικό αθλητισμό. Ποιος χρησιμοποιεί αυτό το όργανο; Το ξέρετε όλοι. Άλλοτε είναι ο ένας πόλος εξουσίας, για μια άλλη περίπτωση είναι ένας άλλος πόλος εξουσίας, και όλα αυτά γίνονται με τρόπο ξεδιάντροπο», τόνισε ο κ. Σεβαστής, ο οποίος δήλωσε ότι ευθύνες για το θέμα της δίωξής του έχει και ο πρόεδρος της ΕΟΕ, κ. Κυριακού.

«Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής έχει σοβαρή ευθύνη γι΄ αυτά που γίνονται. Πρώτα απ΄ όλα, λόγω της θέσεώς του. Και δεύτερον, γιατί παρέλειψε στην περίπτωσή μου να εφαρμόσει το καταστατικό όπως έπρεπε. Και αυτό γιατί έπρεπε να καταδικαστούν ο Σεβαστής και ο Δημητρόπουλος, για να εκπληρωθούν οι επιθυμίες αυτών που ξεκίνησαν τις διώξεις». Επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ υπογράμμισε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη μέχρι τελικής δικαίωσης, ενώ επιφυλάχθηκε μελλοντικά να καταθέσει αγωγές και κατά των μελών της.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ακόμη εκπρόσωποι του ΠΣΥΑΣ που πραγματοποιούν κατάληψη στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ, ο Περικλής Ιακωβάκης ως εκπρόσωπος των αθλητών, ο οποίος διάβασε ψήφισμα που είχαν υπογράψει συναθλητές του, όπως και ο τεχνικός διευθυντής της ΕΠΥΑ Κώστας Σπανίδης, εκπρόσωποι του συνδέσμου Κριτών Κλασικού Αθλητισμού Αττικής και άλλοι.

Τη στιγμή που τα γραφεία της ΕΓΟ τελούσαν υπό κατάληψη από υπαλλήλους και ο πρόεδρός της (και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας) Δημήτρης Δημητρόπουλος είχε ήδη συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Γυμναστικής απέστειλε στον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή επιστολή διαμαρτυρίας με την οποία του ζητά να παρέμβει και να λύσει το θέμα!

Στο σχετικό κείμενο, μεταξύ των άλλων αναφέρεται: «Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Γυμναστικής (UΕG) δεν κρύβει τη μεγάλη ανησυχία της για το γεγονός ότι η πολιτική αθλητική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα σας φέρνει σε δύσκολη θέση την ελληνική γυμναστική (...)

Η UΕG έχει πληροφορηθεί ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 πληθαίνουν οι πολιτικές παρεμβάσεις στις ομοσπονδίες με αποτέλεσμα και άλλα αθλήματα στη χώρα σας να κινδυνεύουν με αποβολή. Η παρέμβαση του υφυπουργού Αθλητισμού στη Γυμναστική θα έχει ως αποτέλεσμα η ΕΓΟ να μην μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα. Θεωρούμε απαράδεκτες αυτές τις ενέργειες του κ. Ορφανού που είναι κατευθυνόμενες κατά του προέδρου μας, Δημήτρη Δημητρόπουλου, και σας καλούμε να παρέμβετε προσωπικά ». Παράλληλα η UΕG ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι θα συζητηθεί ξανά το θέμα και αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη, η ΕΓΟ θα αποβληθεί από τους κόλπους της.


Το τροχαίο στο εδώλιο

Δυόμισι χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες η Δικαιοσύνη ανοίγει και πάλι τον φάκελο της υπόθεσης για το περίφημο τροχαίο με πρωταγωνιστές τους Ολυμπιονίκες Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου. Οι δύο πρωταθλητές μαζί με τον προπονητή Χρήστο Τζέκοεκτός απροόπτου- το πρωί της Δευτέρας θα καθήσουν στο εδώλιο του Β΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για όσα συνέβησαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, το καλοκαίρι του 2004.

Οι Κ. Κεντέρης και Κ. Θάνου κατηγορούνται για ψευδορκία, ψευδή αναφορά στις Αρχές και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, ενώ ο Χρ. Τζέκος βαρύνεται και με το αδίκημα της προμήθειας, εισαγωγής και κατοχής απαγορευμένων ουσιών. Το εδώλιο του κατηγορουμένου θα «μοιραστούν» επτά γιατροί από το νοσοκομείο ΚΑΤ που φέρονται ότι εξέτασαν και βεβαίωσαν πως οι δύο αθλητές είχαν πέσει θύματα τροχαίου, καθώς και οι εμφανιζόμενοι ως αυτόπτες μάρτυρες της σκηνής του ατυχήματος της 12ης Αυγούστου 2004.

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ