Την επιβολή προστίμου σε τράπεζες και στη ΔΙΑΣ Α.Ε. για νόθευση του ανταγωνισμού προτείνει με νέα εισήγησή της η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού.


Ηυπόθεση που θα εξετασθεί στην Ολομέλεια της Επιτροπής στις 19 Απριλίου 2007 έγκειται στην ύπαρξη καρτέλ τραπεζών σε ό,τι αφορά την προμήθεια που είχαν ορίσει να εισπράττουν από το ΙΚΑ για κάθε πληρωμή εισφοράς προς το Ταμείο μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ Η υπόθεση συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα σε αυτές που είχε χειρισθεί ο πρώην γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού και υπόδικος για δωροδοκία στην υπόθεση του καρτέλ του γάλακτος (ΜΕΒΓΑΛ) Παναγιώτης Αδαμόπουλος και οι οποίες επανεξετάστηκαν από τριμελή επιτροπή μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε.

Ενιαίος χαρακτήρας

Στην πρώτη εισήγηση της Επιτροπής αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι «οι τράπεζες και η ΔΙΑΣ Α.Ε. δεν δικαιολόγησαν επαρκώς το ύψος και τον ενιαίο χαρακτήρα της προμήθειας που πρέπει να καταβάλλει το ΙΚΑ για κάθε συναλλαγή, με αποτέλεσμα να εντοπίζεται κατάργηση του ανταγωνισμού». Εντούτοις οι τράπεζες έπεφταν στα… μαλακά, αφού δεν γινόταν εισήγηση για πρόστιμο.

Νέα στοιχεία

Μετά την επανεξέταση της υπόθεσης προέκυψαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών είχε λάβει απόφαση με την οποία καθόριζε αφ΄ ενός το εν λόγω ενιαίο ποσό προμήθειας των τραπεζών και αφ΄ ετέρου ενιαίο χρόνο απόδοσης των σχετικών εισπράξεων, περιορίζοντας έτσι τον ανταγωνισμό των τραπεζών. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για ολόκληρο των κλάδο των τραπεζών, η οποία είχε αρχίσει προ διετίας και αφορά όλο το φάσμα των τραπεζικών εργασιών.

● Χθες, εξώδικο προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον πρόεδρό της απέστειλε η εταιρεία ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΚΟΣΜΟΣ- ΜΑΡΙΑ ΦΛΩΡΑ ΕΠΕ με το αιτιολογικό ότι υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση της συζήτησης στην Ολομέλεια της Επιτροπής της καταγγελίας της σχετικά με την αγορά του ξενόγλωσσου εκπαιδευτικού βιβλίου.

Γέφυρες φιλίας Βγενόπουλου προς την ΟΤΟΕ


ΜΕΤΩΠΟ τραπεζιτών απέναντι στη Μarfin βλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, όπως είπε κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που είχε χθες με το προεδρείο της ΟΤΟΕ.

Σήμερα πάντως αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στη μάχη που έχει ξεσπάσει στην τραπεζική αγορά, τόσο στο πλαίσιο των επαφών που θα πραγματοποιήσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς με την οικονομική και πολιτική ηγεσία της Κύπρου, όσο και στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Μarfin Ρopular Βank, επίσης επί κυπριακού εδάφους.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης ο κ. Βγενόπουλος επιχείρησε να ρίξει γέφυρες φιλίας προς την ΟΤΟΕ, βεβαιώνοντας το προεδρείο της ότι δεν κινδυνεύει καμία θέση εργασίας στον τραπεζικό κλάδο, παραπέμποντας στην τριπλή συγχώνευση Μarfin, Εγνατίας, Λαϊκής, όπου μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει περικοπές προσωπικού. Η ΟΤΟΕ τόνισε την ανάγκη να περιφρουρούνται τα εθνικά χαρακτηριστικά του τραπεζικού συστήματος.