ΠΑΡΑ τις επίσημες διαψεύσεις είναι φανερό ότι πολλοί στην κυβέρνηση φλερτάρουν με την ιδέα των πρόωρων εκλογών. Έτσι τη μία ημέρα ο Πρωθυπουργός μιλά για εκλογές το 2008, ενώ την επομένη η υπουργός Παιδείας ζητά να μιλήσει ο λαός για τη μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια.

ΔΕΝ υπάρχει αμφιβολία ότι σε τελευταία ανάλυση αυτό θα γίνει. Προκαλεί όμως εντύπωση ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει την επίσπευση του νόμου όχι ύστερα από μια μεγάλη πανεκπαιδευτική διαμαρτυρία- και υπήρξαν τέτοιες- αλλά την επομένη της κορύφωσης της βεντέτας των περίπου 200 αναρχικών απέναντι στην ΕΛ.ΑΣ.

ΕΙΝΑΙ φανερό ότι επιχειρείται έτσι να «κρυφτεί» η πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση πίσω από το άσυλο με προπέτασμα τις μολότοφ. Και είναι για τον ίδιο ακριβώς λόγο που εδώ και πολλές εβδομάδες έχει εκδηλωθεί μια σαφής προσπάθεια από στελέχη της Ν.Δ. να φορτώσουν στην αντιπολίτευση πολιτικές ευθύνες για τα επεισόδια.

ΕΙΝΑΙ μάλιστα ενδιαφέρον ότι στην ίδια γραμμή κινείται και ο ΛΑΟΣ, που βέβαια σε μια τέτοια δεξιά στροφή της κυβέρνησης δεν θα ήθελε να υπερφαλαγγιστεί.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια τακτική που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη οξύτητα στα πανεπιστήμια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις εξεταστικές περιόδους των φοιτητών. Το βασικό πλεονέκτημά της ωστόσο για την κυβέρνηση είναι ότι εκτρέπει την προσοχή των ψηφοφόρων από την οικονομία στα ζητήματα της Παιδείας. ΕΛΠΙΖΟΥΝ με αυτό τον τρόπο ότι δεν θα χρειαστεί να απαντήσουν για τις προεκλογικές υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν ούτε για την απροκάλυπτα μονόπλευρη πολιτική λιτότητας που επιβάρυνε τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και χάρισε δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις. Υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο!