Μολότοφ στο άσυλο για να ξεφύγει από τη ρουκέτα


«Απόδραση» με κάθε τρόπο από τη δίνη της ρουκέτας στην αμερικανική πρεσβεία επιχειρεί η κυβέρνηση και επιστρατεύει τώρα το πανεπιστημιακό άσυλο.


Με αφορμή και τα προχθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, το Μαξίμου αποφάσισε να προωθήσει άμεσα τις αλλαγές για το άσυλο, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο της κ. Γιαννάκου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το πρωθυπουργικό επιτελείο διαπίστωσε ότι η διπλή μάχη που είχε ξεκινήσει για τις κάμερες στους δρόμους της Αθήνας και για τις αρμοδιότητες των ανεξάρτητων αρχών δεν εξελισσόταν τελικώς σε ένα προνομιακό πεδίο για την κυβέρνηση και κατά συνέπεια δεν

«Ο ΝΟΜΟΣ ΦΤΑΝΕΙ»

Αντίθετο το ΠΑΣΟΚ με τις επικείμενες νομοθετικές αλλαγές για το άσυλο, καθώς «ο υπάρχων νόμος είναι αρκετός»

της απέφερε και πολιτικά οφέλη. Έτσι, το Μαξίμου άλλαξε ρότα και κλιμακώνει πλέον την αντεπίθεσή του με αιχμή τους περιορισμούς που προωθούνται για το πανεπιστημιακό άσυλο, οι οποίοι θα αποτελέσουν επικοινωνιακά και το κεντρικό σημείο των αλλαγών στα ΑΕΙ.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι για τον περιορισμό του ασύλου έχει σύμμαχό της την κοινωνία, ενώ κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι για τις επικείμενες αλλαγές είναι δύσκολο να οξύνει τους τόνους και η αξιωματική αντιπολίτευση. Με αυτό το σκεπτικό αποφασίστηκε να επισπευσθεί η κατάθεση του νομοσχεδίου της κ. Γιαννάκου που είχε μπει στο «ψυγείο» από το περασμένο καλοκαίρι.

Κατάθεση τον Μάρτιο

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το επίμαχο νομοσχέδιο που επρόκειτο κατά τους αρχικούς σχεδιασμούς να κατατεθεί μετά το Πάσχα, πήρε νέα σειρά προτεραιότητας και θα υποβληθεί στη Βουλή τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα.

Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, εμφανίζεται αντίθετο με τις επικείμενες νομοθετικές αλλαγές και καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει την υπάρχουσα νομοθεσία, θεωρώντας ότι παρέχει τη δυνατότητα στις αρχές να περιφρουρήσουν τη νομιμότητα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος κ. Π. Ευθυμίου τόνισε χθες ότι το ΠΑΣΟΚ «απάντησε εμπράκτως» για το θέμα του ασύλου τον Νοέμβριο του 1995, με τις μαζικές συλλήψεις που είχαν γίνει τότε για τους βανδαλισμούς στο Πολυτεχνείο. Με την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για περιορισμό του ασύλου, που ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θόδ. Ρουσόπουλος, έσπευσαν χθες να συμφωνήσουν κορυφαίοι υπουργοί, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε ότι «η υπόθεση του ασύλου έχει δυσφημήσει την ακαδημαϊκή κοινότητα» και πως ο θεσμός «δεν υπάρχει για να φθάνουν κάποιοι σε ακρότητες». Σύμφωνα με συνεργάτες της, η κ. Μπακογιάννη εκτιμά ακόμη ότι αυτή είναι η «σωστή χρονική στιγμή» για να προωθηθούν οι αλλαγές στην Παιδεία, ενώ θεωρεί πως οι αντιδράσεις που υπάρχουν δεν δημιουργούν πίεση στην κυβέρνηση, ώστε να χρειάζεται προσφυγή σε εκλογές.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης

Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για τη νομοθετική παρέμβαση είναι ότι το πανεπιστημιακό άσυλο έχει εξελιχθεί σε έναν θεσμό «υπόθαλψης εγκληματικών στοιχείων». «Γίνεται κατάχρηση για να προβαίνουν ορισμένοι σε εγκληματικές ενέργειες», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Ρουσόπουλος, ενώ πρόσθεσε με έμφαση ότι «το άσυλο υπάρχει για να υπάρχει ελευθερία της σκέψης κι όχι για να κατασκευάζονται βόμβες μολότοφ».

Οι μάχες κράτησαν μέχρι το πρωί


ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ μολότοφ και υλικές καταστροφές στο κτίριο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σε τράπεζες στην οδό Πατησίων συνεχίστηκε η άγρια κόντρα μεταξύ αστυνομικών και κουκουλοφόρων. Λίγο μετά τις 4 το πρωί και για περισσότερες από δύο ώρες ομάδα 40 αναρχικών που βρισκόταν στον χώρο της πρώην ΑΣΟΕΕ πέταξε περισσότερες από 100 βόμβες μολότοφ, πέτρες, μέχρι και έπιπλα που έκλεψαν από το Ίδρυμα. Η πρώτη έφοδος έγινε τις 4.10 το πρωί όταν αναρχικοί βγήκαν από τον χώρο του Πανεπιστημίου με πέτρες, καδρόνια και σιδερόβεργες.

Πρώτος στόχος τους ήταν το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Από τις μολότοφ άναψε φωτιά που προκάλεσε ζημιές σε γραφείο του πρώτου ορόφου.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και οι αναρχικοί κατέφυγαν στον χώρο της πρώην ΑΣΟΕΕ. Οι οδομαχίες συνεχίστηκαν μέχρι τις 6.30 το πρωί ενώ οι αναρχικοί μπαινόβγαιναν στο Ίδρυμα, εξαπολύοντας επιθέσεις με ό,τι έβρισκαν πρόχειρο. Η κυκλοφορία στην Πατησίων διεκόπη μέχρι τις 7.30 το πρωί.

Βάζουν την ΕΛ.ΑΣ. στις Σχολές


Φωτιά στο πανεπιστημιακό άσυλο βάζει τώρα η κυβέρνηση και ετοιμάζει διάταξη που οδηγεί στον περιορισμό του και διευκολύνει την επέμβαση της Αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια.


O κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε το στίγμα των αλλαγών, λέγοντας ότι «κάποιες μεμονωμένες ομάδες δεν θα κάνουν χρήση του πανεπιστημιακού ασύλου για να προβαίνουν σε εγκληματικές ενέργειες». Η νέα διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο θα προβλέπει ότι αρμόδιο για να αποφασίσει την άρση του θα είναι πλέον το πρυτανικό συμβούλιο- ώς τώρα ήταν η Επιτροπή Ασύλου, η οποία όφειλε να λάβει ομόφωνη απόφαση, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ σε κανένα ΑΕΙ, καθώς αποτελείται και από έναν φοιτητή που ουδέποτε συμμετείχε. Σε περίπτωση επέμβασης της Αστυνομίας, θα είναι παρών εισαγγελέας.

Όπως επεσήμαναν στα «ΝΕΑ» πανεπιστημιακοί, το σχέδιο περιλαμβάνει αρκετές προβληματικές διατυπώσεις και μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η απόφαση για την άρση του θα μπορεί να ληφθεί κατά πλειοψηφία.

Ανοίγει όμως και παράθυρο να θεωρηθεί πως οι φοιτητικές καταλήψεις καταλύουν το άσυλο και συνεπώς μπορεί να επιτραπεί στην Αστυνομία να επέμβει και να τις διαλύσει.

Ευρω-πιέσεις για τα κολέγια


Σε αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όσων διαθέτουν πτυχίο ελληνικού κολεγίου που συνεργάζεται με πανεπιστήμιο του εξωτερικού, και συνεπώς σε συμμετοχή των αποφοίτων αυτών ακόμα και σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, οδηγεί μία ενδεχόμενη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωδικαστήριο.


Η δίκη της Ελλάδας για την άρνησή της να αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα για τα διπλώματα που παρέχουν τα κολέγια, άρχισε χθες. Σημειώνεται ότι η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου έχει μιλήσει για τη θέσπιση αυστηρών κανόνων για τη λειτουργία τέτοιων κολεγίων, μετά την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη δεν αφορά τους ήδη αποφοίτους, που διεκδικούν την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Η υπόθεση έφθασε στο Ευρωδικαστήριο έπειτα από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ

Αφορά την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όσων αποφοίτησαν από ελληνικό κολέγιο που συνεργάζεται με πανεπιστήμιο του εξωτερικού

θεωρεί ότι η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία έρχεται σε αντίθεση με την κοινοτική νομοθεσία και συγκεκριμένα με την Οδηγία που αφορά το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Απόφαση τον Απρίλιο

Η σχετική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί κοντά στον Απρίλιο, ενώ πέραν αυτής, τον Οκτώβριο, η χώρα μας θα κληθεί να εφαρμόσει και τη νεώτερη Οδηγία για το ίδιο ζήτημα (36/2005), που είναι ακόμα αυστηρότερη.

Εφόσον λοιπόν η χώρα μας καταδικαστεί, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό, τότε ανεξάρτητα από τις όποιες αναθεωρήσεις στο Σύνταγμα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, θα κληθεί να εφαρμόσει την Οδηγία, η οποία προβλέπει ότι πρέπει να χορηγούμε επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους κολεγίων όπως το κάνουμε για τους αποφοίτους ξένων πανεπιστημίων.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας (ΣΑΕΙ) θα πρέπει να αφαιρέσει την παράγραφο που εξαιρεί σήμερα τους αποφοίτους των κολεγίων από την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων και εξαιτίας της οποίας η χώρα μας παραπέμφθηκε σε δίκη.

Σήμερα, το ΣΑΕΙ μεταξύ των άλλων προϋποθέσεων εξετάζει εάν ο ενδιαφερόμενος έχει πραγματοποιήσει σπουδές τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σε αναγνωρισμένο Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας στην οποία πραγματοποιούνται οι σπουδές. Αρμοδιότητα για τον χαρακτηρισμό ως «Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» των σπουδών που κατά ένα μέρος ή στο σύνολό τους πραγματοποιούνται στην Ελλάδα έχει αποκλειστικά η ελληνική πολιτεία, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

Στη χώρα μας ως γνωστόν, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τα κολέγια δεν θεωρούνται Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συνεπώς, η προϋπόθεση των «σπουδών σε Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» της Οδηγίας 89/48 δεν εκπληρώνεται κι έτσι ο ενδιαφερόμενος ο οποίος έχει αποκτήσει πτυχίο σε Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών στην Ελλάδα δεν αποκτά την επαγγελματική ισοτιμία από το ΣΑΕΙ, έστω κι αν έχει αποκτήσει επαγγελματικά δικαιώματα σε κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Τι καταλογίζει η Επιτροπή


Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα παραβιάζει την κοινοτική Οδηγία: 1.Μη αναγνωρίζοντας τα διπλώματα που χορηγήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές άλλου κράτους- μέλους στο πλαίσιο σπουδών βάσει συμφωνιών δικαιοχρήσεως, 2. επιβάλλοντας μέτρα αναπληρώσεως σε περισσότερες περιπτώσεις από όσες επιτρέπει η Οδηγία, 3. αναθέτοντας στο ΣΑΕΙ την αρμοδιότητα να εξετάζει αν το «εκπαιδευτικό ίδρυμα, στο οποίο πραγματοποίησε την επαγγελματική του εκπαίδευση ο αιτών, ανήκει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» και κατά πόσον «ο αιτών διαθέτει την απαραίτητη επαγγελματική πείρα στην περίπτωση που η διάρκεια της εκπαιδεύσεως υπολείπεται κατά ένα τουλάχιστον έτος αυτής που απαιτείται στην Ελλάδα για την άσκηση του ίδιου επαγγέλματος», και 4. μη λαμβάνοντας υπόψη την επαγγελματική αναγνώριση των προσόντων όσον αφορά την απασχόληση στον δημόσιο τομέα και όσον αφορά την εγγραφή στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Απειλή λουκέτου για Παιδικούς Σταθμούς και Βοήθεια στο Σπίτι


ΝΤΟΜΙΝΟ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ στους δήμους προκαλεί η έλλειψη πόρων, ενώ και η ΚΕΔΚΕ μιλά για οικονομικό μαρασμό των μικρών καποδιστριακών δήμων. Με λουκέτο απειλούνται την ίδια ώρα οι Παιδικοί Σταθμοί αλλά και προγράμματα όπως το Βοήθεια στο Σπίτι καθώς η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια. Σε αποκλεισμό του πορθμείου της περιοχής προχώρησε χθες η δημοτική αρχή Περάματος και κάτοικοι του δήμου, οι οποίοι στη συνέχεια πραγματοποίησαν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών με αίτημα την άμεση οικονομική ενίσχυση. Σε ανάλογες κινητοποιήσεις θα προχωρήσει και ο Δήμος Νίκαιας την ερχόμενη εβδομάδα.

Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει περίπου 900 μικροί δήμοι της χώρας επισημαίνει από την πλευρά της η ΚΕΔΚΕ, υποστηρίζοντας πως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στις βασικές λειτουργικές τους ανάγκες. Για το λόγο αυτό προτείνει την εφαρμογή ειδικού επενδυτικού προγράμματος, το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε από την Αυτοδιοίκηση.

Στο μεταξύ, σε επιστολή της προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας και Απασχόλησης η ΚΕΔΚΕ σήμανε καμπανάκι κινδύνου για τις προνοιακές δομές των δήμων, δεδομένου ότι η κοινοτική χρηματοδότησή τους λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο και προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη διασφάλιση του μελλοντικού πλαισίου λειτουργίας τους.

Αντισυνταγματική η πρόωρη απομάκρυνση του Δαφέρμου


ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η πρόωρη απομάκρυνση του κ. Κ. Δαφέρμου από τη θέση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τρία χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας του.

Ο κ. Δαφέρμος διορίστηκε στη θέση αυτή με πενταετή θητεία τον Δεκέμβριο του 2002, αλλά μετά τις εκλογές του 2004 παύθηκε με τον Νόμο 3260/2004 και τον διαδέχθηκε ο κ. Λ. Ρακιντζής. Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ωστόσο ότι ο Ν. 3260/2004 κατά το σκέλος που προβλέπει την πρόωρη λήξη της θητείας συλλογικών οργάνων διοίκησης, όπως το αξίωμα που κατείχε ο κ. Δαφέρμος, είναι αντίθετος προς τις διατάξεις του άρθρου 103 του Συντάγματος. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι η θητεία του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης δεν μπορεί να λήξει πρόωρα με νόμο, καθώς «λόγω της ιδιάζουσας φύσης της θέσης αυτής, την ειδική αποστολή και το περιεχόμενο των αρμοδιοτήτων του» δεν είναι μετακλητός, αλλά μόνιμος επί θητεία υπάλληλος.

Τελική κρίση επί του θέματος θα έχει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου παραπέμφθηκε η υπόθεση από το Γ΄ Τμήμα, το οποίο παράλληλα ακύρωσε οριστικά την απομάκρυνση των βοηθών επιθεωρητών κ.κ. Κ. Τρυφωνόπουλου, Μιχ. Ιορδανίδη και Δ. Τούμπη. Συνέπεια της εν λόγω απόφασης είναι η απομάκρυνση των επιθεωρητών κ.κ. Π. Ζάρα, Ελ. Αθανασόπουλου και Φ. Χατζημικέ, που διαδέχθηκαν τους προηγούμενους.

«Γλυκαίνει» το μαχαίρι στους αιώνιους φοιτητές


ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

«στρογγυλέματα»- σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις- θα περιλαμβάνει τελικά το σχέδιο της κ. Μαριέττας Γιαννάκου για τα πανεπιστήμια. Το βασικότερο αφορά τη διοικητική, ακαδημαϊκή και οικονομική αυτονομία-αυτοτέλεια, που επίμονα ζητούν εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση σκοπεύει να την προωθήσει, σε μια προσπάθεια να πάρει με το μέρος της όσο το δυνατόν περισσότερους πανεπιστημιακούς, καθώς πολλοί, ακόμα και οι συνδικαλιστές, συμφωνούν με το ενδεχόμενο αυτό. Πάντως η αυτονομία των ΑΕΙ θα συνοδεύεται από 4ετές «συμβόλαιο» με την Πολιτεία με εξειδίκευση των υποχρεώσεών τους, έτσι ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα μεγαλύτερης ευχέρειας στη διαχείριση των οικονομικών τους, που σήμερα ελέγχονται κεντρικά. Ταυτόχρονα, κάθε ίδρυμα θα υποχρεούται να δημοσιοποιεί τα οικονομικά του στοιχεία, τις αποφάσεις του, και κάθε Τμήμα θα διαθέτει στο Διαδίκτυο πλήρη πληροφόρηση.

Επίσης, μπαίνει τελικά «μαχαίρι» στους αιώνιους φοιτητές, ωστόσο δεν… κόβει τόσο πολύ όσο προβλεπόταν αρχικά. Οι πληροφορίες λένε ότι θα δοθεί χρόνος διπλάσιος του κανονικού (δηλ. 8 έτη για 4ετείς σπουδές, 10 για 5ετείς και 12 για 6ετείς) στους φοιτητές για να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους προτού διαγραφούν. Ειδική διάταξη θα ισχύσει για τους ήδη αιώνιους, στους οποίους θα δοθεί συγκεκριμένη προθεσμία προκειμένου να πάρουν πτυχίο και δεν θα διαγραφούν αυτομάτως. Στο αρχικό νομοσχέδιο προβλεπόταν χρόνος ίσος με το μισό του κανονικού, δηλαδή 6 χρόνια για τις 4ετείς σπουδές κ.λπ. Επίσης οι φοιτητές θα έχουν δικαίωμα διακοπής σπουδών για ορισμένα εξάμηνα εφόσον το δηλώσουν, χωρίς αυτά να προσμετρώνται στο ανώτατο όριο φοίτησης.

Καθολική ψηφοφορία φοιτητών

Θεσπίζεται καθολική ψηφοφορία όλων των φοιτητών για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών στα ΑΕΙ, ενώ έως τώρα οι φοιτητές ψήφιζαν μέσω εκλεκτόρων που αποφάσιζαν οι φοιτητικές παρατάξεις. Ωστόσο δεν είναι ακόμα σίγουρο αν το ποσοστό της συμμετοχής των φοιτητών θα παραμείνει στο 80% επί του αριθμού καθηγητών ή αν θα μειώνεται ανάλογα με το ποσοστό αποχής τους από τις εκλογές όπως προβλεπόταν αρχικά.

● Καταργείται το ένα και μοναδικό σύγγραμμα και οι φοιτητές θα μπορούν να επιλέγουν περισσότερα, από λίστα που θα συντάσσουν οι διδάσκοντες σε κάθε Τμήμα.