Το χάσμα...
... που χωρίζει τη γερμανική πολιτική από τον γερμανικό λαό ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερο στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού «Στερν», 82% των Γερμανών νιώθουν απογοητευμένοι από την πολιτική. Και ολοένα και περισσότεροι αμφιβάλλουν ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει με εκλογές.

Τα γερμανικά...
... κόμματα χάνουν συνεχώς μέλη. Το 2006, την τελευταία φορά που μετρήθηκαν τα μέλη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, βρέθηκε πως ήταν 561.070. Δηλαδή κατά ένα τρίτο λιγότερα από όσα το 1991, λίγο μετά τη γερμανική ενοποίηση, όταν είχαν φτάσει τα 750.000. Ακόμη πιο εντυπωσιακές είναι οι απώλειες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Το 1998, όταν το κόμμα συγκυβερνούσε με τους Πράσινους υπό την ηγεσία του Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχε 755.000 μέλη. Στα τέλη της χρονιάς που έφυγε, δεν είχαν απομείνει παραπάνω από 561.000. Και στα δύο μεγάλα γερμανικά κόμματα τα περισσότερα μέλη είναι άνθρωποι που έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 60 ετών.

Γνωστή...
... τηλεοπτική εκπομπή στη Γερμανία με πολιτική θεματολογία ασχολήθηκε με αυτό το ζήτημα την περασμένη εβδομάδα. Η παρουσιάστρια Σαμπίνε Κρίστιανσεν έθεσε το θέμα: «Άραγε η πολιτική παίρνει τους πολίτες στα σοβαρά;». Όπως είπαν οι καλεσμένοι της, υπάρχει κάτι που έμεινε απαράλλαχτο και στους δύο συνασπισμούς που τα τελευταία χρόνια κυβέρνησαν τη χώρα: η αδιαφορία για τα κοινωνικά ζητήματα. Από το 1998 μέχρι το 2005, μια πρωτοφανής αναδιανομή του πλούτου σάρωσε τη χώρα. Στους εργοδότες παραχωρήθηκαν φοροαπαλλαγές δισεκατομμυρίων, ενώ στους εργαζομένους και ιδιαίτερα στους ανέργους έγιναν «γενναίες» περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα. Όταν εκδηλώθηκαν ισχυρές λαϊκές αντιδράσεις γι΄ αυτά τα μέτρα, ο Σρέντερ διέλυσε τη Βουλή και ανέλαβαν οι Χριστιανοδημοκράτες. Έκτοτε, οι προεκλογικές υποσχέσεις του 2005 έχουν μπει στο ράφι και νέα μέτρα απογοητεύουν καθημερινά τον λαό: 3% αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας, αύξηση κατά δύο χρόνια του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, περικοπές των επιδομάτων ανεργίας, φοροαπαλλαγές των βιομηχάνων. Δεν είναι να απορεί κανείς που η γερμανική βιομηχανία ξανάγινε την περασμένη χρονιά η «ατμομηχανή» της Ευρώπης. Με τόσο περιορισμό του κόστους της εργασίας, έχει τεράστια περιθώρια για κέρδη. Πόσα όμως από αυτά τα κέρδη θα αποδοθούν σε εκείνους που υποβάλλονται στις θυσίες;

Στην εκπομπή...
... της Σαμπίνε ο Γκρεγκόρ Γκίζι, αρχηγός του νεοσύστατου Αριστερού Κόμματος, έκανε την παρατήρηση ότι αυξάνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια για το πολιτικό σύστημα. Ο Γκίζι είπε στους συναδέλφους του Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες ότι είναι δική τους ευθύνη «να ξανακάνουν τη δημοκρατία γοητευτική». «Στην Ελβετία», είπε, «ισχύει μια παμπάλαια αρχή: οι εκατομμυριούχοι δεν χρειάζονται τη σύνταξη, αλλά το σύστημα των συντάξεων χρειάζεται τους εκατομμυριούχους». Το κακό είναι πως, όταν τους χρειάζεται κανείς, είναι δύσκολο να τους βρει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από