«Στα ΚΑΠΗ εγώ; Τι να πάω να κάνω; Προτιμώ να κάνω αυτό που μου αρέσει και πρέπει για την υγεία μου, να τρέχω. Νιώθω έτσι πως καταφέρνω και κάτι στην ηλικία που είμαι, στα 75 μου!».


ΗΣοφία Κατάκη τρέχει, όπως λέει, «το κατά δύναμη». Χανιώτισσα, γεννημένη το 1932, ακόμα και σήμερα τρέχει έως και τα 42 χιλιόμετρα του μαραθωνίου. «Είναι θέμα ψυχής, διάθεσης και αυτοπεποίθησης, να σου αρέσει αυτό που κάνεις, να τρως και να κοιμάσαι σωστά. Για την ώρα τα κότσια μου κρατάνε!», εξηγεί στα «ΝΕΑ». Μπορεί να έχουν περάσει τα εβδομήντα, να έχουν και δισέγγονα, εν τούτοις δεν το βάζουν κάτω. Η γυμναστική και οι αγώνες είναι τρόπος ζωής για σούπερ γιαγιάδες όπως η Σοφία Κατάκη,

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Η γυμναστική και οι αγώνες είναι τρόπος ζωής για τη Σοφία Κατάκη, τη Γεωργία Βαρέλη και τη Μαρία Σιάκουλη

η Γεωργία Βαρέλη και η Μαρία Σιάκουλη.

Η σχέση της 75χρονης Σοφίας Κατάκη με τη γυμναστική ήταν «άριστη από τα νιάτα μου», όπως λέει. Υποχρεώθηκε όμως να τη βάλει στο «ψυγείο» όταν άρχισε να εργάζεται ως μοδίστρα, παντρεύτηκε και απέκτησε τα παιδιά της. «Ήταν προσωρινό», λέει, αφού 27 χρόνια τώρα βρήκε διέξοδο και τρόπο ζωής στον αθλητισμό. Πρόπερσι μάλιστα, στο Μπάφαλο των ΗΠΑ έτρεξε τα 42 χιλιόμετρα σε 4 ώρες και 45 λεπτά, υπό έντονη βροχόπτωση. «Το πρώτο που με νοιάζει πάντα είναι να τερματίσω, δεν έχω εγκαταλείψει ποτέ, ούτε σε μαραθώνιο. Από ΄κεί και πέρα, αν έρθει και μια καλή θέση, καλοδεχούμενη». Οι οικογενειακές υποχρεώσεις- έχει 3 παιδιά, 6 εγγόνια και 3 δισέγγονα- δεν της επιτρέπουν να βελτιώσει τα ρεκόρ της. «Αν είχα περισσότερο ελεύθερο χρόνο θα έκανα κοντά στις 4 ώρες τον μαραθώνιο». Έστω κι έτσι, μικροί και μεγάλοι στο σπίτι την καμαρώνουν. «”Η γιαγιά μου βγήκε πρώτη, πήρε μετάλλιο και κύπελλο”, λένε παντού τα εγγόνια μου!» λέει. Μοναδική… παραφωνία ο σύζυγός της. «Δεν του αρέσει καν να με παρακολουθεί να τρέχω…».

Κοντεύει τα 70 της, αλλά δεν το βάζει κάτω. Αθλήτρια από μικρή η Μαρία Σιάκουλη, πρωταθλήτρια Ελλάδος στα 80μ. το 1956, με πατέρα επίσης αθλητή, τα παράτησε στα 18 της, όταν έκανε οικογένεια και ασχολήθηκε, όπως λέει, με την κουζίνα της. Σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, ένα δημοσίευμα εφημερίδας την ξαναέκανε αθλήτρια. «”Οι βετεράνοι αθλητές και πάλι στα κουλουάρ”, έγραφε η εφημερίδα και σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να πάω κι εγώ να τρέξω», λέει.

Τα απογεύματα η κ. Σιάκουλη φοράει τη φόρμα της για να τρέξει στο αθλητικό κέντρο της Χωράφας, στο Περιστέρι, τουλάχιστον 10 γύρους, σύμφωνα με το πρόγραμμα του γυμναστή γιου της. Στο φινάλε, κάθε φορά νιώθει ανανεωμένη. «Η καρδιά μου το λέει, έχω τρέλα μέσα μου!», λέει. Συστηματικά από το 1998 παίρνει μέρος και σε αγώνες: από 100μ. έως ημιμαραθώνιο. «”Πώς μπορείς και τρέχεις τόσα χιλιόμετρα;”, με ρωτούν τα 3 παιδιά και τα 5 εγγόνια μου», λέει.

Σφαιροβολία και «κατοστάρι»!


ΑΡΧΙΣΕ να τρέχει το 1981, με παρότρυνση της γυμνάστριας κόρης της, προκειμένου να χάσει τα περιττά κιλά της. Σήμερα, η Γεωργία Βαρέλη είναι ίσως η μοναδική 78χρονη στον κόσμο που τρέχει «κατοστάρι»! Τον Νοέμβριο σημείωσε επίδοση 21.90 δευτερόλεπτα. «Στην ηλικία μου όλες είναι καφεδάκι, ίσως τσιγαράκι και κουτσομπολιό. Ο αθλητισμός εμένα με έσωσε. Οι γιατροί μου λένε ότι οι εξετάσεις μου είναι παιδικές», λέει. Τώρα ετοιμάζεται να λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων, τον Αύγουστο, στην Ιταλία. Η 78χρονη γυναίκα παίρνει θέση και στη βαλβίδα της σφαιροβολίας από το 1990. Παρά τα τρία της παιδιά- «τον γιο τον έκανα στα 45 μου!» – και άλλα τόσα εγγόνια (ανάμεσά τους και τη 16χρονη παγκόσμια πρωταθλήτρια κορασίδων στο άλμα επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη) η σιλουέτα της, όπως λέει, εξακολουθεί να γίνεται συχνά αντικείμενο σχολιασμού από τις συναθλήτριές της. «Το πιο ωραίο σώμα έχω, το λένε και οι άλλες που με βλέπουν με το κολάν!».