Ένα παλιό μπαούλο σκεπασμένο με σκούρο κόκκινο ύφασμα πάνω στη σκηνή: έτσι ξετυλίγεται «Το οδοιπορικό με την Κλυταιμνήστρα», η παράσταση που ανεβαίνει στο θέατρο «Τόπος Αλλού» ενταγμένη στον κύκλο «Τόσο μακρινά, τόσο δίπλα μας».

Η εξαντλητικά δοκιμασμένη στο αρχαίο δράμα Όλγα Τουρνάκη, η Κίττυ Αρσένη και ο Γιώργος Κροντήρης διανύουν το οδοιπορικό αυτό της πιο αμφιλεγόμενης τραγικής ηρωίδας του αρχαίου δράματος μέσα από μια σύνθεση κειμένων- τα επέλεξε και τα συνέθεσε η Κίττυ Αρσένη- που αφηγούνται την ιστορία της Κλυταιμνήστρας όπως μας έρχεται από τις αρχαίες τραγωδίες του μυκηναϊκού κύκλου για το γένος των Ατρειδών.

Αδελφή της Ωραίας Ελένης, γυναίκα του Αγαμέμνονα που ξεκίνησε τον Τρωικό Πόλεμο, μάνα του Ορέστη, της Ιφιγένειας, της Ηλέκτρας και της Χρυσοθέμιδος, η Κλυταιμνήστρα είναι ίσως η

ΙΝFΟ

Από απόψε στις 2 1 .00, στο θέατρο «Τόπος Αλλού» (Κεφαλληνίας 17 , Κυψέλη, τηλ. 21 0

8656.004). Εισιτήριο: 20 ευρώ. Για ομάδες και εκπαιδευτικούς, ειδικές τιμές.

πιο σπαρακτική και εμβληματική μορφή του αρχαίου δράματος. Ο μύθος της έχει διατρέξει τους αιώνες και φτάνει μέχρι τις μέρες μας μέσα από ένα πλήθος έργων- πεζών, θεατρικών, ποιητικών. Στο «Οδοιπορικό με την Κλυταιμνήστρα» διαφορετικές ψηφίδες συνθέτουν τη μορφή της σαν μέσα από ένα καλειδοσκόπιο: μορφή τραγική και βέβηλος, θύμα και θύτης, μάνα και ερωμένη, γυναίκα και άνασσα, αγαπημένη και μισητή, πάντα όμως απαστράπτουσα έστω και αυτοπυρπολούμενη. Η διαδρομή ξεκινάει με αποσπάσματα από την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, ακολουθεί ο «Αγαμέμνων» από την «Ορέστεια» του Αισχύλου, η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή και ο κύκλος του αίματος θα κλείσει με τις «Χοηφόρους» και τις «Ευμενίδες» της «Ορέστειας» ενώ από τη ματιά του σύγχρονου ανθρώπου επιλέχθηκαν για την παράσταση το λυρικό πεζό της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ «Κλυταιμνήστρα ή Το έγκλημα» και τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου «Ορέστης» και «Χρυσόθεμις».

Η μουσική, αναπόσπαστο μέρος της παράστασης, είναι του Κώστα Χαριτάτου ενώ στον σκηνικό χώρο προβάλλονται πίνακες του Παναγιώτη Τέτση από τη συλλογή «Θάλαττα». Τα κοστούμια είναι του Παρθένη.