«ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ πράξεις σχεδόν δεν μπορούν να προληφθούν» έλεγε λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004, ο Αμερικανός διανοητήςγκουρού των απανταχού προοδευτικών- Νόαμ Τσόμσκι. Αυτή, φυσικά, είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες μπορούν να αντιμετωπιστούν με σοβαρή, συστηματική δουλειά των αρμόδιων αρχών. Όπως απεδείχθη, άλλωστε, με τη σύλληψη των μελών της 17Ν από την κυβέρνηση Σημίτη. Το «μπλοκάκι», όσο και αν λοιδορήθηκε, είχε αποτελέσματα τα οποία κατεγράφησαν στο συλλογικό υποσυνείδητο, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος.

Το πρόβλημα για την παρούσα κυβέρνηση είναι ότι αντιμετώπισε τη ρουκέτα στην αμερικανική πρεσβεία σαν μία αναπάντεχη φυσική καταστροφή. Και, ακόμη χειρότερα, αντιμετώπισε τις εντεταλμένες για την πάταξη της τρομοκρατίας υπηρεσίες με την ταπεινή λογική «κομματικού παραμάγαζου». Οι διώξεις ικανών στελεχών για λόγους κομματικού φρονήματος και η αντικατάστασή τους με «γαλάζια παιδιά» συνιστούν δείγμα μιας κυβέρνησης που έχει «σαπίσει» πρόωρα. Επίσης, η στάση του ίδιου του Πρωθυπουργού είναι το πικρό κερασάκι στην τούρτα της κομματοκρατίας που παραπέμπει στις εποχές του κινηματογραφικού Γκρούεζα- του κομματάρχη του Μαυρογιαλούρου.

Είναι τουλάχιστον υποτιμητικό για έναν νέο και ικανό πολιτικό όπως ο κ. Καραμανλής να καλεί τις τηλεοπτικές κάμερες για να εξαγγείλει τις κομματικές υποψηφιότητες πρωτοκλασάτων στελεχών της Ν.Δ. και όταν «σκάει» μια τρομοκρατική επίθεση να… λουφάρει αφήνοντας να «εκτεθεί» ο ήδη εκτεθειμένος υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, από την άλλη, προτίμησε να αντιμετωπίσει την κατάσταση χωρίς λαϊκισμούς- καίτοι η υπόθεση προσφερόταν ακόμη και γι΄ αυτό. Δεν ζήτησε παραιτήσεις, περιέγραψε ωστόσο γλαφυρά την εικόνα της άλωσης του κράτους από ορδές ημετέρων. Οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται πως δικαιώνουν την επιμονή του των δύο τελευταίων χρόνων να αναφέρεται στο αίσθημα ανασφάλειας που εκπέμπει αυτή η κυβέρνηση στον μέσο πολίτη παντού: στην εργασία, στην ασφάλιση, στην καθημερινότητα.

Όσο κυνικό και αν ακούγεται, αυτή η τρομοκρατική επίθεση μπορεί να ωφελήσει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο μέσα στα τρία αυτά χρόνια. Δεδομένου δε ότι θα τεθεί ως προεκλογικό δίλημμα, ίσως αντισταθμίσει ακόμη και τις απώλειες που προκάλεσε το άρθρο 16…