Σε θρίλερ με απρόβλεπτες διαστάσεις μετατρέπεται η μάχη που έχει ξεσπάσει στην τραπεζική αγορά, με την Τράπεζα Πειραιώς να αποκτά πάντως το πλεονέκτημα της άμυνας απέναντι στη Μarfin.


Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Χρηματιστήριο Κύπρου διαφωνούν για το ποια από τις δύο προσφορές υποβλήθηκε πρώτη (της Πειραιώς για τη Μarfin ή της Μarfin για την Κύπρου). ΗΕπιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε απόφασή της έκανε δεκτή μόνο αυτή της Τράπεζας Πειραιώς, ως πρώτη υποβληθείσα. Έτσι, αν τελικά υπερισχύσει η άποψη αυτή, η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά σαφές

ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Οι ηγεσίες της Μarfin και της Πειραιώς αλλά και οι υπόλοιποι τραπεζίτες περιμένουν «με κομμένη την ανάσα» τις εξελίξεις

πλεονέκτημα χρόνου, καθώς μόνο η δική της πρόταση θα «τρέχει» για τουλάχιστον 40 ημέρες.

Απο την άλλη, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου διαφωνεί με την εκτίμηση αυτή και κάνει δεκτές και τις δύο προσφορές. Έτσι, προκαλείται διάσταση απόψεων πρωτοφανής στα χρηματιστηριακά δεδομένα.

Παράλληλα και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Μιχάλης Σαρρής τάσσεται εναντίον της πρότασης της Μarfin, δηλώνοντας ότι οι κυπριακές τράπεζες πρέπει να μείνουν σε κυπριακά χέρια.

Πλέον, οι ηγεσίες της Μarfin και της Πειραιώς αλλά και οι υπόλοιποι τραπεζίτες περιμένουν «με κομμένη την ανάσα» τις εξελίξεις, προκειμένου να σχεδιάσουν τις ενέργειές τους στην επιχειρηματική σκακιέρα.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου- πρόεδρος είναι ο κ. Γιώργος Χαραλάμπους, πρώην στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου- στην απόφασή της αναφέρει πως ενδεχομένως η πρόταση της Μarfin αποτελεί αμυντική κίνηση και παραβιάζει τους σχετικούς κανονισμούς. Για τον λόγο αυτό κάλεσε τη Μarfin μέχρι την Τετάρτη να υποβάλει στοιχεία που θα τεκμηριώνουν ότι η πρότασή της υποβλήθηκε πρώτη, αλλά και να στοιχειοθετήσει όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της περί «εσωτερικής πληροφόρησης».

Κύκλοι της Τράπεζας Πειραιώς θεωρούν την απόφαση «οριστική και αμετάκλητη», ενώ τις επόμενες ώρες- οπωσδήποτε έως την Τετάρτη- θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να καταθέσουν στην κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το πλήρες ενημερωτικό δελτίο για τη δημόσια προσφορά προς τη Μarfin.

Παράλληλα εκτιμούν ότι δεν τίθεται θέμα δημόσιας πρότασης από τη Μarfin Βank και ότι μόνο η προσφορά της Πειραιώς είναι σε ισχύ.

Μέχρι την Τετάρτη

Στον αντίποδα, στελέχη της Μarfin εμφανίστηκαν φανερά ενοχλημένα από την άποψη της κυπριακής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τονίζουν ότι έως την Τετάρτη θα προσκομίσουν στοιχεία που θα ανατρέψουν το σκηνικό, κερδίζοντας το πλεονέκτημα της πρωτιάς στην κατάθεση των προτάσεων. Κρίσιμες απαντήσεις αναμένεται να δοθούν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που θα δώσει για το θέμα αυτό η Μarfin Ρopular Βank.

Θρίλερ και στη Σοφοκλέους

Οι εξελίξεις επί κυπριακού εδάφους έχουν άμεσο αντίκτυπο και στο ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς ακόμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει δημοσιεύσει τη δημόσια πρόταση της Μarfin για την Τράπεζα Πειραιώς, περιμένοντας την ολοκλήρωση των διαδικασιών στην Κύπρο. «Καμπανάκι» χτύπησε σε ανακοίνωσή της και η Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «οι συμμετέχουσες στη διαδικασία τράπεζες οφείλουν να αποφεύγουν δηλώσεις που δημιουργούν σύγχυση και ενδεχομένως πλήττουν τη φήμη και την αξιοπιστία του συνόλου του πιστωτικού συστήματος», ενώ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης ζήτησε από τους επενδυτές να προσέχουν, καθώς η μάχη της εξαγοράς έχει «στοιχεία υπερβολής».

Πολιτικό παιχνίδι και στην Κύπρο

Σε πολιτικοοικονομικό θέμα που έχει πάρει εθνικές διαστάσεις μετατρέπεται η δημόσια πρόταση της Μarfin Ρopular Βank για την Τράπεζα Κύπρου. Και αυτό γιατί στη χώρα έχουν δημιουργηθεί ισχυροί πόλοι, τόσο υπέρ της διατήρησης της αυτονομίας της Τράπεζας Κύπρου όσο και υπέρ της δημιουργίας ενός «εθνικού πρωταθλητή» στην περίπτωση που η Μarfin Ρopular Βank συγχωνευθεί με την Κύπρου. Αναφερόμενος στο θέμα, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Μιχάλης Σαρρής δήλωσε ότι «υπό τις ιδιάζουσες συνθήκες που διέρχεται η χώρα, είναι σημαντικό να παραμείνουν οι τράπεζες σε κυπριακά χέρια για να υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης κινδύνων σε σχέση με την πολιτική πτυχή».

Από την πλευρά τους, κύκλοι της Μarfin ανέφεραν ότι σε επαφές τους με κορυφαία πολιτικά στελέχη της Κύπρου εξασφάλισαν τη θετική γνώμη τους σχετικά με τα σχέδιά τους για απόκτηση της Τράπεζας Κύπρου. Πρέπει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ηγεσία της Μarfin συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο.

Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται να έχει και η Κυπριακή Εκκλησία, που μέσω των διαφόρων μονών κατέχει μεγάλο ποσοστό στην Τράπεζα Κύπρου και είχε παίξει σημαντικό ρόλο πριν από λίγους μήνες, όταν η Τράπεζα Κύπρου είχε καταθέσει δημόσια προσφορά για την Εμπορική προκειμένου να αμυνθεί απέναντι στην Τράπεζα Πειραιώς.

Βολές κατά Αλογοσκούφη

Βολές κατά του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη εξαπέλυσαν κύκλοι της Τράπεζας Πειραιώς, που εξέφραζαν χθες τη δυσαρέσκειά τους λέΣΚΛΗΡΟ γοντας ότι με την τήρηση ίσων αποστάσεων στις δύο προσφορές εξισώνεται η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με ένα επενδυτικό κεφάλαιο που δεν έχει ιστορία στον επιχειρηματικό στίβο παρά μόνο στον χρηματιστηριακό. Άλλωστε, σε δηλώσεις της η υπεύθυνη Οικονομίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Βάσω Παπανδρέου δήλωσε πως «συνιστούμε στην κυβέρνηση να σταματήσει τους πανηγυρισμούς για τη δήθεν έλευση τεραστίων κεφαλαίων στην τραπεζική αγορά και να προσανατολιστεί στη διαφύλαξη των συμφερόντων του επενδυτικού κοινού, των καταθετών και της εθνικής οικονομίας».

Πάντως ο κ. Αλογοσκούφης σε δηλώσεις του, σχετικά με τις δύο προσφορές είχε αναφέρει ότι «οποιοσδήποτε αξιόπιστος επενδυτής θέλει να επενδύσει στη χώρα, είναι ευπρόσδεκτος να επενδύσει και να λειτουργήσει με βάση τους κανόνες που υπάρχουν στη χώρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο ισχυρός Άραβας που κινεί τη Μarfin


ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ του Εμίρη του Ντουμπάι κι ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της πολιτικής και οικονομικής ζωής του αραβικού αυτού κράτους, είναι ο άνθρωπος που αποτελεί την κινητήρια δύναμη πίσω από τη Μarfin· ο λόγος για τον Σαούντ Μπαλάουι.

Ο 45χρονος οικονομολόγος, που έχει βάλει σκοπό να υλοποιήσει το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο στην ιστορία της Σοφοκλέους φιλοδοξώντας να εξαγοράσει τις τράπεζες Πειραιώς και Κύπρου, είναι γνώστης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είχε μάλιστα δεκαετή θητεία στη Citigroup, την οποία και εγκατέλειψε το 2000 για αναλάβει την ηγεσία της Dubai Ιnvestment Group (DΙG) που είναι ο μεγαλύτερος βασικός μέτοχος στην τράπεζα Μarfin Ρopular αλλά και στον όμιλο Μarfin Financial Group.

Ο Μπαλάουι είναι ο τέταρτος τη τάξει στην ιεραρχία του Ντουμπάι και είναι υπεύθυνος για τα οικονομικά του κρατιδίου όπου κάνει κουμάντο η οικογένεια του εμίρη αλ Μακτούμ. Όνειρο του ισχυρού άνδρα της DΙG, το οποίο «μοιράζεται» με τον εμίρη Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, είναι η δυναμική επέκταση της Dubai Ιnvestment στην Ευρώπη μέσω επενδύσεων-μαμούθ αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν είναι πετροδολάρια

Χρήματα που, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες στη Μέση Ανατολή, δεν προέρχονται κυρίως από το πετρέλαιο, αλλά από επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως είναι η διαχείριση υπερπολυτελών ξενοδοχείων, εμπορικών συγκροτημάτων και άλλων ακινήτων αφ΄ ενός, αλλά και της αεροπορικής εταιρείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Εmirates αφ΄ ετέρου.

Εκτός από διευθύνων σύμβουλος της Dubai Ιnvestment Group και πρόεδρος του ομίλου Μarfin, ο Μπαλάουι είναι ακόμη μέλος της διοίκησης σε όλες τις εταιρείες του ομίλου αλλά και αντιπρόεδρος της Dubai Βank. Είναι επίσης μέλος της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων του κρατιδίου και μέλος της διοίκησης της εταιρείας που διαχειρίζεται τις τηλεπικοινωνίες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Εmirates Ιntergrated Τelecommunications Company.

Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου πάλι οι μετοχές των τριών τραπεζών


ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΕΣ ξανά σήμερα στη Σοφοκλέους οι μετοχές των εταιρειών Πειραιώς, Κύπρου, Μarfin Ρopular, Μarfin Financial και Εγνατία έπειτα από σχετική απόφαση που έλαβε αργά χθες το βράδυ το Χρηματιστήριο Αθηνών. Κύκλοι της αγοράς εξέφραζαν φόβους ότι η επαναδιαπραγμάτευση των πέντε μετοχών- δεδομένης της σύγχυσης που υπάρχει ανάμεσα στους επενδυτές για το ποια προσφορά θα «τρέξει»- ενδέχεται να προκαλέσει έντονες διακυμάνσεις και κερδοσκοπία με τις τιμές των μετοχών τους. Η διαπραγμάτευση των πέντε μετοχών είχε ανασταλεί την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου ύστερα από κοινή απόφαση του Χ.Α. και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, «για λόγους προστασίας της αγοράς και πληρέστερης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού», όπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν θα προβεί στην εξέταση της δημόσιας πρότασης της Μarfin Ρopular Βank για την απόκτηση μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς μέχρις ότου λάβει την απόφαση των αρμόδιων Κυπριακών Χρηματιστηριακών Αρχών σχετικά με τη δυνατότητα υποβολής της εν λόγω δημόσιας πρότασης.