Νέος αέρας φυσά στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την ανάληψη του ελέγχου του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς. Αλλά αυτός ο αέρας δεν φαίνεται να φυσά προς την πλευρά του προέδρου Μπους, ο οποίος ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ κατά 21.500

άνδρες.


Για «τραγικό λάθος» μίλησε ο (Δημοκρατικός) πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζόζεφ Μπίτεν, ενώ ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τσακ Χάγκελ χαρακτήρισε τη νέα στρατηγική του προέδρου Μπους «το χειρότερο λάθος στην αμερικανική εξωτερική πολιτική από την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ». Τις δύο τελευταίες ημέρες έγιναν και πάλι αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε πολλές αμερικανικές πόλεις, αλλά η μεγάλη ημέρα θα είναι η 27η Ιανουαρίου, όταν διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν έξω από το Κογκρέσο, στην Ουάσιγκτον, για να απαιτήσουν να μπει φραγμός στα σχέδια του προέδρου.

Την ίδια ώρα η Κοντολίζα Ράις αρχίζει περιοδεία στη Μέση Ανατολή, με στόχο όμως όχι την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αλλά την ευθυγράμμιση των χωρών της περιοχής με την Ουάσιγκτον στο θέμα του Ιράν. Την περασμένη Πέμπτη έξι πρόσωπα ιρανικής καταγωγής συνελήφθησαν στη διάρκεια αμερικανικής επιχείρησης στο Αρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν, που προκάλεσε την οργή της Τεχεράνης.