Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ της κυβέρνησης των Σκοπίων να ονομάσει το αεροδρόμιο της πόλης σε «Μέγα Αλέξανδρο» αποτελεί για πολλούς Έλληνες πρόκληση. Αλλά η εικόνα δύο ευρωπαϊκών χωρών, Ελλάδας και πΓΔ Μακεδονίας, να μαλώνουν εν έτει 2007 για τον... Μέγα Αλέξανδρο, δεν είναι οπωσδήποτε σοβαρή. Και αυτό ισχύει περισσότερο για την Ελλάδα ως πολιτικά και οικονομικά περισσότερο αναπτυγμένη χώρα, εικοσιπενταετές μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολύ απλά, μια χώραμέλος της Ένωσης δεν μπορεί να εμπλέκεται σε καβγάδες για τον... Μέγα Αλέξανδρο (ευτυχώς, η επίσημη Ελλάδα δεν ενεπλάκη). Για τον Μέγα Αλέξανδρο έχει αποφανθεί η Ιστορία. Εάν υπάρχουν αμφισβητούμενα στοιχεία ας τα αποσαφηνίσουν οι ιστορικοί. Αυτή είναι η δουλειά τους. Δεν είναι δουλειά των πολιτικών. Οι πολιτικοί έχουν να ασχοληθούν με δεκάδες άλλα προβλήματα που ενδιαφέρουν το σήμερα και αύριο και όχι το μακρινό χθες. Και, εν πάση περιπτώσει, εάν μια χώρα αγωνιά για τη δημιουργία εθνικής ταυτότητας και αναζητά γι΄ αυτό τον «ιστορικό μύθο», δικαίωμά της. Κανένας δεν έχει αποκλειστικά δικαιώματα πάνω στην Ιστορία και στην ερμηνεία της. Καλό είναι, λοιπόν, να επιδεικνύουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων. Δεν χρειάζεται να πέφτουμε θύματα ιδεοληψιών ή συναισθηματικών συνδρόμων ανασφάλειας. Μπορούμε να είμαστε και να συμπεριφερόμαστε ως ώριμη, αναπτυγμένη χώρα με συγκροτημένη εθνική ταυτότητα, ικανή να ξεπερνά τις τραυματικές εμπειρίες και βάρη του παρελθόντος, διδασκόμενη από την Ιστορία και όχι ανακυκλώνοντας την Ιστορία για να διαιωνίζει προβλήματα και αδιέξοδα. Και το δίδαγμα της πρόσφατης Ιστορίας είναι ότι διάφοροι μαξιμαλιστικοί χειρισμοί μας στη δεκαετία του 1990 μάς οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Ενώ είχαμε διάφορες ευκαιρίες για έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό δεν τις αξιοποιήσαμε.

Δεν μπορέσαμε να ξεχωρίσουμε το ουσιώδες που ήταν η ασφάλεια και ακεραιότητα της χώρας (που έπρεπε να προστατευθεί) από το συμβολικό, την ονομασία της γειτονικής χώρας. Και βεβαίως χάσαμε αυτή την υπόθεση. Χρήσιμο είναι λοιπόν να κλείσουμε οριστικά αυτή την εκκρεμότητα, έχοντας υπόψη ότι σε οποιαδήποτε συμβιβαστική φόρμουλα κι αν καταλήξουμε τώρα είναι πλέον αργά. Όλοι θα αποκαλούν τη χώρα αυτή όπως την αποκαλούν ήδη, δηλαδή Μακεδονία.

Ο Π.Κ. Ιωακειμίδης είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ