Ο ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ έχει χάσει ελάχιστο χρόνο στη σταυροφορία του να φέρει αυτό που αποκαλεί «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα» στη Βενεζουέλα. Εντός εβδομάδων από τη θριαμβευτική επανεκλογή του, έχει κινηθεί να κλείσει έναν τηλεοπτικό σταθμό της αντιπολίτευσης, να εθνικοποιήσει τις τηλεπικοινωνιακές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις της χώρας και να επεκτείνει τον κρατικό έλεγχο στις πετρελαιοπηγές.

Τίποτε από αυτά δεν προκαλεί έκπληξη. Ο κ. Τσάβες ξεκαθάρισε τις προθέσεις του κατά τη διάρκεια της περυσινής προεκλογικής του εκστρατείας και το ποσοστό της νίκης του φανερώνει ότι έχει εκλογική εντολή να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του. Ύστερα από τρία χρόνια διψήφιας, πυροδοτημένης από την άνοδο του πετρελαίου, οικονομικής ανάπτυξης, οι πολίτες της Βενεζουέλας απολαμβάνουν ένα καταναλωτικό μπουμ.

Οι περιορισμοί που επιβάλλει η αγορά και οι σχετικά καλύτερες επιδόσεις άλλων τοπικών κεντροαριστερών κυβερνήσεων, όπως της Χιλής και σε μικρότερο βαθμό της Βραζιλίας, θα δείξουν τον δρόμο προς τον οποίο βρίσκεται η πρόοδος.