ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ η προοπτική τοποθέτησης στρατηγικού εταίρου στον ΟΤΕ, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που διαδίδουν κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες οι μεγάλες ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες δεν είναι έτοιμες σε αυτή τη φάση να θέσουν υποψηφιότητα.

Επικρατέστερη υποψήφια προβάλλει αυτή τη στιγμή η αυστριακή Τelekom Αustria, η οποία ενδιαφέρεται μάλιστα να συγχωνευθεί με τον ελληνικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, όπως ανέφερε χθες αυστριακή εφημερίδα. Η προοπτική αυτή όμως δεν ενδιαφέρει την ελληνική πλευρά, όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές.

Ενημερώνουν οι τράπεζες

Σήμερα πραγματοποιείται συνάντηση των υπουργών Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη και Μεταφορών κ. Μ. Λιάπη με τους συμβούλους ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ – τις τράπεζες UΒS, Credit Suisse και Εurobank. Οι τελευταίες θα ενημερώσουν τα στελέχη της κυβέρνησης για το ενδιαφέρον που έχει μέχρι στιγμής διαπιστωθεί, ενώ θα πάρουν προθεσμία ώς το τέλος Φεβρουαρίου για να διατυπώσουν τις οριστικές τους προτάσεις προς την κυβέρνηση.

Πάντως, ήδη έχουν διαβιβάσει στα κυβερνητικά στελέχη ότι η γερμανική Deutsche Τelekom και η ισπανική Τelefonica, που φέρονταν ως πιθανοί εταίροι του ΟΤΕ, κατά πάσα πιθανότητα δεν προτίθενται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προς το παρόν γιατί βρίσκονται σε φάση εσωτερικής αναδιάρθρωσης. Αυστριακοί: εξαγορά

Για την Τelekom Αustria, χθεσινό δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας «Κurier» ανέφερε ότι βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τον ΟΤΕ για μια «δίκαιη προσέγγιση εξαγοράς». Μάλιστα, ανέφερε και ότι οι Σοσιαλδημοκράτες επικεφαλής της νέας κυβέρνησης της χώρας εγκρίνουν την προοπτική μιας πιθανής συγχώνευσης με τον ΟΤΕ και ότι σε μια τέτοια περίπτωση η έδρα της νέας εταιρείας θα βρίσκεται στη Βιέννη.

Το αποκλείει η κυβέρνηση

Όμως, υψηλά ιστάμενη πηγή της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι το σενάριο αυτό δεν έχει βάση, γιατί δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της ελληνικής πλευράς. Ο ΟΤΕ χρειάζεται έναν ισχυρό εταίρο για να του μεταδώσει τεχνογνωσία και η Αustria είναι μικρότερη εταιρεία, ανέφερε η ίδια πηγή. Έτσι, φαίνεται πως ενισχύεται πλέον το σενάριο για απλή διάθεση πακέτου μετοχών του ΟΤΕ σε θεσμικούς επενδυτές, χωρίς καμία συμμετοχή στο μάνατζμεντ.