Νέες έρευνες αναφέρουν πως η αλλαγή στο παγκόσμιο κλίμα οδήγησε στην πτώση δύο ακμαίων πολιτισμών, της πιο λαμπρής αυτοκρατορικής δυναστείας Τανγκ της Κίνας και της αυτοκρατορίας των Μάγια, πριν από περισσότερο από χίλια χρόνια.


Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ικανοποιητική εξήγηση για την άνοδο και πτώση της αυτοκρατορικής δυναστείας Τανγκ, επί της εποχής των οποίων ο κινεζικός πολιτισμός πιστεύεται πως έφτασε στο υψηλότερο σημείο, ενώ η εξαφάνιση των Μάγια προβληματίζει τους μελετητές εδώ και χρόνια.

Τώρα, όπως σημειώνουν οι «Σάντεϊ Τάιμς»», ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής των Τζέραλντ Ιάουγκ

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Ο 8ος και 9ος αιώνας έφεραν ξηρασία σε πολλές περιοχές του κόσμου που κατέστρεψε ολόκληρες κοινωνίες

από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών της Γερμανίας έχει αποδείξεις ότι μια αλλαγή στους μουσώνες προκάλεσε ξηρασία και λιμό τον τελευταίο αιώνα της κυριαρχίας των Τανγκ.

Οι αλλαγές στο κλίμα μπορεί επίσης να σήμαναν και το τέλος του πολιτισμού των Μάγια στο μακρινό Μεξικό, περίπου την ίδια εποχή. Και οι δύο αυτοί ακμαίοι πολιτισμοί στις αρχές του 10ου αιώνα υπήρξαν θύματα της ξηρασίας και του λιμού που σάρωσε τους λαούς τους όταν καταστράφηκαν οι σοδειές.

Οι αλλαγές του κλίματος οφείλονταν στη «μετανάστευση» έντονων τροπικών βροχοπτώσεων εξαιτίας φαινομένων όπως το Ελ Νίνιο η οποία παρατηρήθηκε τόσο στην Κίνα όσο και στην Κεντρική Αμερική γύρω στο 900.

Η παρακμή

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο 8ος και 9ος αιώνας έφεραν ξηρασία σε πολλές περιοχές του κόσμου που κατέστρεψε ολόκληρες κοινωνίες. Όμως υπάρχουν ελάχιστες ανεξάρτητες αποδείξεις που πιστοποιούν τη θεωρία τους ως προς τους Μάγια, αφού είναι γνωστό ότι περιήλθαν σε μεγάλη παρακμή τον 8ο αιώνα και ότι τα τελευταία λίθινα ημερολόγιά τους σκαλίστηκαν στο Μεξικό περίπου το 903 μ.Χ. Αντίθετα, Κινέζοι ειδικοί κατέγραψαν εκτενείς περιγραφές της παρακμής που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των ύστερων χρόνων της δυναστείας Τανγκ, που ολοκληρώθηκε το 907 και ταιριάζουν με τις νέες επιστημονικές αποδείξεις.

«Στη βάση των νέων στοιχείων μας, οι αλλαγές στις δυναστείες της Κίνας συνέβησαν όταν οι μουσώνες ήταν ασθενείς και οι βροχοπτώσεις μειωμένες», ανέφεραν οι επιστήμονες.

Χάος και λαϊκές εξεγέρσεις


ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ, η λογοτεχνία και οι τέχνες ανθούσαν στη δυναστεία των Τανγκ. Ο τελευταίος σημαντικός αυτοκράτορας των Τανγκ δολοφονήθηκε από αντίπαλο πολέμαρχο το 904. Ο 12χρονος γιος του που τον διαδέχθηκε και ολόκληρη η δυναστεία εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο μόλις τρία χρόνια αργότερα, σε μια κατάσταση γενικευμένου χάους και λαϊκών εξεγέρσεων. Καθώς το κλίμα άλλαζε, οι μανδαρίνοι των Τανγκ αναγκάζονταν να εισάγουν σιτάρι από τον Νότο στις βόρειες περιοχές, επιβάλλοντας ολοένα και βαρύτερους φόρους και απαιτώντας θρησκευτικές «προσφορές» από τους ταλαίπωρους χωρικούς.

Οι νέες έρευνες πιθανόν να αποκτήσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους σημερινούς ηγέτες της Κίνας, που καταβάλλουν προσπάθειες για να ισορροπήσουν τις απαιτήσεις της εξουσίας με την οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.