Το όνομά της είναι Αν Χάθαγουεϊ. Είναι Βρετανίδα και δηλώνει νοικοκυρά. Αποτελεί όμως τον τελευταίο στόχο της αστυνομίας στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Κατηγορείται για εμπλοκή στο κύκλωμα της ιταλικής μαφίας ως η πρώτη ξένη «νονά».


O Αντόνιο Ριντζιβίλο είχε τη φήμη του σκληρού μαφιόζου που πρωταγωνιστούσε στο κύκλωμα της Κόζα Νόστρα στη Σικελία. Όταν λοιπόν ο ανταγωνιστής του Τζουζέπε Κανίζο τόλμησε να διανοηθεί να βάλει το χέρι του στο… μέλι του Ριντζιβίλο, ο τελευταίος τον εκδικήθηκε, όπως ακριβώς θα ταίριαζε σε έναν αδίστακτο συμμορίτη: ενώ έπαιζε μπιλιάρδο στην πόλη Τζέλα, απ΄ όπου και καταγόταν, δύο από τους άνδρες του Ριντζιβίλιο μπήκαν στο μπαρ και πριν προλάβει να το συνειδητοποιήσει, τον

ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΦΙΟΖΟΥ

Όταν ο Αντόνιο Ριντζιβίλο φυλακίστηκε, ανέλαβε να μεταφέρει τις εντολές του στα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής του συμμορίας

γάζωσαν με σφαίρες. Δεκαέξι χρόνια μετά τα καναρίνια της Τζέλα άρχισαν να τραγουδούν…

Πολλές δολοφονίες που έμειναν άλυτες στα αρχεία της αστυνομίας ξεσκονίζονται και ερευνώνται ξανά. Ανάμεσά τους και αυτή του Κανίζο. Ο Μπερνάντο Προβεντσάνο, το αφεντικό των νονών, συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο και ανακρίνεται για γεγονότα που συνέβησαν 10-15 χρόνια πριν. Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν μέχρι τον Δεκέμβριο από τους εισαγγελείς της Σικελίας ήταν αρκετές. Η ιταλική αστυνομία, σε μια συντονισμένη επιχείρηση που έφτανε από το ένα άκρο της χώρας στο άλλο, συνέλαβε συνολικά 79 άτομα. Ένα ξέφυγε. Ήταν μια 44χρονη ξανθιά, γοητευτική κυρία, που έφερε το όνομα Αν Χάθαγουεϊ. Πρώην χορεύτρια από το Λάνκσαϊρ της Βορειοδυτικής Αγγλίας, παντρεύτηκε τον Ριντζιβίλο, αρχηγό της ομώνυμης συμμορίας και από τις πλέον επικίνδυνες στη Σικελία. Δεν ήταν όμως απλώς η σύζυγος του αρχινονού.

Διεθνές ένταλμα

Σύμφωνα με τους Ιταλούς εισαγγελείς που εξέδωσαν το διεθνές ένταλμα για τη σύλληψή της, η Χάθαγουεϊ είχε τον δικό της αδιαμφισβήτητο ρόλο σε ένα από τα πλοκάμια της Μαφίας: όταν ο άνδρας της φυλακίστηκε πριν από περίπου πέντε χρόνια- καταδικάστηκε για φόνο και λαθρεμπόριο ναρκωτικών- εκείνη έπαιζε τον ρόλο του πληροφοριοδότη του και του μεσολαβητή, μεταφέροντας εντολές από τη μία πλευρά, εντός της φυλακής, στην άλλη- στα μέλη της εγκληματικής του συμμορίας.

Η Χάθαγουεϊ δεν έχει συλληφθεί ακόμη, ωστόσο οι εναντίον της κατηγορίες είναι σοβαρές. Το γνωρίζει καλά αυτό, όμως όταν επέστρεψε πρόσφατα στη Βρετανία άρχισε να συμπεριφέρεται σαν να είχε αφήσει τη δράση της στη Μαφία σε έναν… άλλο πλανήτη. «Έζησα στο Μιλάνο μερικά χρόνια. Μετά πήγα στη Σικελία με τον σύζυγό μου… Επέστρεψα για τα Χριστούγεννα και αποφάσισα να μείνω εδώ με τις δυο κόρες μου. Μου έλειψε ο καιρός… Χα, χα, τσάο». Έτσι περιγράφει την επιστροφή της στα μηνύματα που έστειλε στους φίλους της μέσω Ίντερνετ. «Ήταν σκληρή, η εικόνα της απλής νοικοκυράς δεν ανταποκρίνεται σ΄εκείνη», είπε πρόσφατα ένας εισαγγελέας για τη γυναίκα η οποία θεωρείται στην Ιταλία η πρώτη ξένη που πιστεύεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Κόζα Νόστρα. Στο μεταξύ η ίδια προσπαθεί να ισορροπήσει στο τεντωμένο σκοινί: «Δεν λέω τίποτα. Δεν θα επιβεβαιώσω, ούτε θα αρνηθώ το οτιδήποτε. Θέλετε να μιλήσετε στον δικηγόρο μου;».

Σύμβολο της «λαϊκής αντίστασης» στη Μαφία


Η ΡΙΤΑ ΜΠΟΡΣΕΛΙΝΟ παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις με ενδιαφέρον. Είναι ακριβώς στην απέναντι όχθη από αυτήν που καταλαμβάνει η… νοικοκυρά Χάθαγουεϊ. Αδελφή του δολοφονηθέντος από τη Μαφία δικαστικού Πάολο Μπορσελίνο το 1992, έγινε η εκπρόσωπος του κινήματος που διαμορφώθηκε κατά της Κόζα Νόστρα. Επικεφαλής των διαδηλώσεων που διοργανώθηκαν, είναι το σύμβολο της ήπιας πλην όμως δυναμικής αντίστασης στη Σικελία κατά των εγκληματικών συμμοριών. Την άνοιξη του 2006, αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις της και στην πολιτική, διεκδικώντας την προεδρία της τοπικής κυβέρνησης στη Σικελία. Έχοντας απέναντί της τον Σαλβατόρε «Τότο» Κούφαρο- ο οποίος επίσης είχε βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας για σχέσεις με τη Μαφία- η Μαφία τέθηκε στην ουσία στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας. Οι επιπτώσεις στο νησί ήταν δραματικές. Ο Κούφαρο, ο οποίος ήταν πρόεδρος, ξανακέρδισε. Η Μπορσελίνο έχασε. «Είμαι σημείο αναφοράς», λέει σήμερα. «Τώρα πολλοί άνθρωποι είναι μαζί μας».

Το κόστος της κυριαρχίας της Μαφίας στη ζωή και την οικονομία της Σικελίας γίνεται αισθητό σχεδόν σε κάθε δραστηριότητα. Όλα κοστίζουν περισσότερο απ΄ ότι θα έπρεπε, από τα ξενοδοχεία, τα ταξί και τα εστιατόρια μέχρι τα καταναλωτικά αγαθά στα καταστήματα. Είναι ο επιπλέον φόρος που επιβάλλει η Μαφία με αντάλλαγμα την προσφορά «προστασίας». Πρόσφατα όμως 159 εταιρείες αρνήθηκαν να καταβάλουν το τίμημα. Χιλιάδες άλλες δεν αντιστάθηκαν. «Μόνο ένα μέρος των χρημάτων αυτών καταλήγει σε εγκληματικά σχέδια, τα περισσότερα επενδύονται σε νόμιμες οικονομικές δραστηριότητες», επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κατά της Μαφίας, Φραντσέσκο Φοργκιόνε. «Πρέπει να εντοπίσουμε και να χτυπήσουμε αυτόν τον πλούτο», τονίζει. Η Ρίτα Μπορσελίνο είναι μεταξύ εκείνων που τον χειροκροτούν.