Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ αθλιότητα με τις χωματερές έχει υπογραφή και ονοματεπώνυμο. Δεν έπεσε από τον ουρανό το πρόβλημα. Το μεγαλύτερο βάρος ασφαλώς πέφτει στους ώμους όσων κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια. Όμως ας μην κάνει και η Νέα Δημοκρατία την αθώα περιστερά, ούτε οι δήμαρχοι τα… εξαπτέρυγα.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής. Ανίκανοι να σχεδιάσουν, να εξηγήσουν στους πολίτες και να υλοποιήσουν ακόμη και τα στοιχειώδη «αριστεροδεξιοί» και «κοκκινορόζ», πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, απέδειξαν στην πράξη ότι τελικά κι αυτούς το μόνο που τους αφορά είναι η «καρέκλα» και όχι η επίλυση προβλημάτων προκειμένου να ζουν καλύτερα οι πολίτες και να πηγαίνει η χώρα μπροστά. Συμβιβασμένοι μέχρι το κόκαλο, σχεδόν πουλημένοι στον διάβολο πριν ακόμα εκλεγούν, απλά σέρνονται κι αυτοί και το πρόβλημα χρόνια τώρα στο γνωστό μοτίβο: είτε παίζουν παιχνίδια με την εκάστοτε αντιπολίτευση μπλοκάροντας κάθε ουσιαστικό σχέδιο που τυχόν θα υπάρξει για το θέμα των σκουπιδιών, είτε «χαϊδεύουν» τη συμπολίτευση εάν «πρόσκεινται» σε αυτή μέσω του ευγενούς αθλήματος της απραξίας.

Λες και δεν γνωρίζουν όλοι μα ΟΛΟΙ, χρόνια τώρα, ότι στην Αττική το πρόβλημα είναι τεράστιο και έχει χρονοδιάγραμμα. Λες και δεν περιέθαλψαν οι «πράσινοι» δήμαρχοι μέσω του ΕΣΔΚΝΑ αγκαλιά με το αρμόδιο υπουργείο την πλήρη απραξία.

Κι αυτό το έρμο το εργοστάσιο ανακύκλωσης που έγινε στα Λιόσια λες και δεν γνωρίζουν όλοι γιατί άργησε τόσο πολύ να λειτουργήσει και γιατί στοίχισε χρυσάφι σε σύγκριση με την ανταποδοτικότητά του. Λες και δεν έχουν ευθύνη και οι συνδικαλιστές των δήμων και οι δήμαρχοι για την ομηρεία των συμβασιούχων στην καθαριότητα, λες και στον Δήμο Αθηναίων ζουν σε άλλο πλανήτη και δεν ξέρουν τι γίνεται σε αυτή τη διεύθυνση από την εποχή του Έβερτ.

Είναι μαθηματικώς βέβαιο πού οδηγούμαστε. Μοναδική λύση στο πρόβλημα δεν θα είναι κάποια στιγμή παρά η δημιουργία ιδιωτικών μονάδων επεξεργασίας των σκουπιδιών. Οι οποίες έχουν εκσυγχρονιστεί και ούτε ρυπαίνουν, ούτε προκαλούν αισθητικά και είναι αποτελεσματικές. Με μια διαφορά. Όταν θα φτάσουμε εκεί ώς τη μοναδική ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών τότε θα κληθούμε ταυτόχρονα να πληρώσουμε τριπλάσια και τετραπλάσια ανταποδοτικά τέλη.

Αλλά τότε «καλά να πάθουμε» όλοι μαζί, αφού επί τόσα χρόνια παίζουμε την κολοκυθιά με το πρόβλημα.