Θύελλα γύρω από τη δημοσιοποίηση ή όχι των ονομάτων όσων έχουν απαλλαγεί από τη στράτευση με χρήση πλαστών πιστοποιητικών ξέσπασε χθες, ενώ κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ όξυναν τις αλληλοκατηγορίες για το ποιο από τα δύο κόμματα φέρει ευθύνες για το αποκαλυφθέν σκάνδαλο.


Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, που επικρίνεται από την αντιπολίτευση ότι το σκάνδαλο φούντωσε κατά την τριετία της διακυβέρνησής της και ότι ο αντισυνταγματάρχης «ποντικός» ήταν ευνοούμενός της, διέρρευσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα κινηθεί η διαδικασία για απόταξη του κατηγορούμενου στρατολόγου, ανεξάρτητα από την πορεία της ποινικής διερεύνησης.

Στην κίνηση αυτή προχωρά το υπουργείο Άμυνας καθώς αφενός θεωρεί ότι έτσι αποκτά το προβάδισμα στις εντυπώσεις περί κάθαρσης και αφετέρου για να ισορροπήσει δηλώσεις πρώην υπουργών (όπως ο κ. Γ. Παπαντωνίου) ότι την περίοδο 2001-2002 εξαρθρώθηκαν δύο παρόμοιες υποθέσεις πλαστών πιστοποιητικών με εμπλεκόμενους στα σχετικά

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

«Πρέπει να υπάρχει αποκάλυψη όσων έχουν παρανομήσει και όσων εμπλέκονται στο κύκλωμα των απατεώνων»

κυκλώματα έναν αντισυνταγματάρχη και έναν λοχαγό, οι οποίοι οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη και αποτάχθηκαν.

Η κυβέρνηση με δηλώσεις του εκπροσώπου της κ. Θ. Ρουσόπουλου υποστηρίζει ότι δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει την απαγόρευση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ενώ με στελέχη της, όπως ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης, αφήνει να φανεί ότι η Αρχή υπερβαίνει τα όρια με τη θέση της.

Πόλωση του πολιτικού σκηνικού

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιχειρεί πόλωση του πολιτικού σκηνικού και με όχημα την υπόθεση των φυγόστρατων, καθώς θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό εκθέτει το ΠΑΣΟΚ και εν όψει προεκλογικής περιόδου εμφανίζεται στην κοινή γνώμη υπέρμαχος της κάθαρσης στον δημόσιο τομέα. Ενδεικτικό του κλίματος αυτού είναι ότι ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής «ποντάρισε» στο θέμα, τονίζοντας στην Κυβερνητική Επιτροπή «μη χαριστείτε σε κανέναν», «προχωρήστε» κ.ά., επικροτώντας τους μέχρι τώρα χειρισμούς. Στο κλίμα αυτό κινήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος- μάλιστα, προχώρησε ακόμη καλώντας τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να ρωτήσει τους κ.κ. Ά. Τσοχατζόπουλο και Γ. Παπαντωνίου «για το τι συνέβαινε επί 20 χρόνια». Σκληρή ήταν η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο και αργότερα στους συντάκτες του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ τάχθηκε υπέρ της δημοσιοποίησης των ονομάτων που έχουν κάνει χρήση πλαστών πιστοποιητικών: «Σέβομαι την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όμως πρέπει να υπάρχει αποκάλυψη όσων έχουν παρανομήσει και όσων εμπλέκονται στο κύκλωμα των απατεώνων», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, κάνοντας αναφορά σε φημολογούμενη εμπλοκή μεγάλων δικηγορικών γραφείων «με χρηματοδοτήσεις» στις υποθέσεις αυτές.

«Θεωρούμε αναγκαίο να υπάρχει φως σε κάθε πτυχή που αφορά ατομική ευθύνη του καθενός απέναντι στο χρέος του στη θητεία», είπε ο κ. Ευθυμίου. Να σημειωθεί ότι και ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Αλαβάνος τάχθηκε υπέρ της δημοσιοποίησης των ονομάτων των εμπλεκομένων.

Να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των φυγόστρατων;


ΝΑΙ αν το δημόσιο συμφέρον υπερτερεί του ατομικού

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ δύο αγαθών. Κάθε φορά η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων πρέπει να σταθμίσει τι θα προστατεύσει. Το ένα αγαθό είναι η προστασία του κοινωνικού συμφέροντος που επιτάσσει να δημοσιοποιούνται οι παράνομες πράξεις. Από την άλλη πλευρά η Αρχή έχει να σταθμίσει την προστασία του τεκμηρίου της αθωότητας των υπόπτων. Για τον λόγο αυτό, αν το κοινωνικό συμφέρον υπερέχει της προστασίας του ατομικού δικαιώματος, πρέπει να δημοσιοποιούνται τα ονόματα και να μη μένουμε σε μία γενική απαγόρευση, που δεν είναι και επαρκώς αιτιολογημένη.

ΟΧΙ μέχρι να ασκηθούν οι ποινικές διώξεις

ΜΕΧΡΙ να ασκηθούν ποινικές διώξεις και η υπόθεση να φτάσει να κριθεί από τον φυσικό δικαστή, που είναι ο ανακριτής, θα πρέπει να μη δημοσιοποιηθούν τα ονόματα και να μην εκτεθούν άνθρωποι οι οποίοι πιθανόν να μην εμπλέκονται καθόλου στην υπόθεση και να μην έχουν καμία σχέση με παράνομες πράξεις. Για να θυμηθούμε τις αρχές του Γαλλικού Διαφωτισμού, προτιμώ να αθωωθούν εκατό ένοχοι, παρά να καταδικαστεί ένας αθώος.

Επαγγελματίες οπλίτες σε Ναυτικό και Αεροπορία


ΤΟΝ ΔΡΑΣΤΙΚΟ περιορισμό- έως και την πλήρη κατάργηση- του αριθμού των υπηρετούντων τη στρατιωτική θητεία τους στην Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό προβλέπει μελέτη για τη ριζική μετεξέλιξη του στρατεύματος που βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, η δύναμη της Αεροπορίας και του Ναυτικού θα καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πρόσθετο αριθμό επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ) ενώ προβλέπεται αύξηση του αριθμού των στρατευσίμων (κληρωτών) που θα κατευθύνονται στον Στρατό Ξηράς για να κάνουν εκεί τη θητεία τους.

Ο υπουργός Άμυνας, που προχώρησε στις δηλώσεις αυτές μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, απέφυγε να απαντήσει ευθέως όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει αύξηση ή διατήρηση του χρόνου της θητείας, προκαλώντας πολλές ερμηνείες. «Υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις στο τραπέζι» και «προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν το συζητάμε» ήταν οι φράσεις που πυροδότησαν φήμες ότι υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση. Λίγο αργότερα, ο κ. Μεϊμαράκης μιλώντας στα «ΝΕΑ» παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωσή του ότι δεν υπάρχει «ούτε σκέψη για αύξηση». Η δραστική αύξηση του αριθμού των επαγγελματιών οπλιτών στην Αεροπορία και στο Ναυτικό προβλέπεται στη μελέτη μετεξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να μην αλλάζουν συχνά (ανά 8-10 μήνες) οι χειριστές ευαίσθητων οπλικών συστημάτων επειδή θα απολύονται.

Η μελέτη θα είναι έτοιμη σε 3-4 μήνες για συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ, από το οποίο και θα εγκριθεί «εντός του 2007».