Η λειτουργία των ακαδημιών στις ελληνικές ΠΑΕ είναι μια πονεμένη ιστορία. Όλοι έχουν ως απώτερο στόχο να βγάλουν έναν παίκτη και να τον εντάξουν στην πρώτη ομάδα. Ποιες το καταφέρνουν; Η ΑΕΚ έχει να πανηγυρίσει μεγάλο παίκτη από την εποχή του Μανωλά και στον Παναθηναϊκό θυμούνται το προ δεκαετίας παιδομάζωμα με τους Γκούμα, Μπασινά, Καραγκούνη. Όσο για τον Ολυμπιακό, κατά τύχη έπαιξε κάποτε ο Ελευθερόπουλος και αυτό ήταν…

ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ, όταν πληροφορήθηκαν προ ετών ότι η ΕΠΑΕ αποφάσισε να επαναφέρει το πρωτάθλημα των μικρών, μόνο που δεν πανηγύρισαν. Συγκρότησαν μια ισχυρή ομάδα, έριξαν χρήματα και κατέκτησαν τον τίτλο με ευκολία. Έκτοτε, πόσοι αξιοποιήθηκαν; Ο Μπάγιεβιτς τους έδωσε ελάχιστες ευκαιρίες και μόνο όταν το σκορ επέτρεπε πειράματα για τον συνήθως εγκρατή Ντούσκο. Ο Λεμονής πήρε επτά πιτσιρικάδες στην προετοιμασία τού καλοκαιριού και στη συνέχεια τους αγνόησε. Πού είναι ο Λύγκος; Ο Ανθούλης; Ο Ντόβας; Ο Μπενετάκος; Ο Τζανετάκης; Όλοι πλασαρίστηκαν ως σούπερ ταλέντα και ουδέποτε τους δόθηκε η δυνατότητα να αγωνιστούν σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Ο Ολυμπιακός τούς δάνεισε δεξιά κι αριστερά (Εθνικό ή Απόλλωνα) και σίγουρα δεν υπήρχε ασφαλέστερος δρόμος για να χαθούν παίκτες με προσόντα.

ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ πέρασμα του Μπάγιεβιτς κατέφθασε ο Μπάμποβιτς. Ήταν η μόδα του σέρβικου μοντέλου. Ο προπονητής εμφανίστηκε ορισμένες φορές να δει ματς των μικρών, κράτησε κάποιες σημειώσεις, κανείς όμως δεν ξεχώρισε και σύντομα η πορεία των πιτσιρικάδων του Ολυμπιακού πήρε την κατιούσα. Το τμήμα στελεχώθηκε με δόξες του «κόκκινου» παρελθόντος, αρκετοί βρήκαν δουλειά και άκουγαν την γκρίνια όσων έμειναν στην… απ΄ έξω (!) και το μόνο σοβαρό αποτέλεσμα ήταν πως ακόμη και ο ταλαντούχος Κονέ, αντί να παίξει στους μεγάλους, μέσω… Γαλλίας βρέθηκε μέσα σε μια νύχτα στην ΑΕΚ! Όταν έφυγε ο Μπάμποβιτς και αφού είχαμε περάσει από τη γαλλική μόδα (Σουαντό κ.λπ.), προσελήφθη ο Καραταΐδης, ο Ολυμπιακός έπαψε να είναι ανταγωνιστικός, ενώ παρά τη φυγή του Σόλιντ, ακούγεται έντονα πως ο νέος (!) υπεύθυνος των ακαδημιών, Βερμιούλεν, θα αφεθεί απερίσπαστος στο έργο του. Μέσα σε όλα αυτά, ας θυμηθούμε ότι ο Ολυμπιακός πριν από δύο χρόνια έκανε μεταγραφή 16χρονου από την Κορωνίδα Γαλατσίου. Ο Φακίνος ήρθε με τη φήμη και την κοψιά του Έλληνα… Σαβιόλα, αλλά παίζει μόνο με τους μικρούς. Από την Κυριακή το βράδυ, κάποιοι στον Ρέντη σκέφτονται μήπως σφάλλουν με την τακτική τους.

Η ΑΕΚ είναι μια διαφορετική ιστορία: ο Ντέμης έδωσε τα κλειδιά της Ακαδημίας στον Τόνι Σαβέβσκι και ο παίκτης- σύμβολο μιας εποχής «όργωσε» όλη την Ελλάδα. Άπλωσε δίχτυα παντού, απέκτησε προσβάσεις στους περισσότερους νομούς και παρακολούθησε με αυξημένη προσοχή κάθε εκδήλωση των μικρών εθνικών ομάδων. Με τον τρόπο αυτό αποκτήθηκαν ο Κομβολίδης, ενώ από το Αγρίνιο έφεραν τον δεξιό μπακ, Κουτρουμάνο. Πρόσφατα, αμφότεροι δόθηκαν δανεικοί στον Εθνικό! Ο Κυριακίδης σταδιακά αγωνίζεται, ο «κίπερ» Αραμπατζής περιμένει τη σειρά του λες και πρόκειται για επετηρίδα και ο έτερος πιτσιρικάς τερματοφύλακας, Φυσέκης, παραχωρήθηκε στην Καρδίτσα, ομάδα- δορυφόρο της ΑΕΚ. Να δούμε ποιοι και αν θα επιστρέψουν. Φυσικά, τα καλοκαίρια μετείχαν στην προετοιμασία όπου κατά τα ειωθότα «έβγαλαν μάτια»! Κι όμως, δεν τους εμπιστεύονται. Ο Πλιάτσικας περιστασιακά παίζει και μόνο ο Παπασταθόπουλος φανερώνει στοιχεία αξιόλογου μπακ με συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πού έστειλαν πέρυσι τον Παπασταθόπουλο; Πήρε τον δρόμο για τον Βόλο, αλλά δεν τον εμπιστεύτηκαν στη Νίκη.

ΑΥΤΗ είναι η μοίρα των νεαρών παικτών. Ελάχιστοι τους πιστεύουν και η πόρτα της ενδεκάδας συχνά κλείνει ερμητικά. Γι΄ αυτό στο ματς Ιωνικού- Εργοτέλη, οι αλλοδαποί έφτασαν τους 18! Η ΑΕΚ ξοδεύει περί τα 200- 300 χιλιάρικα ετησίως και ελπίζει μελλοντικά να κάνει απόσβεση και να βρει έτοιμο παίκτη για την ενδεκάδα της. Ο κανόνας, ωστόσο, λέει πως τα ταλέντα ασφυκτιούν και δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να δείξουν την αξία τους. Χρειάζεται πρόγραμμα. Αλλιώς, για την αδυναμία των ΠΑΕ να αξιοποιήσουν τους νεαρούς θα ακούμε πάντα δικαιολογίες τού στυλ «θέλει μυϊκή ενδυνάμωση» ή «πρέπει να αποκτήσει παραστάσεις» ή «απαιτείται δουλειά».

Μα, αν δεν παίξουν, πώς θα γίνουν έμπειροι;

Ο ΝΙΝΗΣ αγωνίστηκε μόνο και μόνο γιατί ο Μουνιόθ δεν τρέμει τον ίσκιο του και αποφάσισε να τον εμπιστευτεί. Μαγκιά του Ισπανού. Και μακάρι ο θρασύς και με μπαλαδόφατσα Νίνης να εξελιχθεί και να βγει, όπως ξεπήδησαν κάποτε σε αντίστοιχη ηλικία ο Μαύρος, ο Ελευθεράκης, ο Αντωνίου και ο Χρήστος Κωστής.

ΑΜΕΣΩΣ μετά την επιστροφή του στην Παιανία, ο Θανάσης Τσίγκας αγωνίστηκε (έστω και λίγο) στο ματς εναντίον του Αιγάλεω. Ο «πράσινος» κυνηγός, μολονότι δεν έλαμψε στην Τούμπα, έχει μεγάλο… σουξέ! Σε καθημερινή βάση καταφθάνουν προτάσεις στην ΠΑΕ ΠΑΟ από ομάδες που τον ζητούν δανεικό. Τι απαντά ο Παναθηναϊκός; Σκέφτεται προτού λάβει την οποιαδήποτε απόφαση. Τελευταία ΠΑΕ που επέδειξε ενδιαφέρον για τον επιθετικό ήταν ο Ατρόμητος.