O ι εγκληματικές ιστορίες των πλέον διαβόητων Σικελών μαφιόζων των τελευταίων ετών ξαναγράφονται στο Μιλάνο. Ένας πρώην γκάνγκστερ από την Τζέλα της Νότιας Σικελίας άνοιξε το στόμα του και αποκαλύπτει στους εισαγγελείς του Μιλάνου πώς, πότε και γιατί οι Σικελοί επεξέτειναν την επιρροή τους στο Μιλάνο, στο άλλο άκρο της ιταλικής χερσονήσου.

Ίσως αυτό το άτομο- η ανωνυμία του οποίου διατηρείται- βοηθήσει τους εισαγγελείς του Μιλάνου να διαλευκάνουν τουλάχιστον 10 δολοφονίες στο Μιλάνο κατά τη δεκαετία του 1980 και στις αρχές του ΄90. Ο εισαγγελέας Μαρτσέλο Μούσο, μάλιστα, προχώρησε λίγο περισσότερο και είπε πως τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του μπορεί να ρίξουν φως και στις μυστικές δραστηριότητες των συμμοριτών της Τζέλα, ορισμένοι από τους οποίους παραμένουν «επιχειρησιακά δραστήριοι και επικίνδυνοι». Η αποκάλυψη.

Το Μιλάνο διατηρούσε αλώβητο τον καπιταλιστικό χαρακτήρα του μέχρι την αποκάλυψη μιας υπόθεσης διαφθοράς στις αρχές της δεκαετίας του ΄90: για πρώτη φορά γινόταν γνωστή η άρρηκτη σχέση μεταξύ των κορυφαίων πολιτικών της πόλης και των επιχειρηματιών που τους κρατούσαν ομήρους με τις χρηματοδοτήσεις τους. Σύμφωνα όμως με τον πρώην γκάνγκστερ, οι μαφιόζοι της Σικελίας είχαν από καιρό αρχίσει δράση στην πόλη.

Ο αρχιμαφιόζος Τότο Ρίινα, ο οποίος λέγεται ότι είχε σκοτώσει 40 ανθρώπους και ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο άλλων 1.000, αν και είχε ως βάση του τη Σικελία, είχε πει κάποτε πως «το Μιλάνο είναι στα χέρια μας» σύμφωνα με τον ανώνυμο γκάνγκστερ. Ο Ρίινα και ο Μπερνάρντο Προβεντσάνο, ο οποίος συνελήφθη τον Απρίλιο, πιστεύεται πως ήταν εκείνοι που έδιναν τις εντολές για τις δολοφονίες αντιπάλων ή ανθρώπων που είχαν προδώσει τη μαφία του Κορλεόνε η οποία δρούσε στο Μιλάνο. Οι εντολές κατέληγαν στον Τζουζέπε Μαντόνια, επίσης από την Τζέλα, ο οποίος ενεργοποιούσε τα υπόλοιπα μέλη. Και αυτά όμως προέρχονταν από τη μαφία του Κορλεόνε, στον σικελικό Νότο.