Η λατρεία της μόδας, κάθε νέας μόδας, όσο λοξή και αν είναι, βρίσκεται- θα έλεγε κανείς- στο DΝΑ των Ιαπώνων. Μια τέτοια μόδα είναι αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, το ροζ χρώμα. Τα πάντα είναι ροζ- ροζ ψηφιακές μηχανές, ροζ φορητές κονσόλες παιχνιδιών, ροζ φορητοί υπολογιστές θεωρούνται μαστ για τις νέες γυναίκες. Μια τέτοια μόδα ήταν πέρυσι «Ο βασιλιάς των σκαθαριών», ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι με σκαθάρια που πολεμούσαν μεταξύ τους.

Όλα αυτά όμως είναι μάλλον ανώδυνα. Αντίθετα, η μόδα που θέλει τους Ιάπωνες να αγοράζουν μετά μανίας «παράξενα», «πρωτότυπα», «σπάνια» σκυλιά, όπως για παράδειγμα τσιουάουα με μπλε απόχρωση ή κανίς τόσο μικρά που να χωρούν σε μια μικρή γυναικεία τσάντα- το σκυλίσιο ισοδύναμο ενός μπονζάι- μόνο ανώδυνη δεν είναι.

Διασταυρώσεις. Για να δημιουργηθούν αυτά τα «σπάνια» σκυλιά, οι εκτροφείς καταφεύγουν στην αιμομικτική διασταύρωση, βάζουν για παράδειγμα έναν σκύλο να ζευγαρώσει με την κόρη, την εγγονή και τη δισέγγονή του. Το αποτέλεσμα; Στην Ιαπωνία, τα σκυλιά έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γενετικών ελαττωμάτων στον κόσμο, ποσοστό έως και τετραπλάσιο από εκείνο στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. Έχουν γεννηθεί σκυλιά με εγκεφαλικές διαταραχές τόσο σοβαρές που περνούν όλη τη μέρα τρέχοντας σε κύκλους και άλλα με οστά τόσο εύθραυστα που διαλύονται μέσα στο σώμα τους. Έχουν γεννηθεί σκυλιά χωρίς ποδαράκια ή με πρόσωπα χωρίς μάτια και μύτη. Πολλά γεννιούνται φαινομενικά υγιή, φέρουν όμως ασθένειες οι οποίες εμφανίζονται χρόνια αργότερα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση αναγνωρίζει πως η επιτήρηση της βιομηχανίας εκτροφής σκύλων είναι ελλιπής και πέρασε τον Ιούνιο έναν νόμο βάσει του οποίου ανακαλούνται οι άδειες των εκτροφέων που χρησιμοποιούν σκύλους με γενετικά ελαττώματα. Αλλά η μόνη λύση είναι να ευαισθητοποιηθούν οι ίδιοι οι καταναλωτές και να πάψουν να αντιμετωπίζουν τους σκύλους σαν τσάντες.