Παρά τη νωχέλεια που συνήθως συνοδεύει την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο δήμαρχος των Παρισίων βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε ετοιμότητα. Τα συμπεράσματα, άλλωστε, της έρευνας που πραγματοποίησε, κατόπιν δικού του αιτήματος, η βρετανική συμβουλευτική υπηρεσία Clipperton Development, δεν του αφήνουν περιθώρια. Αν συνεχιστεί η τάση που θέλει τα καφέ και τα μπιστρό των Ηλυσίων Πεδίων να αντικαθίστανται από πιτσαρίες και ταχυφαγεία- προειδοποίησαν οι Βρετανοί-, αν εξακολουθήσουν να ανοίγουν η μια μετά την άλλη εκθέσεις αυτοκινήτων, γραφεία αεροπορικών εταιρειών και- το χειρότερο – καταστήματα μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, όπως είναι η Ζara, η Αdidas, η Νike και τα Virgin, τότε τίποτα δεν σώζει «την ωραιότερη- όπως την αποκαλούν οι Παριζιάνοι, αλλά όχι μόνο- λεωφόρο στον κόσμο». Θα χάσει τον «χαρακτήρα» της, θα χάσει την «ψυχή» της, ακόμα χειρότερα, θα χάσει τη «γαλλικότητά» (sic) της. Τι να σου κάνουν και μερικοί λαμπεροί χώροι, όπως το υπερκατάστημα του Louis Vuitton; Η οργή.

Άστραψε και βρόντησε ο Μπερτράν Ντελανοέ. Όχι ότι δεν τα έβλεπε και μόνος τουαλλά να τα ακούει από βρετανικά χείλη; Η ολοκλήρωση της έρευνας συνέπεσε με μερικές, κάθε άλλο παρά «λαμπερές», ειδήσεις από τα Ηλύσια Πεδία: πρώτα, βρέθηκε νεκρός

Είχαν σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα κήπων του Λουδοβίκου ΧΙV, Λε Νοτρ, ώς δρόμος περιπάτου πριν από 300 χρόνια

ένας άστεγος στο υπόγειο μιας εμπορικής στοάς γεμάτης κοσμηματοπωλεία και καταστήματα με είδη δώρων. Και λίγο μετά, βρέθηκε το ακρωτηριασμένο χέρι μιας γυναίκας μέσα σε μια μπανιέρα, σε πολυτελές ξενοδοχείο. Τελικά βέβαια, αποκαλύφθηκε ότι το χέρι ανήκε σε έναν Ολλανδό αντιπρόσωπο μιας εταιρείας ορθοπεδικών ειδών, που είχε ταξιδέψει στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο χειρουργικής. Ο Ντελανοέ, όμως, αποφάσισε πως το κακό είχε παραγίνει και δήλωσε αποφασισμένος να κάνει, το νέο έτος, ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να προστατεύσει τη διεθνή εικόνα των Ηλυσίων Πεδίων ως «σύμβολο της παριζιάνικης art de vivre»- της τέχνης της ζωής.

LΙΝΚS:

● http://en.wikipedia. org/wiki/ Champs-Εlysees ● http://www.v1. paris. fr/ΕΝ/

Θυμίζουν πλέον… Όξφορντ Στριτ


Ηπρώτη που τα «πλήρωσε», ήταν η σουηδική αλυσίδα ειδών ένδυσης Η&Μ. Σχεδίαζε να ανοίξει στον αριθμό 90 της διάσημης- και πανάκριβης- λεωφόρου το δέκατο υποκατάστημά της στο Παρίσι, έναν χώρο 2.800 τετραγωνικών μέτρων, σχεδιασμένο από τον γνωστό αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ, συνολικού κόστους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά δεν θα το ανοίξει. Η αίτησή της απορρίφθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο. Μπορεί τα Ηλύσια Πεδία με τις δέκα λωρίδες, το ατελείωτο μποτιλιάρισμα και τους 500.000 επισκέπτες καθημερινά να μη θυμίζουν πλέον παρά αμυδρά τον δεντροφυτεμένο δρόμο περιπάτου που σχεδίασε πριν από 300 χρόνια ο ιδιοφυής αρχιτέκτων κήπων του Λουδοβίκου ΧΙV, ο Λε Νοτρ, αλλά Όξφορντ Στριτ, όσο περνάει από το χέρι του Ντελανοέ, δεν θα γίνουν.

Σε αριθμούς


● 2 ΧΛΜ. μήκος επί 70 μέτρα πλάτος, η έκταση των Ηλυσίων Πεδίων ● 150.000 ΦΩΤΑΚΙΑ χρησιμοποιήθηκαν για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό τους ● 500.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ,από ολόκληρο τον κόσμο, επισκέπτονται καθημερινά τη διάσημη λεωφόρο ● 5.000- 10.000 ΕΥΡΩ ανά τετραγωνικό μέτρο κυμαίνονται τα (αστρονομικά) ενοίκια ● 2 ΜΟΝΟ ΔΡΟΜΟΙ στον κόσμο είναι ακριβότεροι, η Fifth Αvenue της Νέας Υόρκης και η Causeway Βay του Χονγκ Κονγκ ● 102 ΑΠΟ ΤΑ 332 καταστήματα, ήτοι το 39%, είναι ήδη καταστήματα ειδών ένδυσης ● 40 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ οθόνες υπάρχουν σήμερα στα Ηλύσια Πεδία. Τις προτιμούν κάθε χρόνο 3 εκατ. άνθρωποι ● 6,20 ΕΥΡΩ στοιχίζει μια ζεστή σοκολάτα στα πανάκριβα μπιστρό ● 2.800 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑμέτρα ήταν το κατάστημα που ήθελε να ανοίξει η σουηδική Η&Μ, αλλά ατύχησε.

Οι Έλληνες


● 500.000 ΕΛΛΗΝΕΣ, κυρίως ζευγάρια, επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Γαλλία ● 5,3 ΕΚΑΤ. οι διανυκτερεύσεις που πραγματοποιούμε ● 3 ΑΣΤΕΡΩΝ, τα ξενοδοχεία που προτιμάμε, αν και δεν λείπουν οι εύποροι που μένουν σε ξενοδοχεία πολυτελείας ● 1ος, δημοφιλέστερος δηλαδή προορισμός, παραμένει το Παρίσι και τα περίχωρά του. Το συναγωνίζονται όμως οι γαλλικές Άλπεις τον χειμώνα και τα παράλια της Κυανής Ακτής το καλοκαίρι ● ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ κληρονομιά, τέχνη, γαστρονομία και ψώνια αναφέρουν ως βασικούς λόγους του ταξιδιού τους οι Έλληνες επισκέπτες Πηγή: Στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για τον γαλλικό τουρισμό, την οποία οργάνωσαν ο αντίστοιχος ΕΟΤ Γαλλίας Μaison de la France και η Αir France