Οικολόγοι υπέρ του (νόμιμου και οργανωμένου) κυνηγιού; Και μάλιστα του κυνηγιού μεγάλων, απειλούμενων με εξαφάνιση ζώων της Αφρικής- λιονταριών, λεοπαρδάλεων, ελεφάντων, ακόμα και μαύρων ρινόκερων; Γίνεται; Όταν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο κακά το μικρότερο, τότε ναι, γίνεται.


Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως από την Ευρώπη και την Ασία, επισκέπτονται την Αφρική προκειμένου να επιδοθούν στο επονομαζόμενο trophy hunting, το κυνήγι μεγάλων ζώων που μπορεί κατόπιν να επιδειχθούν ως τρόπαια, να «στολίσουν» με το δέρμα ή το κεφάλι τους το σπίτι του υπερήφανου κυνηγού… Θα περίμενε κανείς πως οι οικολογικές οργανώσεις θα δήλωναν έξαλλες, αλλά δεν το κάνουν. Το γιατί, το εξηγεί μια νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία το κυνήγι μεγάλων ζώων στην Αφρική περισσότερο ωφελεί τελικά, παρά ζημιώνει τη φύση και τα ζώα.

Την έρευνα πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ορλεάνης, στη Γαλλία, και το πανεπιστήμιο της Ζιμπάμπουε, στο Χαράρε. Τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Βiological Conservation» και αναδημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Νew Scientist». Οι κυνηγοί, συνοψίζουν οι επιστήμονες, είναι έτοιμοι να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ για την ευκαιρία να σκοτώσουν μεγάλα «ζώα-τρόπαια». Τα χρήματα που αποφέρουν στα 23 έθνη της υποσαχάριας Αφρικής τα οποία επιτρέπουν το κυνήγι αυτό (εκτιμώνται σε 170 εκατ. ευρώ ετησίως), δημιουργούν θέσεις εργασίας και ενθαρρύνουν τους κατοίκους να προστατεύουν την άγρια φύση- αντί να τη μετατρέψουν σε χωράφια.

Έρευνα ισχυρίζεται πως το κυνήγι μεγάλων ζώων στην Αφρική περισσότερο ωφελεί παρά ζημιώνει τη φύση και τα ζώα

Μέρος των χρημάτων των κυνηγών, μάλιστα, καταλήγει σε οικολογικές οργανώσεις και κατόπιν σε προγράμματα προστασίας των ζώων.

Όπου το κυνήγι γίνεται οργανωμένα, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, και παρ΄ ότι χιλιάδες ζώα πέφτουν νεκρά από τα κυνηγετικά όπλα, παρατηρείται αύξηση στους πληθυσμούς τους- λόγω ακριβώς των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται. Χάρη στα χρήματα των κυνηγών, τουλάχιστον τρία σπάνια είδη της Νότιας Αφρικής- ο δαμαλίσκος-δορκάς, το μαύρο γκνου και η ορεσίβια ζέβρα- κατάφεραν να ανακάμψουν. Σημαντική αύξηση σημείωσε και ο πληθυσμός του νότιου λευκού ρινόκερου. Οι ερευνητές εκτιμούν πως τουλάχιστον 868.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα αφρικανικής γης, έκταση διπλάσια από εκείνη όλων των εθνικών πάρκων μαζί, προστατεύονται λόγω του κυνηγιού. Υπάρχουν, ωστόσο, ακόμα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν: σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής το κυνήγι δεν γίνεται σωστά και οργανωμένα, ενώ στην Ασία οι επιπτώσεις του εξακολουθούν να είναι πολύ βαρύτερες από τα όποια οφέλη.

© Τhe Τimes, 2007

Σαφάρι για τρόπαια στην αφρικανική ήπειρο


● Το νόμιμο κυνήγι μεγάλων ζώων σε 23 κράτη της υποσαχάριας Αφρικής αποφέρει περισσότερα από 170 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

● Κάθε χρόνο, 18.500 κυνηγοί μεγάλων ζώων επισκέπτονται την Αφρική.

● 868.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης είναι αφιερωμένα στο κυνήγι μεγάλων ζώων.

● Ελέφαντες,λιοντάρια, λεοπαρδάλεις, βουβάλια, ζέβρες, ιμπάλα, φακόχοιροι, τραγέλαφοι, καμηλοπαρδάλεις, γκνου, κροκόδειλοι, αντιδορκάδες, κομπ και ορεινές νυάλα, όλα θεωρούνται νόμιμοι στόχοι από τους κυνηγούς.

● Η Νότια Αφρική έχει τη μεγαλύτερη κυνηγετική επιχείρηση, με 8.530

κυνηγούς ετησίως που αποφέρουν 85 εκατομμύρια ευρώ. ● Το κυνήγι μεγάλων ζώων απαγορεύτηκε στην Κένυα το 1977. Το κράτος κερδίζει σήμερα 715 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από τον οικοτουρισμό. ● Το κουάχα, ένα είδος ζέβρας, εξαφανίστηκε εξαιτίας του κυνηγιού τον 19ο αιώνα. Η κυανή αντιλόπη εξαφανίστηκε τον 18ο αιώνα.

«Τραγωδία να σκοτώνεις ζώα για σπορ»


Π ολλές οργανώσεις που αγωνίζονται για την προστασία της άγριας ζωής, όπως το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), θεωρούν μεν το κυνήγι μεγάλων ζώων ως «την έσχατη λύση», αναγνωρίζουν όμως ότι μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα. Όπως επισημαίνει ο Μαρκ Ράιτ από το WWF, σε πολλές περιοχές όπου δεν έχει αναπτυχθεί ο οικοτουρισμός, το νόμιμο κυνήγι είναι πηγή εισοδήματος πολύ λιγότερο επιβλαβής από την εναλλακτική λύση της ανεξέλεγκτης λαθροθηρίας.

«Πρέπει να πατάμε τα πόδια μας γερά στη γη», λέει ο Ράιτ. «Και να δεχθούμε ότι το κυνήγι είναι το μικρότερο από τα δύο κακά».

Υπάρχουν και κάποιες οργανώσεις που παραμένουν αντίθετες στο trophy hunting. «Για μένα, ένα ζώο είναι θησαυρός ζωντανό και κουφάρι νεκρό», λέει ο Γουίλ Τράβερς από το Βorn Free Foundation. «Πιστεύω ότι το κυνήγι, να σκοτώνεις ζώα ως σπορ, για διασκέδαση, είναι μια τραγωδία της ανθρώπινης ψυχής και κάτι που θα έπρεπε να είχαμε προ πολλού ξεπεράσει». Και τα πολύτιμα για τη φύση και τα ζώα χρήματα των κυνηγών; Η Κένυα, υπενθυμίζει ο Τράβερς, έχει απαγορεύσει το κυνήγι μεγάλων ζώων από το 1977. Εν τούτοις, αποκομίζει κάθε χρόνο 715 εκατομμύρια ευρώ από τον οικοτουρισμό.