Ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να κλείσει το θέμα, οι υπουργοί συστρατεύονται στην προσπάθεια να μπει φρένο στην εκλογολογία, αλλά σχεδόν όλα τα κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι ήδη έχουμε μπει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο με καταληκτική ημερομηνία εντός του 2007.


Όπως λένε επιτελικά κομματικά στελέχη, ο Κώστας Καραμανλής έχει μπροστά του τρία εκλογικά σενάρια για τους επόμενους 14 μήνες. Το σενάριο εξάντλησης της τετραετίας, το οποίο οδηγεί στις κάλπες την άνοιξη του 2008, παραμένει θεωρητικώς ανοιχτό, αλλά συγκεντρώνει πλέον τα λιγότερα στοιχήματα. Τα άλλα δύο προβλέπουν ότι η προεκλογική περίοδος θα αρχίσει και επισήμως, είτε αμέσως μετά το Πάσχα είτε αμέσως μετά το καλοκαίρι. Στην πρώτη περίπτωση, οι κάλπες αναμένεται να στηθούν από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου και στη δεύτερη, από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Ο Κώστας Καραμανλής θεωρεί, προφανώς, ότι είναι σημαντικό να κερδίσει κάποιος τις εκλογές με την ολοκλήρωση της τετραετίας. Ωστόσο, φέρεται πλέον να έχει πεισθεί ότι ο στόχος αυτός εμπεριέχει πολιτικό ρίσκο, ενώ είναι δύσκολο να προωθηθεί το κυβερνητικό έργο μέσα σε κλίμα έντονης εκλογολογίας. Δεν έχει καταλήξει, όμως, ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος κατά το 2007 για τη διενέργεια των εκλογών.

Ο Καραμανλής θέλει να εξαντλήσει την τετραετία, αλλά ξέρει ότι ο στόχος αυτός έχει πολιτικό ρίσκο

Το δίλημμα της μεταρρύθμισης. Ο καταλύτης που θα καθορίσει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Παιδείας και η ένταση των αντιδράσεων απέναντι στον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού τώρα προβλέπει την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου από την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου στα τέλη Απριλίου. Στην περίπτωση που υπάρξουν γενικευμένες αντιδράσεις, όπως συνέβη το περασμένο καλοκαίρι, ο κ. Καραμανλής θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές με προμετωπίδα τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί με διλημματικό τρόπο στους ψηφοφόρους, ενώ θα συνδυαστεί και με τις αλλαγές που έρχονται από την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Κομβικό σημείο για να αρχίσει να μετρά ο χρόνος προς τις κάλπες είναι η προαναθεωρητική διαδικασία για το Σύνταγμα. Η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Αναθεώρησης στη Βουλή θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο και πριν από το Πάσχα θα έχουν γίνει οι σχετικές- κατ΄ άρθρον- ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Βουλής. Με δεδομένο αυτό το χρονοδιάγραμμα, κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο να προκηρυχθούν εκλογές πριν από τον Μάιο, γιατί με τη διάλυση της Βουλής ένα μήνα νωρίτερα θα ναυαγούσε ουσιαστικά ο σχεδιασμός για τη συνταγματική Αναθεώρηση. Συνεπώς, οι πρώτες κατάλληλες ημερομηνίες για πρόωρες εκλογές αναζητούνται τον Μάιο ή τον Ιούνιο.