Εναλλακτικά Ο βόας και ο κροταλίας


ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ δυσκίνητος και σιγουρατζής- ακόμη κι από τους υπουργούς του. Όταν όμως είναι υποχρεωμένος να κάνει μια κίνηση, του αρέσει να προκαταλαμβάνει. Ο λόγος για τον Κώστα Καραμανλή. Αφορμή η εκλογολογία.

Το φθινόπωρο του 2004, η πολιτική ζωή βρισκόταν στον αστερισμό της Προεδρολογίας. Ποιον θα πρότεινε ο Πρωθυπουργός ως διάδοχο του Κωστή Στεφανόπουλου; Άλλοι πίστευαν ότι θα αποκάλυπτε τις προθέσεις του στις αρχές Ιανουαρίου του 2005. Άλλοι ότι θα το πήγαινε μέχρι Μάρτιο. Την ίδια εντύπωση καλλιεργούσε και το Μέγαρο Μαξίμου. Τελικά ο Καραμανλής κινήθηκε, όπως λέγεται, «πριν το πριν». Μια παγωμένη Κυριακή, στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2004, έκανε διάγγελμα με προειδοποίηση μόλις μιας ώρας και πρότεινε, μέσα σε γενική κατάπληξη, τον Κάρολο Παπούλια. Ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος.

Η μικρή αυτή ιστορία είναι διδακτική για το θέμα των εκλογών. Όπως και τότε, έτσι και τώρα ο Πρωθυπουργός και οι συν αυτώ μιλούν για ολοκλήρωση της τετραετίας. Ωστόσο, ένα από τα ατού των κυβερνώντων στο ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι η δυνατότητα να επιλέγουν τον χρόνο των εκλογών και να αιφνιδιάζουν την αντιπολίτευση. Είναι ένα πλεονέκτημα που δεν θα αφήσει αναξιοποίητο ο Καραμανλής. Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, την οποία δεν αρνούνται κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, είναι πιθανότερο ο Πρωθυπουργός να κάνει εκλογές νωρίτερα, παρά αργότερα. Το μόνο που χρειάζεται είναι το κατάλληλο πρόσχημα- αλλά πρόσχημα οι κυβερνώντες πάντα βρίσκουν.

των εκλογών είναι κρίσιμο, γιατί η Ν.Δ. δεν πάει με ατζέντα στις εκλογές. Τα περί μεταρρυθμίσεων είναι κούφια λόγια. Ούτε στην Παιδεία, ούτε στον ΟΤΕ έχει η κυβέρνηση στομάχι για πολύ θαρραλέες κινήσεις. Η συντηρητική πλειοψηφία θα αρκεστεί στη συνταγματική ΤΟ ΤΑΪΜΙΝΓΚ

αναθεώρηση, ενώ θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να αποσταθεροποιήσει ή να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ. Το κύριο πεδίο είναι, βεβαίως, το άρθρο 16, η συζήτηση περί του οποίου μετατέθηκε πέρυσι το φθινόπωρο για τις αρχές του 2007 ώστε να είναι πιο κοντά στις εκλογές.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

η Ν.Δ. κινείται ήδη με προεκλογικά ρεφλέξ. Το έδειξε η αντικατάσταση του Κώστα Σημαιοφορίδη από τον Μενέλαο Δασκαλάκη στη Ρηγίλλης.

Ο Δασκα- λάκης- όπως και οι Ζακυνθινός, Χατζηεμμανουήλ και Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος- μετείχε στο άτυπο επιτελείο εκλογών της Ν.Δ. το 2004. Στη Ρηγίλλης συζητούνται ψηφοδέλτια και υποψηφιότητες. Οπορτουνιστικά λειτουργεί η Ν.Δ. και σε σχέση με την πολιτική επικαιρότητα. Μπήκε στην υπόθεση της Δήμητρας Παπανδρέου διά της προέδρου της Βουλής Άννας Ψαρούδα- Μπενάκη θεωρώντας προφανώς ότι η συντήρηση του θέματος είναι εις βάρος του ΠΑΣΟΚ. ΚΑΤΑ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ

αυτή, οι εκλογές έχουν αρχίσει- ατύπως, αλλά ουσιαστικώς. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης περί την άνοιξη, τα χέρια του Πρωθυπουργού λύνονται. Ωστόσο ο Καραμανλής επιμένει σε μια χαλαρή εικόνα, γεγονός που δεν είναι τυχαίο. Ο Πρωθυπουργός δεν θέλει ούτε να πολιτικοποιήσει ούτε να πολώσει την κατάσταση. Δεν επιθυμεί να θυμίσει στους εκλογείς του ΠΑΣΟΚ ότι στην εξουσία βρίσκεται μια σκληρή δεξιά κυβέρνηση. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να τους συσπειρώσει. Καλύτερα να πάει αιφνιδιαστικά σε εκλογές, σε ένα κλίμα απάθειας και σύγχυσης.

ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ Η ΕΜΦΑΣΗ

στην ολοκλήρωση της τετραετίας ή η επίμονη άρνηση αλλαγής του εκλογικού νόμου. Η προαναγγελία μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν καμπανάκι και αυτό η Ν.Δ. δεν το θέλει. Είναι- περίπουη ίδια στρατηγική που ακολουθήθηκε στις δημοτικές και νομαρχιακέςστρατηγική που Ρηγίλλης και Μαξίμου θεωρούν επιτυχημένη. Εφησυχασμός υπάρχει και για τη λεγόμενη «πραγματική διαφορά» στις δημοσκοπήσεις που τοποθετείται από κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. στις δυόμισι με τρεις μονάδες.

Για άλλη μια φορά ο Καραμανλής δεν θέλει να είναι κροταλίας, αλλά βόας. Πρώτα υπνωτίζεις το θύμα. Μετά το καταπίνεις- αμάσητο.