1.Ανανεωμένο, με περισσότερους Δημοκρατικούς παρά Ρεπουμπλικανούς και περισσότερες βουλευτίνες από ποτέ, συνήλθε το νέο Κογκρέσο που προέκυψε από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. «Χρειάζεται μια γυναίκα για να καθαρίσει το “house”», δήλωσε η Νάνσι Πελόζι, «παίζοντας» με τη διπλή σημασία της λέξης- σπίτι και Βουλή. Για την οικία της δεν γνωρίζουμε. Το Σώμα του οποίου εφεξής προεδρεύει πάντως ένα γενικό καθάρισμα το χρειάζεται- και γρήγορα.

2. «Οι πολίτες του 21ου αιώνα δεν είναι σε τίποτε καλύτεροι από τους λυσσασμένους Ρωμαίους που διασκέδαζαν με το να βλέπουν τα ξεσκισμένα κορμιά στα κολοσσαία τους και εκείνες τις ξεδοντιασμένες μέγαιρες που έπλεκαν απολαμβάνοντας τους φονικούς ήχους της γαλλικής γκιλοτίνας. Ο πολιτισμός μας έχει πέσει τόσο χαμηλά, που η θανατική ποινή έχει γίνει το καλύτερο σόου. Το γεγονός ότι αυτή τη φορά η θηλιά έβαλε τέλος στη ζωή ενός τυράννου, δεν κάνει ούτε αυτήν ούτε εμάς καλύτερους» (Γιασμίν Αλιμπάι-Μπράουν, «Τhe Ιndependent»). Στον 21ο αιώνα, μέσα σε μόλις 24 ώρες, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες παρακολούθησαν τον απαγχονισμό του Σαντάμ μέσω Ίντερνετ. Να μας συγχωρεί η χάρη τους (μας), αλλά γι΄ αυτό δεν ευθύνεται η βαρβαρότητα ούτε των Αμερικανών ούτε των Ιρακινών ούτε της άτιμης κοινωνίαςαλλά η δική μας.

3.Ο πόλεμος «τελείωσε», τα κυβερνητικά στρατεύματα, υποστηριζόμενα από την Αιθιοπία, κατόρθωσαν να απωθήσουν τους μαχητές της Ένωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων, όσα σινεμά του Μογκαντίσου έχουν απομείνει όρθια άνοιξαν ξανά, σπάζοντας τα δεσμά που είχαν επιβάλει σε κάθε μορφής διασκέδαση οι φανατικοί ισλαμιστές… Συμπέρασμα: μπορούμε να ξεχάσουμε και πάλι τη ρημαγμένη, μακρινή Σομαλία. Κι όταν οι ισλαμιστές πραγματοποιήσουν την απειλή «να αναστηθούν από τις στάχτες τους», το ξανασυζητάμε.

4.Πρωινός πρωινός προσήλθε την περασμένη Τρίτη στο νέο του πόστο, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ο Νοτιοκορεάτης Μπαν Κι-Μουν. Όσοι τον γνωρίζουν, τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο δουλευταρά, χαμηλού προφίλ και συναινετικό, προειδοποιούν όμως πως δεν πρέπει να παρερμηνεύουμε και να εκλαμβάνουμε τους «ασιατικούς ήπιους τόνους του» ως «έλλειψη ατσάλινης θέλησης».

Για να δούμε. Δεν είναι και εύκολη αποστολή να πείσεις πως ΟΗΕ δεν σημαίνει (πια) Οργανισμός Ηττημένων Ελπίδων.

5.Ο επίσημος υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς για την προεδρία, ο Νικολά Σαρκοζί, στο… φυσικό του περιβάλλον. Κάτι τέτοια βλέπουν οι νεαροί Γάλλοι, γι΄ αυτό και έκαναν μια μικρή αισθητική παρέμβαση στο βιντεάκι με τις πρωτοχρονιάτικες ευχές τού «πολύ» υπουργού Εσωτερικών, παρουσιάζοντάς το σε fast-forward σαν να ήταν έτσι γυρισμένο εξαρχής. Ακόμα και τα (γαλλικά) «ανθρωπάκια, ακούνητα και αμίλητα» πλάνταξαν στο γέλιο!