Κλειστά τα χαρτιά του κρατά ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ για το αν θα ξαναθέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Ακόμη και κατά το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του δεν ξεκαθάρισε τη θέση του, ζήτησε όμως από τους Γάλλους πολίτες να ψηφίσουν πρόσωπο και όχι κόμμα.


Έχει ακόμη περιθώριο ο Ζακ Σιράκ να αιφνιδιάσει τους ψηφοφόρους αλλά και το κόμμα του, την Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UΜΡ), αν αποφασίσει να διεκδικήσει και τρίτη θητεία στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Πάντως ο Νικολά Σαρκοζί, ο ηγέτης του UΜΡ, ετοιμάζεται

ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ

Η προοπτική να ξαναθέσει υποψηφιότητα αναδείχθηκε ύστερα από τη δυναμική εμφάνισή του

να χριστεί υποψήφιος στις 14 Ιανουαρίου. Ως μοναδικός διεκδικητής, είναι βέβαιος ότι θα έχει την υποστήριξη των 336.000 μελών του κόμματος.

Η προοπτική να ξαναθέσει υποψηφιότητα ο 74χρονος πρόεδρος αναδείχθηκε μετά τη δυναμική εμφάνισή του για το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα. Κάποιοι μάλιστα είπαν την επομένη πως η… εκστρατεία του προέδρου έχει αρχίσει. Ελάχιστα αναφέρθηκε στις εκλογές, ενώ αναφορά στον 51 ετών Σαρκοζί απλώς δεν έγινε. Ο Σιράκ υποσχέθηκε την υιοθέτηση νέας νομοθεσίας για την προστασία των αστέγων, διακήρυξε τη «γεμάτη πάθος αγάπη του» για τη Γαλλία και θύμισε στους πολίτες πως πρέπει να ψηφίσουν πρόσωπο και να μην παρασυρθούν από τα κόμματα. Τα δικά του σχέδια, τα κράτησε μυστικά.

Πηγές με πρόσβαση στη γαλλική προεδρία θεωρούν πως δεν θα επιχειρήσει να παραμείνει στο ανώτατο αξίωμα, το οποίο κατέκτησε το 1995 με την τρίτη προσπάθεια. Ορισμένοι όμως πιστεύουν πως παρά τα χαμηλά ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις, θέλει διακαώς να το πράξει.

Οι προβλέψεις

Μετά το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα, ο Ζαν Μαρί Λε Πεν, ο ακροδεξιός ηγέτης που ήρθε δεύτερος το 2002 στις προεδρικές εκλογές, προέβλεψε πως ο πρόεδρος θα επιδιώξει να επανεκλεγεί. «Αν διεκδικήσει επανεκλογή, προφανώς θα εξουδετερώσει τον Νικολά Σαρκοζί αλλά και την υποψήφια των Σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ», δήλωσε ο Λε Πεν, ο οποίος επίσης θα συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές την άνοιξη. Και μπορεί η άποψή του για τον Σιράκ να απορρίφθηκε, αλλά ο Λε Πεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να βλέπει μακριά. Πριν από τρία χρόνια είχε προβλέψει ότι η Ρουαγιάλ θα ηγείται των Σοσιαλιστών το 2007 και η Ρουαγιάλ πράγματι ηγείται, διεκδικώντας ως υποψήφια του κόμματός της το προεδρικό αξίωμα. Τότε όμως η άποψή του είχε χαρακτηριστεί «καταδικασμένη».

Γεγονός είναι πάντως πως η άρνηση του Σιράκ να επιβεβαιώσει πως θα αποσυρθεί τον Μάιο έχει επισκιάσει την εκστρατεία του Σαρκοζί κατά της 53χρονης Ρουαγιάλ. Ο πρόεδρος έχει υποσχεθεί πως θα γνωστοποιήσει τις προθέσεις του πριν από τον Απρίλιο, αυτό όμως θέτει το κυβερνητικό στρατόπεδο σε αμηχανία, αφού σε λίγες ημέρες θα κληθεί να εγκρίνει την υποψηφιότητα Σαρκοζί χωρίς να ξέρει αν ο πρόεδρος της χώρας θέλει να κρατήσει τη θέση του.

Οι σύμμαχοι του Σιράκ, όπως ο Αλέν Ζιπέ και ο Ζαν Πιερ Ραφαρέν – και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί – έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζουν τον Σαρκοζί.

Η στήριξή τους, αν και δεν συνοδεύεται από μεγάλο ενθουσιασμό, έχει αναγνωστεί ως επιβεβαίωση της αποχώρησης Σιράκ. Πάντως οι δισταγμοί του τελευταίου να ξεκαθαρίσει τη θέση του ερμηνεύονται και ως προσπάθεια υπονόμευσης του υπουργού Εσωτερικών, με τον οποίο έχει διαφορές εδώ και μία δεκαετία. Το μυστήριο κάθε άλλο παρά ξεδιαλύνει η Μπερναντέτ Σιράκ, η οποία επιμένει πως ο σύζυγός της παραμένει αναποφάσιστος.

«Καμπανάκι» για τον Σαρκοζί


ΕΜΜΕΣΗ προειδοποίηση προς τον υπουργό Εσωτερικών και υποψήφιο της Κεντροδεξιάς για τη γαλλική προεδρία Νικολά Σαρκοζί απηύθυνε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, καλώντας τα μέλη της κυβέρνησης να μην παραμελούν τα καθήκοντά τους λόγω της προεκλογικής εκστρατείας.

«Θα έχετε φυσικά στο κέντρο της προσοχής σας τη συμμετοχή σας στην προεκλογική εκστρατεία που άρχισε, αλλά θα πρέπει στο πλαίσιο αυτό να είναι σαφές ότι η εμπλοκή σας στην προεκλογική συζήτηση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται εις βάρος των κυβερνητικών καθηκόντων σας», τόνισε ο Σιράκ στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τον νέο χρόνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από την κυβέρνηση «καθολική κινητοποίηση» στον τομέα της ασφάλειας, ενάντια στην ανεργία, για την παροχή βοήθειας στους κοινωνικά αδύναμους και τη βελτίωση των συνθηκών στέγασης του πληθυσμού.

Τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος UΜΡ άρχισαν από προχθές να ψηφίζουν επί της υποψηφιότητάς του, που αναμένεται να επικυρωθεί στο συνέδριο της 14ης Ιανουαρίου.