ΝΑ μείνουν στον δρόμο ή να επιστρέψουν στον Καιάδα κινδυνεύουν περίπου 3.000 ψυχικά ασθενείς, καθώς αφήνονται χωρίς πόρους οι 370 ξενώνες που τους φιλοξενούν σε όλη την Ελλάδα.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για όλους όσους μετέχουν στο εντυπωσιακό πρόγραμμα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης Ψυχαργώ, χάρη στο οποίο μπόρεσαν να ξεφύγουν από τις απάνθρωπες συνθήκες των ασύλων και να επανενταχθούν στην κοινωνία.

ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ φυσικά να ξεσπάσει πρώτα το σκάνδαλο της Λέρου, έστω και έτσι όμως τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει εντυπωσιακά βήματα προόδου. Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων μάλιστα, οι ασθενείς είχαν γίνει δεκτοί από τις τοπικές κοινωνίες χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.

Η φροντίδα των ψυχασθενών όμως δεν φέρνει ψήφους. Έτσι, με το τέλος των χρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να πλησιάζει και το τέλος του προγράμματος. Ήδη σε ορισμένους ξενώνες έχουν κοινοποιηθεί εξώσεις, ενώ πολλοί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν αφού έμεναν απλήρωτοι για μήνες!

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ασφαλώς για τη σκοτεινή πλευρά της πολιτικής τής μονόπλευρης λιτότητας που με συνέπεια ακολουθεί η κυβέρνηση.

ΠΡΩΤΟ θύμα αυτής της πολιτικής ήταν οι δαπάνες για το κοινωνικό κράτος. Δηλαδή η Ψυχαργώ, τα προγράμματα αποτοξίνωσης από ναρκωτικά, το ολοήμερο σχολείο ή ακόμα η φροντίδα των ηλικιωμένων στο σπίτι.

ΣΕ όλους σχεδόν τους τομείς διαπιστώνεται το ίδιο πρόβλημα: δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση ώς την κατάργηση των υπηρεσιών.

ΤΗΝ ίδια στιγμή βέβαια βρίσκονται χρήματα για φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις ή ακόμα- το πιο πρόσφατο κρούσμα- για επιδοτήσεις μεγαλοξενοδόχων στην Αθήνα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά από μια κυβέρνηση που βοηθά τους έχοντες!