Ενδοκυβερνητική γκρίνια προκαλεί η εντεινόμενη εκλογολογία, ενώ ο φόβος να παραλύσει η κυβερνητική μηχανή έχει προκαλέσει συναγερμό στο Μαξίμου που επιστρατεύει πλέον όλους τους υπουργούς για να βάλει φρένο στα σενάρια των πρόωρων εκλογών.


Μ ετά τη δημόσια παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ο οποίος επιχείρησε να κλείσει το κεφάλαιο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, στον χορό μπήκαν χθες και κορυφαίοι υπουργοί, προβάλλοντας ως βασικό στόχο της κυβέρνησης την εξάντληση της τετραετίας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος εξαπέλυσε ουσιαστικά βολές κατά συναδέλφων του υπουργών ότι συντηρούν την εκλογολογία.

Το κλίμα αυτό αποτυπώνεται και στη συντονισμένη προσπάθεια του Μαξίμου, η οποία απευθύνεται κυρίως στα κυβερνητικά στελέχη και το εσωκομματικό πεδίο. Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον αναγνωρίζουν ότι τα εκλογικά σενάρια έχουν φουντώσει με τη συνδρομή κυβερνητικών στελεχών, ενώ ήδη καταγράφονται φαινόμενα χαλάρωσης του κυβερνητικού έργου, αφού αρκετοί υπουργοί και υφυπουργοί έχουν πλέον ως βασικό τους μέλημα την εκλογική πελατεία.

Τέλος στην εκλογολογία επιχείρησε να βάλει για ακόμη μία φορά χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός. Προσερχόμενος σε δεξίωση του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας ο κ. Καραμανλής ρωτήθηκε για τον χρόνο των εκλογών και παρέπεμψε στις προηγούμενες δηλώσεις του, προσθέτοντας με έμφαση ότι η κυβέρνηση «έχει πολλή δουλειά μπροστά της».

Το άγχος του Μαξίμου έγινε φανερό λίγες ώρες νωρίτερα, κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Σουφλιά. Αποχωρώντας από το Μαξίμου, ο κ. Σουφλιάς έσπευσε να απευθύνει συστάσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης ότι η κυβέρνηση «έχει να επιτελέσει πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο για ακόμη έναν χρόνο» και πως «η εκλογολογία όχι μόνον δεν ωφελεί σε τίποτα, αλλά βλάπτει την προσπάθεια για την πρόοδο της χώρας».

«Καιρός είναι να σταματήσουμε την εκλογολογία και να κάνουμε δουλειά», κατέληξε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος συγκαταλέγεται στα κυβερνητικά στελέχη που δεν προκρίνουν την επίσπευση των εκλογών, αντιθέτως θεωρεί ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στηθούν κάλπες πριν από το προσεχές φθινόπωρο. Ερωτηθείς, εξάλλου, για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το 2010 την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Σουφλιάς επιχείρησε να κλείσει τα σχετικά σενάρια, αναφέροντας ότι «δεν κόπτεται ιδιαίτερα γι΄ αυτή τη θέση».

Τη σκυτάλη από τον κ. Σουφλιά πήρε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος δήλωσε (στον Σκάι) ότι το θέμα των πρόωρων εκλογών έχει κλείσει με τη δημόσια παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Παράλληλα, άφησε αιχμές για άλλους υπουργούς, αποδίδοντάς τους την ευθύνη για την εκλογολογία. «Κάποιοι συνάδελφοι μπορεί να πιστεύουν ότι πρέπει να προσφύγει ο Πρωθυπουργός σε πρόωρες εκλογές. Είναι δικό τους θέμα. Εγώ ανήκω σε εκείνους οι οποίοι πιστεύουν ότι οι θεσμοί πρέπει να γίνονται σεβαστοί», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Μια κυβέρνηση πρέπει να τελειώνει τη θητεία της. Και μόνον εάν συμβεί κάτι το οποίο πραγματικά την εμποδίζει να προχωρήσει, τότε μπορεί να πάει σε πρόωρες εκλογές. Αλλά τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει και δεν φαίνεται στον ορίζοντα».

Το άγχος της εκλογολογίας


Αποχωρώντας από το Μαξίμου, ο Γιώργος Σουφλιάς έσπευσε να απευθύνει συστάσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης ότι η κυβέρνηση «έχει να επιτελέσει πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο για ακόμη έναν χρόνο» και πως «η εκλογολογία όχι μόνον δεν ωφελεί σε τίποτα, αλλά βλάπτει την προσπάθεια για την πρόοδο της χώρας» Τη σκυτάλη από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ πήρε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος δήλωσε (στον Σκάι) ότι το θέμα των πρόωρων εκλογών έχει κλείσει με τη δημόσια παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Παράλληλα, άφησε αιχμές για άλλους υπουργούς, αποδίδοντάς τους την ευθύνη για την εκλογολογία