Στην αρχή της χρονιάς που έφυγε διαβεβαίωνε τη χώρα του ότι είχε καταστρώσει μια «στρατηγική για νίκη στο Ιράκ». Η νέα χρονιά τον βρίσκει να επεξεργάζεται με το επιτελείο του μια νέα στρατηγική, στη θέση της προηγούμενης που απέτυχε. Ο πρόεδρος Μπους ετοιμάζει μια δεύτερη εισβολή στο Ιράκ, με νέα αποστολή στρατευμάτων.


Τον τελευταίο καιρό ο Αμερικανός πρόεδρος αισθάνεται ιδιαίτερα άβολα με τη στρατηγική τής σταδιακής αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, η οποία είχε ανατεθεί στον στρατηγό Τζορτζ Κέισι Τζούνιορ, τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή στη

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Ο Μπους θα μιλήσει για τις «νέες θυσίες που πρέπει να γίνουν για να αποκατασταθεί η ασφάλεια»

Βαγδάτη και έμπιστο τού πρώην υπουργού Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Τώρα, καθώς η εικόνα του Σαντάμ Χουσεΐν στην αγχόνη αρχίζει να ξεθωριάζει, ο πρόεδρος Μπους αισθάνεται πως είναι υποχρεωμένος να αντιστρέψει όχι μόνο τη στρατηγική που υποστήριζε ο Κέισι (η οποία στόχευε κυρίως στην αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ και λιγότερο στη νίκη) αλλά και να επιταχύνει αφ΄ ενός την αποχώρηση από το Ιράκ του εν λόγω διοικητή και αφ΄ ετέρου να φροντίσει για τον διορισμό ενός νέου- σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα ισχυρίζονται, μιλώντας στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Τη νέα στρατηγική του για το Ιράκ ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να την αποκαλύψει την προσεχή εβδομάδα- κατά το ΒΒC- σε ομιλία του, της οποίας το κεντρικό θέμα θα είναι «οι νέες θυσίες που πρέπει να γίνουν για να αποκατασταθεί η, πολυπόθητη για τις ΗΠΑ, ασφάλεια στο Ιράκ». Ανάμεσα στα μέτρα που ο Τζορτζ Μπους αναμένεται να εξαγγείλει προς αυτήν την κατεύθυνση, θα περιλαμβάνεται η μεγάλη αύξηση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Την ώρα πάντως που οι απόπειρες σταθεροποίησης αποτυγχάνουν, ένα εμπιστευτικό μνημόνιο για πιθανά «κράτη» που θα δημιουργηθούν, αν υπάρξει διάσπαση του Ιράκ, συντάχθηκε από αξιωματούχους υπό την ηγεσία του αντιστράτηγου Πίτερ Σαρέλι, ο οποίος μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ήταν επικεφαλής των επιχειρήσεων στο Ιράκ. Σύμφωνα με αυτήν την απαισιόδοξη προοπτική, η οποία έχει αρχίσει να στοιχειώνει την κυβέρνηση των ΗΠΑ, εάν οι ΗΠΑ δεν πείσουν την ιρακινή κυβέρνηση να αλλάξει τακτική, το Ιράκ θα κυβερνάται από μια σχετικά αδύναμη κεντρική κυβέρνηση και προβλέπεται εντός των ορίων του να δημιουργηθεί μία αυτόνομη σιιτική περιοχή εννέα επαρχιών στα νότια- με τη Βαγδάτη σιιτοκρατούμενη. Οι Κούρδοι, προβλέπει το επίμαχο μνημόνιο, θα διατηρήσουν την αυτονομία τους στον Βορρά, ενώ οι σουνίτες θα περιορισθούν στην επαρχία Άνμπαρ στα δυτικά και σε άλλες διάσπαρτες μικρές περιοχές.

Το μνημόνιο θέτει και ένα καίριο ερώτημα: θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να αποδεχθούν με μια τέτοια έκβαση; Εάν ναι, τι θα μπορούσαν να κάνουν για να ελαχιστοποιήσουν το αίμα που χύνεται; Εάν όχι, τι θα πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτή η πορεία;

Οργή για το βίντεο Σαντάμ


ΤΗΝ ΟΡΓΗ των σουνιτών έχει προκαλέσει, εκτός από την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν καθαυτή, και το ερασιτεχνικό βίντεο που αποκάλυψε τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες στιγμές του. Το ερασιτεχνικό βίντεο, που προέρχεται πιθανότατα από το κινητό κάποιου εκ των αυτοπτών μαρτύρων μεταδίδεται στο Διαδίκτυο και κυκλοφορεί από κινητό σε κινητό, εμφανίζει τους δήμιους του Σαντάμ να τον υβρίζουν. Ο στενός συνεργάτης του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι, Σάμι αλ Ασκάρι, δήλωσε: «Κάποιοι φρουροί φώναζαν συνθήματα και αυτό αποτελεί τώρα αντικείμενο κυβερνητικής έρευνας».

Ο πρόεδρος του Ιράκ, ο Κούρδος Τζαλάλ Ταλαμπανί πάντως τόνισε πως «κράτησε αποστάσεις» από την εκτέλεση του πρώην δικτάτορα. Χθες ο υποψήφιος της Δεξιάς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Νικολά Σαρκοζί τόνισε πως η εκτέλεση του Σαντάμ είναι σφάλμα, στο πλαίσιο της αντίθεσής του στη θανατική ποινή.