Ουδέποτε έκρυψε τις φιλοδοξίες της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ- τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ευρώπη.


Έτσι, ουδείς θα έπρεπε να παραξενευτεί που το πρόγραμμα της γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπερβολικά φιλόδοξο.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ξενίζει ελαφρώς, είναι ο τρόπος με τον οποίο σπεύδει να προωθήσει τη δική της αντιτρομοκρατική ατζέντα: Συλλήψεις εκτός συνόρων από αστυνομικούς άλλης χώρας-μέλους, προσβάσεις σε αρχεία με DΝΑ και δακτυλικά αποτυπώματα, ανακρίσεις και έρευνες από τις μυστικές υπηρεσίες και τις αστυνομίες σε άλλες χώρες για τρομοκρατικές πράξεις… ακόμη και ενσωμάτωση βιομετρικών χαρακτηριστικών στις ταυτότητες περιλαμβάνει το πρόγραμμα της γερμανικής προεδρίας, το οποίο έχει και τη στήριξη των δύο επόμενων προεδριών, της σλοβακικής και της πορτογαλικής. Όλα αυτά, λέει το Βερολίνο, για να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι πολίτες τα οφέλη της Ένωσης!

ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ δικών μας συνόρων, και για την ακρίβεια περί την Πλατεία Συντάγματος, δεν ασχολούνται τόσο με τα συμβαίνοντα στην Ευρώπη όσο με το να γεμίσουν τα ταμεία προκειμένου να ικανοποιήσουν και τις Βρυξέλλες και τις απαιτήσεις που θα δημιουργήσουν οι κάλπες. Και η σίγουρη συνταγή εν Ελλάδι είναι μία – φοροεισπράξεις. Πώς θα γίνει αυτό; Με σωρεία ελέγχων που θα αρχίσουν εντός του μηνός! Περίπου 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι, επιχειρήσεις και οφειλέτες του Δημοσίου θα μπουν από τώρα στο στόχαστρο, με ελέγχους, διασταυρώσεις κ.λπ.

ΠΑΝΤΩΣ ΠΡΕΠΕΙ να ομολογήσουμε ότι τουλάχιστον το υπουργείο Οικονομικών έχει έναν συγκεκριμένο στόχο- καθόλου καλό βέβαια για την τσέπη μας. Διότι ο γίγας Μανώλης Κεφαλογιάννης, απ΄ ό,τι φάνηκε δεν έχει. Ύστερα από παλινδρομήσεις και άκαιρους χειρισμούς, που δοκίμασαν την αντοχή της αγοράς και την πολιτική της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, έκανε στροφή 180 μοιρών και πήρε τα πάντα πίσω. Τώρα γιατί η ώριμη σκέψη του κυρίου υπουργού χρειάστηκε ενάμιση μήνα, είναι ένα ερώτημα- προφανώς διότι τα μηνύματα από το Μαξίμου δεν τον ενέπνεαν και πολύ.

ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζουν με κάπως μεγαλύτερη αισιοδοξία τον πάλαι ποτέ μέγα εσωκομματικό πονοκέφαλο της αναθεώρησης του άρθρου 16, η συζήτηση του οποίου αρχίζει την ερχόμενη Τετάρτη. Διότι έβαλαν κάτω τα πράγματα και υπολόγισαν πως στη χειρότερη περίπτωση να έχουν απώλεια δέκα βουλευτών που θα ψηφίσουν κατά της αναθεώρησης- ενδεχομένως και ορισμένων ευεξήγητων αποχών. Κι αυτά από Φλεβάρη και βλέπουμε.