ΜΕ ημίμετρα και αναβολές της τελευταίας στιγμής επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να μεταθέσει το αδιέξοδο με τις εφημερίες στο ΕΣΥ. Όσο όμως δεν προχωρά η στελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων και όσο δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα των αμοιβών των νοσοκομειακών γιατρών τόσο το πρόβλημα θα οξύνεται.

Η κατάσταση σήμερα είναι λίγο πολύ γνωστή. Σε όλα σχεδόν τα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία οι γιατροί υποχρεώνονται να κάνουν εφημερίες μέρα παρά μέρα ή και καθημερινά καθώς είναι μόνοι στην ειδικότητά τους.

ΣΕ όλη την Ελλάδα εξάλλου οι αμοιβές των γιατρών εξαρτώνται άμεσα από τις εφημερίες τους, πραγματικές ή πλασματικές, καθώς οι βασικοί μισθοί είναι ιδιαίτερα χαμηλοί.

ΜΕ την οδηγία που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση και ενσωμάτωσε στη νομοθεσία της η Ελλάδα, οι εφημερίες- πλασματικές και πραγματικές- περιορίζονται σε 48 ώρες τον μήνα! Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι γιατροί που εξετάζουν ασθενείς θα είναι ξεκούραστοι και όχι, όπως συχνά συμβαίνει, ξενυχτισμένοι και στα όρια της εξάντλησης. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει;

ΑΝ όμως κάτι τέτοιο εφαρμοστεί στην Ελλάδα, τότε- πολύ απλά- το ΕΣΥ θα καταρρεύσει. Για τα μικρά νοσοκομεία θα σημαίνει εφημερίες τέλος. Όσο για τους γιατρούς είτε θα δεχθούν μείωση των εισοδημάτων τους από τις εφημερίες ώς και 50% είτε, όπως είναι και το πιθανότερο, θα πάνε σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΟΛΑ αυτά τα γνώριζε η κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο. Δεν έκανε το παραμικρό. Τώρα τρέχει. Και πάλι όμως αναζητά μπαλώματα. Θα ήταν πολύ προτιμότερο αν αποφάσιζε στα σοβαρά την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ. Όχι μόνο για τους γιατρούς, αλλά και για τους ασθενείς!