Ανατιμήσεις έως 70% στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στις υπηρεσίες επιβάρυναν τους Έλληνες καταναλωτές από το 2002 έως σήμερα, την πρώτη πενταετία του ευρώ.


Αν και η έλευση του ευρώ έφερε σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία, εντούτοις αποτέλεσε το άλλοθι για κερδοσκοπικά φαινόμενα και αδικαιολόγητες αυξήσεις που έκαναν φτωχότερους τους Έλληνες. Οι τελευταίοι μάλιστα είναι αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις που κάνουν ποδαρικό στη νέα χρονιά. Από χθες η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι αυξημένη κατά 2 λεπτά το λίτρο εξαιτίας της νέας (κατά 5,8%) αύξησης

Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΚΕΡΜΑΤΩΝ

Οι Έλληνες μαζί με άλλους Ευρωπαίους δεν έχουν αντιληφθεί την πραγματική αξία των κερμάτων του ευρώ

του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ενώ το καλάθι του σούπερ μάρκετ θα βαρύνει κι άλλο με νέες αυξήσεις έως 8% σε τουλάχιστον 300 προϊόντα, που θα ανατιμηθούν μέσα στον Ιανουάριο.

Παραδείγματα

Πριν από μια πενταετία το εμφιαλωμένο νερό κόστιζε 50 δρχ. Σήμερα η τιμή του είναι 0,50 ευρώ. Δύο αναψυκτικά στο περίπτερο κόστιζαν 1,17 ευρώ και τώρα 2 ευρώ (αύξηση 70,35%). Παράλληλα οι Έλληνες οδηγοί αναγκάζονται να πληρώνουν χρυσάφι μία θέση πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας. Από 6 ευρώ την πρώτη ώρα πληρώνουν 10 ευρώ, δηλαδή 67% παραπάνω. Δεν είναι όμως μόνο οι υπηρεσίες, στις οποίες βεβαίως σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις. Οι καταναλωτές δέχθηκαν αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, που συνεχίζονται και σήμερα. Ο λόγος, και το γεγονός ότι οι Έλληνες μαζί με άλλους Ευρωπαίους- όπως προκύπτει από έρευνες – ακόμηδεν έχουν αντιληφθεί την πραγματική αξία των κερμάτων του ευρώ.

Πήραν φωτιά

Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια που πλήρωνε το 2001 για την αγορά 29 βασικών αγαθών (που περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο καλάθι της) 75,22 ευρώ, σήμερα, πέντε χρόνια μετά, καλείται να πληρώσει 92,22 ευρώ, δηλαδή 22,6% περισσότερα χρήματα, χωρίς όμως και ανάλογη αύξηση των εισοδημάτων της. Η εξήγηση είναι απλή: οι τιμές των προϊόντων πήραν… φωτιά. Πριν από πέντε χρόνια, έξι αυγά κόστιζαν 0,76 ευρώ και σήμερα 1,08 ευρώ, δηλαδή 42,11% ακριβότερα, δύο λίτρα ελαιόλαδο από 7,9 ευρώ έφτασαν στα 12,65 ευρώ (αύξηση 60,13%), ενώ ένα κουτί γάλα εβαπορέ από 0,68 ευρώ πωλείται σήμερα 0,84 ευρώ (23,53% ακριβότερα).

Ποδαρικό με νέες αυξήσεις


ΣΤΟ 2007 έκαναν ήδη ποδαρικό οι πρώτες ανατιμήσεις σε είδη σούπερ μάρκετ. Ακριβότερα από 1,6% έως 8,2% θα πωλούνται από τα μέσα Ιανουαρίου τουλάχιστον 300 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2007 αναμένονται ανατιμήσεις σε άλλα 600 προϊόντα. Οι πρώτες αυξήσεις του νέου έτους προκύπτουν από τους τιμοκαταλόγους που έστειλαν πριν από λίγες ημέρες στα σούπερ μάρκετ 24 βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις αναμένεται να γίνουν στα άλευρα και θα κυμαίνονται από 7% έως 8,2%. Εκτός όμως από τις τιμές στα άλευρα, αυξήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στα αυγά (4,6% έως 5%), στις κονσέρβες (3,8% έως 5,5%), στα μπαχαρικά (5%), στις ζύμες και στα σφολιατοειδή (2,95% έως 5,5%). Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ αναμένεται να περάσουν σταδιακά τις ανατιμήσεις, από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, ανάλογα με τα αποθέματα που διαθέτουν. Το 2006 αυξήθηκαν τουλάχιστον 3.600 προϊόντα έως 17%- ανάμεσά τους όσπρια, ελαιόλαδα, βούτυρα, κρασιά, κονσέρβες, καφές, τυροκομικά, γαλακτοκομικά, ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα.

Με καπέλο από χθες η αμόλυβδη


«ΤΡΕΧΕΙ» από χθες η δεύτερη δόση των αυξήσεων στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων. Συγκεκριμένα ο ΕΦΚ της αμόλυβδης αυξήθηκε κατά 5,8%, γεγονός που συνεπάγεται ότι η τιμή της βενζίνης έγινε ακριβότερη κατά περίπου δύο λεπτά το λίτρο.

Με άλλα λόγια η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης, που σύμφωνα με την τιμοληψία του υπουργείου Ανάπτυξης (22 Δεκεμβρίου) είχε καταμετρηθεί στα 91,7 λεπτά το λίτρο, αυξήθηκε στα 93,7 λεπτά, δηλαδή κατά 2 λεπτά. Η αύξηση αυτή του φόρου είναι η δεύτερη από τις τέσσερις συνολικά αυξήσεις του ΕΦΚ καυσίμων. Είχε προηγηθεί άνοδος της τάξεως του 5,7% τον περασμένο Ιούλιο, που επίσης έκανε κατά 2 λεπτά ακριβότερη την τιμή της αμόλυβδης. Αν αθροίσει κανείς τις δύο αυτές επιβαρύνσεις, μεταφράζονται σε επιπλέον κόστος που αντιστοιχεί περίπου σε δύο διελεύσεις από σταθμούς διοδίων της Εθνικής Οδού για τον οδηγό που κάνει το ταξίδι Αθήνα- Θεσσαλονίκη. Αναμένονται άλλες δύο αυξήσεις του ΕΦΚ, το 2008 και το 2009, που θα οδηγήσουν σε συνολική άνοδο κατά 20% στον ΕΦΚ καυσίμων. Ας σημειωθεί ότι από την πρώτη αύξηση του φόρου, τον περασμένο Ιούλιο, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζεται ότι εισέπραξε πρόσθετα έσοδα 115 εκατ. ευρώ, ενώ από τη δεύτερη αύξηση εκτιμάται ότι θα βάλει στα ταμεία του επιπλέον 205 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τη σούπερ αμόλυβδη, ο ΕΦΚ αυξήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2007 κατά 3,4%, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2008 θα αυξηθεί κατά 3,3% και την Πρωτοχρονιά του 2009 κατά 2,9%. Αντίστοιχες είναι οι αυξήσεις του ΕΦΚ και στο ντίζελ κίνησης.

«Δεν φθάνει ο μισθός»


«ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ αντικαταστάθηκε η δραχμή από το ευρώ, σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά παρουσιάστηκαν μεγάλες αυξήσεις. Ένα σουβλάκι, για παράδειγμα, κόστιζε 150-200 δρχ. και τώρα έχει 1,50 ευρώ, δηλαδή 500 δρχ. Παρόμοιες αυξήσεις γίνονται και τώρα, αλλά δυστυχώς εξακολουθούμε να μην μπορούμε να τις ελέγξουμε», λέει η Ειρήνη Γεωργίου (φωτογραφία), ιδιωτική υπάλληλος. «Για παράδειγμα, ποιος υπολογίζει την αύξηση δύο ή τριών λεπτών σε έναν προϊόν στο σούπερ μάρκετ;». Όλες αυτές οι μικροαυξήσεις όμως, προσθέτει, συσσωρεύονται και «στο τέλος κάθε μήνα ο μισθός δεν φθάνει. Η μόνη λύση λοιπόν για εμάς τους μικρομεσαίους είναι να προσπαθούμε να συμπιέσουμε το κόστος, να κάνουμε οικονομία και καμιά φορά να δανειζόμαστε, αλλά με μέτρο».

«Δεν τα βγάζω πέρα»


«ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ πενταετία οι ανατιμήσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Η τιμή του μαϊντανού από 50 δραχμές έχει φτάσει σήμερα τα 0,50 ευρώ και του ελληνικού καφέ από 450 δραχμές, σήμερα είναι 2 ευρώ.

Πώς να τα βγάλει πέρα ένας συνταξιούχος με σύνταξη 500-550 ευρώ τον μήνα, όταν μάλιστα του δίνουν αύξηση μόνο 3% τον χρόνο;» αναρωτιέται ο κ. Βαγγέλης Κεχαγιάς (φωτογραφία)

συνταξιούχος του ΙΚΑ.