Μπετόν χρησιμοποιήθηκε για το χτίσιμο των πυραμίδων υποστηρίζει γαλλοαμερικανική έρευνα, πυροδοτώντας νέες επιστημονικές έριδες
Μπετόν και όχι μόνο καθαρό ασβεστόλιθο χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για να κατασκευάσουν τις εντυπωσιακές πυραμίδες τους. Αυτό υποστηρίζει μια ανατρεπτική επιστημονική έρευνα, η οποία αν ισχύει, όχι μόνο θα αποδείξει πως το σκυρόδεμα δεν ήταν εφεύρεση των Ρωμαίων και ότι «γεννήθηκε» 2.500 χρόνια παλαιότερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, αλλά θα πυροδοτήσει και πάλι τις επιστημονικές αντιπαραθέσεις, καθώς δεν αποτελεί παρά ξαναζεσταμένη εκδοχή ανάλογης θεωρίας της δεκαετίας του ΄70, με την υπογραφή του Γ άλλου χημικού Τζόσεφ Νταβίντοβιτς.

Δύο είδη λίθων διέκρινε η γαλλο-αμερικανική επιστημονική ομάδα στις τρεις πυραμίδες της Γκίζας ύστερα από γεωλογικές αναλύσεις που έκαναν σε τμήματα της πυραμίδας του Χέοπα: ένα που προέρχεται από τα γειτονικά λατομεία και ένα δεύτερο, κατασκευασμένο από ανθρώπινο χέρι. Οι αναλογίες των ορυκτών που εντοπίστηκαν- ασβέστης, άμμος και πηλός- δεν υπάρχουν σε καμία από τις γνωστές πηγές ασβεστόλιθου. «Το φαινόμενο δεν θα μπορούσε να εξηγηθεί αν επρόκειτο για λίθους από το λατομείο, αλλά είναι απόλυτα κατανοητό αν ήταν από σκυρόδεμα», εξηγούν οι καθηγητές Ζιλς Χαγκ από τη Γαλλία και Μισέλ Μπαρσούμ από τη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, που δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Κεραμικής Ένωσης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και συνέκριναν λίθους από τις πυραμίδες της Γκίζας με άλλους από γειτονικά λατομεία. Κατέληξαν δε στο συμπέρασμα πως το τσιμέντο χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τα υψηλότερα τμήματα κατασκευής των πυραμίδων, στα σημεία όπου ήταν δύσκολο να ανέβουν οι λαξεμένοι λίθοι, τους οποίους μέχρι σήμερα εθεωρείτο πως ανέβαζαν ψηλά στρατιές σκλάβων με σχοινιά. Και για να υποστηρίξουν τη θεωρία τους, επισημαίνουν διαφορές στην πυκνότητα ανάμεσα στους λίθους που βρίσκονται χαμηλότερα από εκείνους που βρίσκονται υψηλότερα.

«Η θεωρία ότι χρησιμοποιήθηκε τσι-μέντο είναι απίθανη και εντελώς αβάσιμη», υποστηρίζει από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου και διευθυντής των ανασκαφών στην Γκίζα, Ζαχί Χαούας. Και επισημαίνοντας πως για την αναστήλωση των συγκεκριμένων μνημείων έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα τσιμέντο, λέει, «ερωτώ τον δρα Μπάρσουμ τα εξής: από πού πήρε δείγμα και πώς μπορεί να μας αποδείξει ότι τα δείγματά του δεν έχουν ληφθεί από τα αναστηλωμένα σημεία;». Και όσοι συμφωνούν μαζί του θεωρούν πως το διαφορετικό σχήμα των λίθων αποκλείει τη χρήση καλουπιού. Ωστόσο η ευρύτερη επιστημονική κοινότητα κρατά προς το παρόν τις ισορροπίες, αν και δείχνει να μην απορρίπτει τη νέα πρόταση.

Ρομποτάκι για τον Χέοπα


Μία ακόμη επιχείρηση με ρομπότ θα αρχίσει τον Φεβρουάριο στην πυραμίδα του Χέοπα από διεθνή επιστημονική ομάδα για να αποκαλύψει τα μυστικά ενός ανεξερεύνητου θαλάμου στα «σωθικά» ενός από τα επτά θαύματα του κόσμου. Το ρομπότ θα ακολουθήσει την ίδια διαδρομή- θα προχωρήσει από έναν πολύ στενό διάδρομο, στον λεγόμενο Θάλαμο της Βασίλισσας- που είχε ακολουθήσει και το πρώτο ρομπότ πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά απέτυχε στην αποστολή του, καθώς σταμάτησε περίπου 65 μ. μακρύτερα από τον στόχο, όταν συνάντησε μια λίθινη πόρτα με χάλκινες λαβές .