Ένας νέος «Ψυχρός Πόλεμος» μαίνεται ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη

Ρωσία. Δεν συνδέεται με πυρηνικά όπλα ούτε με εδαφικές διεκδικήσεις. Το ιερό

δισκοπότηρο σε αυτήν την περίπτωση είναι το χαβιάρι και η επικερδής αγορά του.

Πρώτης ποιότητας. Ύστερα από μεγάλο αγώνα, ο Πίτερ Στραφενέγκερ κατάφερε να

αναπαράγει λευκούς οξυρρύγχους και καλό χαβιάρι

Σε μια στεγνή λωρίδα γης έξω από το Σακραμέντο, την πρωτεύουσα της

Καλιφόρνιας, εκεί όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν τακτικά στη διάρκεια της μέρας

τους 41 βαθμούς Κελσίου, ο Πίτερ Στραφενέγκερ είναι ένας από τους

πρωταγωνιστές του ιδιότυπου εμπορικού πολέμου με τη Ρωσία. Ο αγώνας που δίνει

είναι σκληρός. Μόνο έτσι θα μπορούσε όμως να έχει πιθανότητες για να

κυριαρχήσει τελικά στην αγορά του ακριβού εδέσματος, αξίας 392 εκατομμυρίων

ευρώ ετησίως. Μέχρι στιγμής πάντως οι κόποι του δεν πηγαίνουν χαμένοι, αφού η

έδρα του, η Καλιφόρνια, είναι ο νικητής αυτής της αναμέτρησης.

Τα μυστικά

Ο 50χρονος θαλάσσιος βιολόγος έχει τα μυστικά του, αλλά και την απαραίτητη

υποστήριξη – έναν από του κορυφαίους βιολόγους οξυρρύγχου ο οποίος εγκατέλειψε

την πρώην Σοβιετική Ένωση κατά τη δεκαετία του 1980 και μετοίκησε σε

αμερικανικό έδαφος. Στους τεράστιους καταψύκτες που διατηρούν, ένας από τους

υπαλλήλους του Στραφενέγκερ, φορώντας χειρουργικές μπότες, λευκό πανωφόρι και

μάσκα, ανοίγει μια τεράστια κονσέρβα και βυθίζει στο εσωτερικό της ένα

πλαστικό κουτάλι. «Δοκιμάστε το», λέει. Είναι χαβιάρι, δεν υπάρχει αμφιβολία.

Είναι όμως ένα χαβιάρι διαφορετικό. Δεν προέρχεται από την Κασπία.

Αναπτύσσεται ακριβώς εδώ, έξω από το Σακραμέντο.

Ύστερα από είκοσι χρόνια έρευνας, η φάρμα Stolt Sea, κατάφερε να παραγάγει

λευκό οξύρρυγχο και χαβιάρι πολύ καλής ποιότητας. Με τις τεχνικές που

χρησιμοποιούν, μάλιστα, διατηρούν το χαβιάρι φρέσκο ακόμη και για ένα χρόνο,

χωρίς τη χρήση βορικού οξέος – το οποίο χρησιμοποιείται στο ρωσικό χαβιάρι

αλλά απαγορεύεται στα αμερικανικά προϊόντα. Ακόμη κι έτσι όμως, πολλοί από

τους καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί στο χαβιάρι Καλιφόρνιας, αν και η

τιμή του (54 ευρώ τα 28 γραμμάρια) είναι η μισή σε σύγκριση με το χαβιάρι της

Κασπίας.

Τους τελευταίους μήνες, πάντως, η τάση έχει αλλάξει και η ζήτηση για

καλιφορνέζικο χαβιάρι έχει αυξηθεί. Τη μεταστροφή αυτή πυροδότησε και η

επέκταση της απαγόρευσης που επέβαλε ο ΟΗΕ στο διεθνές εμπόριο άγριου

οξύρρυγχου, με εξαίρεση αυτού που ψαρεύεται στο Ιράν. Ωστόσο δεν

συμμορφώνονται όλοι με τους διεθνείς κανονισμούς. Μόνο την περασμένη εβδομάδα

συνελήφθησαν 17 παράνομοι αλιείς, πολλοί από τους οποίους Ρώσοι μετανάστες.


Με… χρυσά κουτάλια

Κουτάλι από μάργαρο με χαβιάρι Μπελούγκα. H χρυσή συνταγή για να μην

αλλοιωθεί η γεύση του ακριβού εδέσματος

* Το χαβιάρι είναι έδεσμα ημιδιατηρημένο σε αλάτι και παρασκευάζεται

από τα αυγά του οξυρρύγχου

* Το χαβιάρι Μπελούγκα, που θεωρείται το καλύτερο, προέρχεται από την

Κασπία Θάλασσα

* H υπεραλιεία και η μόλυνση απειλούν με εξαφάνιση πολλά είδη

οξυρρύγχων

* Θα πρέπει να σερβίρεται με κουτάλι χρυσό ή από μάργαρο (λευκή σκληρή

ουσία που παράγεται από ορισμένα μαλάκια, από το εσωτερικό τμήμα του

όστρακου), κι αυτό γιατί το μέταλλο μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση του

* Στα τέλη του 1800, η υπεραλιεία λευκού οξυρρύγχου στην Καλιφόρνια

οδήγησε σε αφανισμό τον τοπικό πληθυσμό. Το χαβιάρι υπήρχε σε τέτοια αφθονία,

που προσφερόταν δωρεάν σε μεγάλες ποσότητες σε κοινωνικές συγκεντρώσεις

© The Times, 2006

LINK: * www.sterlingcaviar.com/