Τα ψάρια περιέχουν πρωτεΐνες σημαντικής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και

πολύτιμα μέταλλα ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, το λίπος των ψαριών περιέχει

ουσίες που προστατεύουν τα αγγεία, όπως τα λιπαρά οξέα ω-3 που συμβάλλουν στη

μείωση των καρδιολογικών νοσημάτων και στη γενικότερη θωράκιση της υγείας μας.

Είναι απαραίτητο να ξέρουμε πώς να ξεχωρίζουμε τα καλής ποιότητας ψάρια.

Πώς να ξεχωρίζετε τα φρέσκα ψάρια

Τα φρέσκα ψάρια έχουν ελαφριά και ευχάριστη οσμή, παρόμοια με αυτήν των φυκιών

της θάλασσας (μπορείτε να διαπιστώσετε καλύτερα την οσμή από το στόμα, την

κοιλιά ή τα βράγχια).

H επιφάνεια του σώματος του φρέσκου ψαριού είναι γυαλιστερή με μεταλλικές

αποχρώσεις.

Το σώμα είναι δύσκαμπτο, η σάρκα συμπαγής και τα αποτυπώματα των δακτύλων δεν

διατηρούνται.

H κοιλιά των φρέσκων ψαριών δεν είναι ποτέ διογκωμένη ή παραμορφωμένη.

Τα λέπια είναι προσκολλημένα ισχυρά στο δέρμα, υγρά, γυαλίζουν και ξεκολλούν

δύσκολα, ενώ τα πτερύγια όταν ανοιχθούν επανέρχονται αμέσως στη θέση τους.

Τα μάτια είναι διαυγή, διαφανή και εξογκωμένα.

Οι καταναλωτές πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ορισμένοι

επιτήδειοι χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να καλύψουν τα χαρακτηριστικά

των μπαγιάτικων ψαριών. Συγκεκριμένα, μπορεί να βρέχουν τα ψάρια συχνά με νερό

για να καλύψουν την κακοσμία και την αφυδάτωση, ή ακόμα να χρησιμοποιούν

πρόσθετα μέσα στο νερό τα οποία δίνουν γυαλάδα στα μάτια των ψαριών, διατηρούν

κόκκινα τα βράγχια και γενικώς προσδίδουν πλασματικά καλή εμφάνιση.

Και τα κατεψυγμένα…

H ποιότητα των κατεψυγμένων ψαριών εξαρτάται κυρίως από την κατάσταση στην

οποία βρίσκονταν προτού καταψυχθούν, καθώς και από τις συνθήκες στις οποίες

διατηρήθηκαν ώσπου να φθάσουν στα χέρια των καταναλωτών. H καλύτερη μέθοδος

κατάψυξης είναι αυτή που γίνεται αμέσως μετά το ψάρεμα, σε θερμoκρασία

τουλάχιστον -36°C. Στη συνέχεια συντηρούνται σε ψυγεία, στη θερμοκρασία των

-18°C.

Τρία είναι τα ενδεικτικά σημεία στα οποία πρέπει να δίνουμε προσοχή όταν

αγοράζουμε κατεψυγμένο ψάρι:

Να υπάρχει λεπτό και ομοιόμορφο προστατευτικό στρώμα πάγου στο εξωτερικό.

Το δέρμα να είναι στιλπνό και το χρώμα του έντονο και ζωηρό.

Τα μάτια να είναι λευκά και όχι βαθουλωμένα.

Τη στήλη επιμελείται ο οργανισμός Quality Net

Qualitynet Foundation: τηλ. 210-6898.594, www.qualitynet.gr